Julemat

Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv
Foto: (Aina Hole)

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.
09 Desember 2024 - 10:08

Julegodter er noe barn i alle aldre elsker, i hvert fall hvis den er hjemmelaget.

At det å lage konfekt er sosialt og moro for hele familien er det ingen tvil om. Morsomme marsipanfigurer, sjokoladetrukne krisebær, pent innpakkede karameller, lubne risboller eller sjokoladetrøffel. Kort sagt, her kan alle finne sin egen favoritt.

Hjemmelaget konfekt er dessuten den perfekte gave, alt du trenger er en boks, en eske, en pose eller rett og slett noen ark med cellofan. Med noen meter silkebånd eller vanlig julebånd setter du elegant prikken over i-en.

Har du først begynt å lage ting fra bunnen av blir du gjerne bitt av basillen. Du kan lage ditt eget pålegg, bake kaker, legge ned sild, stappe pølser eller lage pinnekjøtt - bare for å nevne noe.

Gjør som 40.000 andre, ta vare på dine beste oppskrifter i din egen kokebok .

Slik lager du karameller

Slik lager du karameller

Fremgangsmåte

  1. Bland smør, sirup, sukker og kakao i en bolle egnet for mikrobølgeovn.
  2. Sett bollen i ovnen ved full effekt ca. 5 minutter.
  3. Rør i massen et par ganger i løpet av koketiden.
  4. Ta bollen ut og rør inn kokos og mandelflak.
  5. Fyll i konfektformer av papir eller sett med teskje på bakepapir.
  6. Dette stivner fort så du må jobbe raskt.
  7. Oppbevares tørt og kjølig.

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marsipan grunnoppskrift

Marsipan grunnoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Skåld mandlene og tørk dem godt - gjerne over natten eller på lav varme i ovnen i ca. 1 time.
  2. Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.
  3. Mal dem nok en gang, nå sammen med melisen.
  4. Bland inn tragant, eggehvite (begynn med en spiseskje og tilsett mer ved behov, det trengs mindre enn du tror!) og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen.
  5. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Deilige risboller

Deilige risboller

Fremgangsmåte

  1. Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.
  2. Pisk eggedosis av egg og sukker.
  3. Rør inn kaffe og delfiafett-sjokolade-blandingen. Bland så alt får en jevn og fin brunfarge.
  4. Elt forsiktig inn puffet ris. Sett boller med skje på matpapir.
  5. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladekarameller

Sjokoladekarameller

Fremgangsmåte

  1. Bland alt i en vid kjele. La blandingen småkoke uten lokk ved middels varme.
  2. Rør i massen av og til under kokingen.
  3. Den er ferdig når en dråpe som dryppes i kaldt vann kan rulles til en kule.
  4. Hell massen utover smurt matpapir i en flat form.
  5. Skjær den i ruter når den er nesten keld.
  6. Pakk karamellene i cellofan, det gjør dem ekstra spennende.

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Limekarameller

Limekarameller

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en tykkbunnet, vid kasserolle.
  2. Tilsett fløte, sukker, sirup og vaniljesukker.
  3. Kok uten lokk, rør av og til røren består kuletesten (hell noen dråper av røren i iskaldt vann og rull til en seig og ganske fast kule).
  4. Det tar ca 15 min i en vid kasserolle eller ca 30 min i en kasserolle med mindre bunn.
  5. Rør inn det revne limeskallet.
  6. Hell røren på et bakepapir eller oljet bakebrett.
  7. Avkjøl litt før du skjærer eller klipper i biter.
  8. Oppbevares kaldt.

Tips: Skall fra en sitron i stedet for to lime er også godt.

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Knekk med kokos

Knekk med kokos

Fremgangsmåte

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Konfektbiter med marsipan

Konfektbiter med marsipan

Fremgangsmåte

  1. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
  2. Tilsett hasselnøtter og revet appelsinskall.
  3. Del kjeksen i passe biter og legg fyllet mellom to kjeksbiter.
  4. Pynt med remser av grønn marsipan og kandiserte fioler eller dekk hele kaken med marsipan.

Tips: Bruk kun det gule på appelsinskallet, det hvite smaker bittert. Husk å vaske appelsinen før du river skallet.

Slik lager du marsipan

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladetrøffel

Sjokoladetrøffel

Fremgangsmåte

  1. Sjokoladen hakkes fint og legges i en skål sammen med melis.
  2. Kok opp kremfløten i en kjele, og hell fløten over sjokoladen. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres i små bevegelser i midten. For raske bevegelser vil avkjøle sjokoladen, og røren vil klumpe seg.
  3. Tilsett kaffe, eller annen smak etter ønske, og bland alt forsiktig sammen.
  4. Avkjøl røren i kjøleskapet. Etter noen timer kan massen formes til små kuler, og disse kan overtrekkes med sjokolade og/eller trilles i kakaopulver. Disse er også rullet som små stenger og trillet i mandel.
  5. Oppbevar og server dem kjølige

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Brente mandler med smak av lakris og salt

Brente mandler med smak av lakris og salt

Fremgangsmåte

  1. Ha mandler, melis, muscovadorørsukker og vann i en gryte.
  2. Sett på høyeste varme, og bland godt.
  3. Reduser varmen, og tilsett saltet.
  4. Rør om til sukkeret har smeltet helt. Juster varmen hele tiden, slik at sukkeret ikke brenner.
  5. Hell mandlene over på et bakepapir.
  6. Strø over litt flaksalt.
  7. Bryt fra hverandre mandlene når de er avkjølt.

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Dansukker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladeboller med havre og kokos

Sjokoladeboller med havre og kokos

Fremgangsmåte

  1. Bland alt i en bolle utenatt kokosen.
  2. Etter du har blandet alt, ruller du massen til små boller.
  3. Etter det ruller du dem i kokosmasse.
  4. Pynt evt med en pecannøtt.
  5. Server dem på et fat til kaffen eller til dessert.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Alexander Aronsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren
Dagens rett

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren

En virkelig smakfull og delikat suppe er midtpunktet på middagsbordet i dag. Med eller uten spekeskinke som tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her