Godteriet du lager selv smaker ekstra godt
Franske brente mandler
Fremgangsmåte
Først skal du riste mandlene. Fordel mandlene på en bakeplate (usmurt) og sett inn i kald ovn.
Sett ovnen på 175 grader. Åpne ovnsdøren innimellom og rør i mandlene. Mandlene skal være i ovnen ca 15 minutter.
Bland sukker og salt.
Bland honning, vann og olje i en vid stekepanne. Skru opp varmen til middels styrke og la blandingen koke opp mens du rører.
Tilsett de ristete mandlene og la koke videre til all væsken er absorbert. Med en gang det har skjedd, heller du mandelmassen over i en glassbolle.
Dryss over sukker-salt-miksen og bland godt. Hell alt over på et smurt bakepapir eller silikonmatte for avkjøling. Oppbevares tørt i en kakeboks el.l.
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Brente mandler med smak av lakris og salt
Fremgangsmåte
- Ha mandler, melis, muscovadorørsukker og vann i en gryte.
- Sett på høyeste varme, og bland godt.
- Reduser varmen, og tilsett saltet.
- Rør om til sukkeret har smeltet helt. Juster varmen hele tiden, slik at sukkeret ikke brenner.
- Hell mandlene over på et bakepapir.
- Strø over litt flaksalt.
- Bryt fra hverandre mandlene når de er avkjølt.
Her får du svært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
Brente mandler med smak av appelsin og pepperkake
Fremgangsmåte
Ha mandler, sukker, vann, appelsinskall og krydder i en gryte, og sett den på høy varme til vannet koker og massen begynner å boble. Rør ofte med en gaffel.
Reduser varmen til vannet er helt fordampet og sukkeret har krystallisert seg igjen.
Sukkeret skal smelte, men bare delvis, slik at det legger seg i klumper rundt nøttene.
Hell mandlene ut på matpapir, og skill dem med en gaffel.
Se alt dett gode du kan bruke brente mandler til
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sjokoladekjeks med marsipan
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 190 grader. Smør to stekebrett.
- Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsett egget og pisk blandingen sammen. Sikt mel og kakao i røren. Bland deigen sammen med en treskje, og deretter med rene hender. Elt sammen til en løs deig.
- Kjevle ut ca halvparten av deigen på en lett melstrødd arbeidsplate. Tykkelsen skal være ca 5 mm. (Tenk pepperkaker)
- Bruk en 5 cm stor utstikker. Et lite glass kan også gjøre nytten. Stikk ut rundinger og kjevle ut deigen etter behov inntil du har ca 36 rundinger.
- Del marsipanen i 36 like store biter, Trill marsipanbitene til kuler, trykk dem lett flate og legg èn på hver deigrunding.
- Kjevl ut resten av deigen, stikk ut flere rundinger og legg dem på marsipanen. Trykk deigen godt langs kanten.
- Stek småkakene i ca 10 minutter eller inntil de har hevet seg og begynner å sprekke i overflaten. Avkjøles på stekebrettet i noen minutter og avkjøles videre på rist.
- Smelt sjokoladen over vannbad. Ha den i en sprøytepose, og sprøyt raskt et mønster på kakene.
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Hjemmelaget konfekt og supre julegodter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Marsipan grunnoppskrift
Fremgangsmåte
- Skåld mandlene og tørk dem godt - gjerne over natten eller på lav varme i ovnen i ca. 1 time.
- Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.
- Mal dem nok en gang, nå sammen med melisen.
- Bland inn tragant, eggehvite (begynn med en spiseskje og tilsett mer ved behov, det trengs mindre enn du tror!) og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen.
- Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.
Tips: Bare fantasien setter grenser når man koser seg med marsipanverksted! Er det vanskelig å forme figurer med hendene går det an å bruke små pepperkakeformer.
- Slik skålder du mandler:
- Hell kokende vann over mandlene.
- La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem dem ut av skallet med fingrene.
- La mandlene tørke noen timer eller over natten.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Konfektbiter med marsipan
Fremgangsmåte
- Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
- Tilsett hasselnøtter og revet appelsinskall.
- Del kjeksen i passe biter og legg fyllet mellom to kjeksbiter.
- Pynt med remser av grønn marsipan og kandiserte fioler eller dekk hele kaken med marsipan.
Tips: Bruk kun det gule på appelsinskallet, det hvite smaker bittert. Husk å vaske appelsinen før du river skallet.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
86 POENG
Mørk nougat
Fremgangsmåte
Riv skallet av appelsinen fint (etter å ha vasket og tørket den). Bland med mandlene og korianderfrøene.
Varm opp honningen i en tykkbunnet kjele, helst av kopper, over middels varme. Rør hele tiden med en treskje mens den koker opp. Når den koker, tilsettes mandelblandingen.
Fortsett å røre hele tiden mens blandingen koker helt til blandingen er blitt passe dyp brun; det kan ta opp til 45 minutter avhengig av hvor sterk varme du bruker. Pass imidlertid på at varmen ikke blir for sterk slik at karamellen blir brent.
Ta av platen og fortsett å røre til karamellen er lunken.
Hell blandingen i en kakeform kledd med vanlig bakepapir. Legg bakepapir på toppen og plasser først en skjæreplate og dernest en tallerken el.l. på toppen. Sett i kjøleskap i minst 12 timer.
Dypp formen i kokende vann for å løsne fra papiret. Skjær i passende biter og legg på et serveringsfat.
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Hjemmelaget konfekt og supre julegodter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
-
84 POENG
Fylte sjokolader med karamell
Fremgangsmåte
Smelt sjokoladen i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovn. Glasér innsiden av 25 små folieformer med sjokoladen.
Bland alle ingrediensene til karamellen i en glasskål som tåler mikrobølgeovn. Kok massen i mikrobølgeovn i 5 minutter ved 600 W.
Rør rundt og la den koke i ytterligere 2-3 minutter. Avkjøl massen noe og fordel den i formene. La karamellen avkjøles noe før du dekker den med smeltet sjokolade.
Du kan også lage karamellen i en gryte under omrøring i ca. 30 minutter.
Tips:
Du kan også bruke vanlig melis i blandet litt kakao.
Slik lager du karameller
Fremgangsmåte
- Bland smør, sirup, sukker og kakao i en bolle egnet for mikrobølgeovn.
- Sett bollen i ovnen ved full effekt ca. 5 minutter.
- Rør i massen et par ganger i løpet av koketiden.
- Ta bollen ut og rør inn kokos og mandelflak.
- Fyll i konfektformer av papir eller sett med teskje på bakepapir.
- Dette stivner fort så du må jobbe raskt.
- Oppbevares tørt og kjølig.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG