Hjemmelaget syltetøy er den perfekte gave
Lemon curd
Fremgangsmåte
- Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).
- Varm forsiktig opp under kontinuerlig røring til smøret har smeltet og sukkeret har løst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett å røre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
- Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.
- Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Pasjonsfruktcurd
Fremgangsmåte
Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).
Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.
Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.
Lyst på flere oppskrifter på kremer og sauser til desserter? Her er de.
Mange deilige desserter finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Rognebær- og eplegelé
Fremgangsmåte
Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Pektininnholdet blir veldig redusert i overmodne bær - som igjen gjør at geléen ikke stivner. De må være bær av førsteklasses kvalitet, slik at man unngår muggdannelse under lagring.
Drikke som passer til denne oppskriften
Hjemmelaget ripsgelé
Fremgangsmåte
- Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Innholdet av pektin, som gjør at geleen stivner, blir veldig redusert i overmodne bær.
- Bærene må være av førsteklasses kvalitet, da unngår du mmggdannelse under lagring.
- Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen. Sil saften og mål den opp.
- Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
- Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen.
- Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geleen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
- Helles over i helt rene glass, krukker, e.l.
Slik tar du vare på sommerens bær
Drikke som passer til denne oppskriften
Tomatmarmelade
Fremgangsmåte
Dypp tomatene noen sekunder i kokende vann, og flå av skinnet.
Del dem i to, og ta ut innmaten. Skjær tomatkjøttet i terninger og bland med sukkeret. La det stå litt slik at sukkeret begynner å smelte.
Kok tomatene til de er møre og har moset seg. Rør inn ingefær og sitronsaft, og kok marmeladen uten lokk i ca. 5 minutter.
Fyll marmeladen på små glass som skrus til med det samme.
En annerledes, men kjempegod marmelade som deilig tilbehør til stekt kjøtt.
Vi byr på veldig mange oppskrifter på marmelader, gelé og syltetøy
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Gulrotmarmelade
Fremgangsmåte
Finriv gulrøttene.
Ha gulrøttene i en kjele med skall og saft av sitronene.
Skrell ingefærroten med en potetskreller og riv den fint. Ha ingefær i kjelen og la det koke opp.
Bland i vann og sukker og la marmeladen koke uten lokk til den blir tyktflytende (ca 1 time).
Hell den varme marmeladen på rene glass og oppbevar den kjølig.
Vi byr på veldig mange oppskrifter på marmelader, gelé og syltetøy
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Gyllen gulrotmarmelade
Fremgangsmåte
- La appelsinene ligge i lunkent vann og skrubb dem godt. Grovriv skallet og press saften.
- Pakk gjerne steinene inn i et tynt klede som knyttes igjen med bomullstråd. Steinene inneholder pektin som er et naturlig tykningsmiddel.
- Kok skall, saft og steiner i ca. 15 minutter.
- Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Ha dem i kjelen sammen med sukker og evt. ingefær eller kanel. Kok marmeladen over svak varme i ytterligere 15 minutter uten lokk.
Fyll marmeladen på små, varme og rene glass. Sett straks på lokk. Oppbevar marmeladen kjølig.
Tips: Prøv marmeladen som et pikant tilbehør til stekt kylling, kalkun eller skinke.