Guide
Oppskrifter til 17. mai
Foto: (wmaster890)
Gravet kjøtt må prøves
13 Mai 2024 - 13:35
- 1. Slipp fantasien løs, men sats også på klassikere
- 2. En varm og vårlig suppe er en god start
- 3. Disse eggene blir favoritter
- 4. Pølsesnacks er alltid populært
- 5. Vegetarsnacks må med
- 6. Ethvert koldtbord må ha roastbiff
- 7. Gravet eller syltet laks er også obligatorisk
- 8. Gravet kjøtt må prøves
- 9. Kyllingleverpate er lett å lage
- 10. Grillspyd får bein å gå på
- 11. Disse salatene gir god smak og er mettende
Portvinsgravet lammefilet
Fremgangsmåte
- Bland salt, sukker og portvin.
- Ha marinaden i en dobbel frysepose og legg fileten i blandingen - la det modnes i to døgn i kjøleskap.
- Når fileten er ferdig gravet tørkes den og skjæres i tynne, fine skiver.
Tips: Retten kan for eksempel serveres med rømme og flatbrød. Vil du gjøre mer ut av retten kan den serveres med frisk grønn salat, ristede gresskarkjerner og nykvernet pepper over. En frisk potetsalat vil også passe utmerket til gravet kjøtt.
Historikk:
Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Nordland og finnes i mang en bestemors håndskrevne kokebok. Oppskriften kan spores tilbake til begynnelsen av forrige århundre, men det er ikke usannsynlig at den er ennå eldre.
Det tradisjonelle tilbehøret var flatbrød og rømme, og fileten ble lagt i kjelleren for modning da det var ikke mange kjøleskap å oppdrive i de dager. Lofoten har som kjent hatt nære relasjoner til kontinentet i forbindelse med eksport av tørrfisk og saltfisk, og det har derfor vært tilgang på litt edlere ingredienser, slik som portvin.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
Gravet elgkjøtt
Fremgangsmåte
- Bland salt og sukker og gni kjøttet inn med dette. La ligge på kjøkkenbenken hele dagen.
- Legg kjøttet deretter over i en brødform av glass eller teflon. Bland resten av ingrediensene og hell over kjøttet.
- Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap i to døgn.
- Ta opp av formen og tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir. Gjør dette om morgenen før kjøttet skal brukes slik at kjøttet kan få tørke litt på kjøkkenbenken. Da blir det enklere å skjære i tynne skiver.
- Server med tyttebærrømme:
- Pisk opp 3 dl seterrømme til luftig konsistens. Ha i 2 ss knuste tyttebær eller tyttebærsyltetøy (ikke for søtt) og 1 ss Frost kreklinglikør samt 1 ss finhakket timian.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
- 1. Slipp fantasien løs, men sats også på klassikere
- 2. En varm og vårlig suppe er en god start
- 3. Disse eggene blir favoritter
- 4. Pølsesnacks er alltid populært
- 5. Vegetarsnacks må med
- 6. Ethvert koldtbord må ha roastbiff
- 7. Gravet eller syltet laks er også obligatorisk
- 8. Gravet kjøtt må prøves
- 9. Kyllingleverpate er lett å lage
- 10. Grillspyd får bein å gå på
- 11. Disse salatene gir god smak og er mettende
Forsiden akkurat nå