Lemon curd

Lemon curd

Fremgangsmåte

  1. Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).
  2.  
  3. Varm forsiktig opp under kontinuerlig røring til smøret har smeltet og sukkeret har løst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett å røre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
  4.  
  5. Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.
  6.  
  7. Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.
 
Tips: Verdens enkleste dessert - bland grovknuste marengs og noen skjeer lemon curd inn i stivpisket krem og legg opp i pene glass. Dryss over litt revet sjokolade.
 
 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pasjonsfruktcurd

Pasjonsfruktcurd

Fremgangsmåte

Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).

Varm forsiktig opp under kontinuerlig røring til smøret har smeltet og sukkeret har løst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett å røre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
 
Bland inn finhakket fruktkjøtt av 2 pasjonsfrukt i den ferdige lemoncurden.

Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.

Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.

Lyst på flere oppskrifter på kremer og sauser til desserter? Her er de.

Mange deilige desserter finner du her

Det beste du kan gi bort er noe som smaker godt, og særlig noe du har laget selv. Her er oppskriftene.

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Vurder oppskriften

Rognebær- og eplegelé

Rognebær- og eplegelé

Fremgangsmåte

Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Pektininnholdet blir veldig redusert i overmodne bær - som igjen gjør at geléen ikke stivner. De må være bær av førsteklasses kvalitet, slik at man unngår muggdannelse under lagring.

Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen.
Sil saften og mål den opp. Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst.
La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
 
Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geléen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
 
Helles over i rene glass, krukker, e.l.
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget ripsgelé

Hjemmelaget ripsgelé

Fremgangsmåte

  1. Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Innholdet av pektin, som gjør at geleen stivner, blir veldig redusert i overmodne bær.
  2. Bærene må være av førsteklasses kvalitet, da unngår du mmggdannelse under lagring.
  3. Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen. Sil saften og mål den opp.
  4. Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
  5. Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen.
  6. Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geleen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
  7. Helles over i helt rene glass, krukker, e.l.

Slik koker du gelé

Slik tar du vare på sommerens bær

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tomatmarmelade

Tomatmarmelade

Fremgangsmåte

Dypp tomatene noen sekunder i kokende vann, og flå av skinnet.

Del dem i to, og ta ut innmaten. Skjær tomatkjøttet i terninger og bland med sukkeret. La det stå litt slik at sukkeret begynner å smelte.

Kok tomatene til de er møre og har moset seg. Rør inn ingefær og sitronsaft, og kok marmeladen uten lokk i ca. 5 minutter.

Fyll marmeladen på små glass som skrus til med det samme.

En annerledes, men kjempegod marmelade som deilig tilbehør til stekt kjøtt.

 Vi byr på veldig mange oppskrifter på marmelader, gelé og syltetøy

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gulrotmarmelade

Gulrotmarmelade

Fremgangsmåte

Finriv gulrøttene.

Ha gulrøttene i en kjele med skall og saft av sitronene.

Skrell ingefærroten med en potetskreller og riv den fint. Ha ingefær i kjelen og la det koke opp.

Bland i vann og sukker og la marmeladen koke uten lokk til den blir tyktflytende (ca 1 time).

Hell den varme marmeladen på rene glass og oppbevar den kjølig.

 Vi byr på veldig mange oppskrifter på marmelader, gelé og syltetøy

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gyllen gulrotmarmelade

Gyllen gulrotmarmelade

Fremgangsmåte

  1. La appelsinene ligge i lunkent vann og skrubb dem godt. Grovriv skallet og press saften.
  2. Pakk gjerne steinene inn i et tynt klede som knyttes igjen med bomullstråd. Steinene inneholder pektin som er et naturlig tykningsmiddel.
  3. Kok skall, saft og steiner i ca. 15 minutter.
  4. Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Ha dem i kjelen sammen med sukker og evt. ingefær eller kanel. Kok marmeladen over svak varme i ytterligere 15 minutter uten lokk.

Fyll marmeladen på små, varme og rene glass. Sett straks på lokk. Oppbevar marmeladen kjølig.

Tips: Prøv marmeladen som et pikant tilbehør til stekt kylling, kalkun eller skinke.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her