Pateer og pålegg tas imot med stor takk
Kyllingleverpaté med fiken
Fremgangsmåte
- Stek baconet sprøtt i en panne uten smør. Tilsett finhakket sjalottløk og fiken. La det surre et par minutter i pannen. Ha i balsamico og sukker, og kok blandingen til det ligner marmelade.
- Tørk av kyllingleverene og stek dem i litt smør ca. 4 minutter. Ha resten av smøret over i en kjele og klare det (varm det forsiktig opp, la bunnfallet synke og bruk kun det klare, gule fettet).
- Ha lever og klaret smør i en hurtigmikser og kjør til en jevn masse, tilsett kvernet pepper.
- Bland leverblandingen med fikenmarmeladen. Kle en liten brødform med plastfolie og fordel massen jevnt. La kyllingleverpateen stå kaldt i 2-3 timer.
- Skjær pateen i skiver og dryss over litt salt. Legg en bit paté på toast eller en snipp godt brød og pynt med litt ripsgelé.
De beste oppskriftene med kylling finner du her
Og finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
God gammeldags lammerull
Fremgangsmåte
- Skjær bort eventuelle ben fra siden. Skjær lammesiden til, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20x35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med ren renskåret lammebog eller fårikålkjøtt. Fordel alt jevnt.
- Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatinpulver og dryss dette over kjøttet.
- Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang rull. Den skal være ganske fast.
- Sy rullen med bomullstråd eller annen tråd beregnet på matlaging. Når du har sydd den ferdig, surrer du den med tråd slik at du får en jevn fasong på rullen.
- Speking før koking:
- Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 14 dager, eller inntil 3 uker.
- Alternativt kan du la den ligge i fem dager i saltlaken og deretter ta den opp og la den dryppe godt av seg før du fryser den inn. Saltet vil fortsette å virke under frysingen. Ta den ut to dager før den skal kokes. Legg den så i vann over natta.
- Koking av rullen:
- Før du koker rullen, må du pakke den inn i et bomullstøystykke (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Kok opp usaltet vann i en stor kjele og legg rullen oppi.
- La trekke ved middels varme (ca. 80 grader) i 1 ½ -2 timer (1 drøy time pr kilo rull). Ta vare på kokekraften til mølje.
- La rullen hvile i 15 minutter. Legg den så i syltepresse og skru til gradvis, en omdreining hvert 15. minutt, slik at ikke kjøttsaften siver ut, da blir nemlig rullen tørr. Fortsett til rullen har en tykkelse på 6-7 cm.
- Hvis du ikke har syltepresse, kan du legge rullen på et skjærebrett. Legg så over et nytt skjærebrett med noen murstein eller en kjele med vann på rundt 6 kg til sammen. Vekten økes etter hvert.
- Mølje av rullekraft:
- Sil av fettet på den rykende varme krafta. Hold det varmt. Bryt hjemmebakt flatbrød over i tallerkener. Bløt det godt med rullekraft.
- Hell fettet over det bløtte brødet og litt lys sirup eller sukker på toppen. Server så varmt som mulig.
Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene
Vi har mange ppskrifter med lam du du må prøve
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Slik lager du sylterull av buklist
Fremgangsmåte
- Del buklisten i tre lag ved først å legge stykket med svorsiden ned på fjelen. Bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget, men skjær ikke helt fra når du kommer til enden.
- Snu kjøttstykket med svoren opp og skjær ut det neste laget nesten ned mot svoren, uten å skjære svoren helt fra. Brett ut de tre sammenhengende lagene, svoren skal være i enden av kjøttstykket. Buklisten kan eventuelt deles i to langsetter, men la halvdelene henge sammen.
- Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver rent svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele det lange kjøttstykket.
- Rull sammen - start rullingen fra motsatt side av svoren - slik at den kommer utenpå selve rullen tilslutt.
- Surr rullen med bomullstråd og pakk den fast inn i et klede (f.eks. et rent glasshåndkle). Surr på nytt med bomullstråd.
- Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke ved 80 grader C i 1 1/2 - 2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.
- Ta opp sylten og la den hvile i 15- 20 min. før den legges under press. Øk presset etterhvert som sylten avkjøles. La sylten ligge i press i et døgn.
- Sylten kan legges i lake til lettsalting i 1 -2 døgn, hvis den er lite salt.
- Oppbevar sylten i svak saltlake.
Drikke som passer til denne oppskriften
Hjemmelaget leverpostei
Fremgangsmåte
- Basis:
Rens lever for hinner og årer og skjær i store biter. Kutt kjøtt, flesk og løk grovt. Ha alt i food processoren og kjør til en jevn finmalt masse. - Hvit saus:
Smelt smøret. Rør inn hvetemel og spe med melk. La småkoke et par minutter. Pisk inn potetmelet og sett til avkjøling. Pisk deretter inn eggene. - Bland det malte kjøttet og sausen veldig godt. Tilsett krydderblanding etter smak.
- Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
Finhakk ansjosen og bland med de øvrige krydderne. Ha dette i leverposteirøren. - Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
Bland alle ingrediensene og tilsett leverposteirøren. - Før du tilsetter saltet i krydderblandingen, og i hvert fall hvis du er følsom overfor salt enten den ene eller andre veien, kan det lønne seg å steke liten prøvekake i steikepanna for å sjekke smaken.
- Fordel leverposteirøren i to brødformer. Stek i vannbad (fyll en større form med vann og sett brødformene oppi) ved 180 grader i 55 minutter. La stå i formene i minst 10 minutter før du skjærer leverposteien opp i skiver à 1 cm.
- Server de lune danske leverposteiskivene med sprøstekt bacon, syltet borretaneløk, potetsalat eller pannestekte poteter samt surdeigsrugbrød.
- De italienske skivene passer best sammen med ristet brød, en tomatsalat og balsamicosirup.
- Syltet borretaneløk:
La løken småkoke i laken i ca. 25 minutter til den er mør. Ta den ut og kok inn laken til ca ½ dl gjenstår. Hell over løken. - Balsamicosirup:
Kok til mindre enn en fjerdedel gjenstår. Brukes mest til pynt, uansett i små mengder da den er både syrlig og søt. - Resten av leverposteien deles opp i passe biter og fryses i påvente av julens late frokoster og koldtbord. Husk at dette er en veldig fin julegave som alltid vekker begeistring.
- Hvis du venter til like oppunder jul med å lage leverposteien, kan du pynte den med aspic. Kjøp mørk buljonggelé i pose. Følg anvisningen på pakken.
- Legg først et tynt lag halvstivnet aspic på posteiens overflate og fordel deretter pynten oppå.
- Hell til slutt resten av aspicen på toppen og glatt ut med en oppvarmet kniv eller stekespade.
Her finner du mange oppskrifter med leverpostei
Og her finner du flere oppskrifter med pate og postei
Her får du svært så praktiske kokketips
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 369.90 kr Bestillingsutvalget92 POENG
-
91 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
84 POENG