Ris er en svært så allsidig råvare som fortjener bedre enn å bare kokes for å serveres ved siden av kjøtt eller fisk.
Spesielt siden ris er en av verdens viktigste matvarer, over halvparten av det som spises i verden er faktisk ris. Ris er dessuten en av de eldste kjente kultiverte råvarene som har vært dyrket i mer enn 11.000 år. I dag er det flere enn 50 land som dyrker ris, men Kina og India står for drøyt 50 prosent av produksjonen. Ni av ti skåler med ris spises i Asia.
Litt risfakta
Ris er medlem av gressfamilien som er verdens største plantefamilie. Det finnes 10.000 forskjellige gresstyper fordelt på 600 arter og de inkluderer i tillegg til ris også mais, hvete, bygg, havre og sukkerrør.
Det finnes to hovedarter av ris, Oryza glaberrima og Oryza sativa som er den hyppigst forekommende. Det finnes dernest tre hovedtyper av ris: japonica, javanica og indica. Forskjellen går på produktivitet, robusthet og bruksområder.
Risplantene gir en lang rekke forskjellige sorter ris, det skilles mellom lang-, middels-, kort- og rundkornet samt aromatisk og ikke-aromatisk.
Ris spises for det meste dampet eller kokt, men males også til mel. Ris brukes i ølbrygging og i spritdestillasjon. Ris er dessuten stort sett glutenfri og inneholder ikke fett. Proteininnholdet er relativt lavt. Derfor nytes ofte ris sammen med andre proteinkilder, ikke nødvendigvis fisk eller kjøtt, soya er en viktig proteinkilde i den risspisende verden.
Her finner du alle våre risretter
Langkornet ris
Amerikansk: Dette er den vanligste risen for å serveres ved siden av en rett, som alternativ til poteter.
Aromatisk ris:
Jasminris: Jasminris - eller thairis - har som navnet antyder floral duft og er nesten gjennomsiktig før den er varmebehandlet. Jasminris må vaskes før koking og gir en svært hvit ris.
Basmati: Langkornet ris typisk for indisk og pakistansk kjøkken. Litt mindre aromatisk enn jasminris, med en mer nøtteaktig aroma. Denne ristypen som er tynnere enn de fleste andre, må bløtlegges før bruk.
Rundkornet ris
Sushiris: En klebrig ristype som har små runde gryn og er nesten gjennomsiktig.
Grøtris: Et nesten helnorsk fenomen siden den kokes med melk. Men slik ris brukes også i desserter uten melk siden den er klebrig.
Bomba: Dette er en type rundkornet ris som ikke er klebrig og som er den foretrukne risen for paella.
Risottoris: Den er også av typen som ikke er klebrig og finnes også i mange størrelser. Arborio er den vanligste, carnaroli har de største og vialone nano den mest eksklusive.
Andre typer ris
Svart ris: Dette er en ubehandlet og opprinnelig ristype som inneholder gluten. Den er svart, men når den varmebehandles blir den rødlilla. Fargen skyldes høyt jerninnhold. Smaken er markant med søtlige nøttetoner. Den er populær i desserter.
Rød ris: En ristype som primært dyrkes i Bhutan og Himalaya. Den har en rødbrun farge når den er ukokt. Smaken er nøtteaktig og lett jordlig.
Naturris: Vanligvis er dette langkornet ris hvor hele riskornet med. Denne ristypen er derfor sunnere enn hvit/polert ris. Finnes også som rundkornet beregnet på grøt.
Villris: Villris tilhører ikke samme gren av gressfamilien som ris, og vokser i andre deler av verden, primært USA og Canada. Villris blandes ofte med langkornet ris og skal ha en viss tyggemotstand.