Julemat rester
Hvit bacalao hvit saus og sideflesk
Fremgangsmåte
- Legg sideflesk i en kjele og dekk med vann. Kokes med et laurbærblad og svart hele pepper i rundt tre timer, før det avkjøles og kuttes i én centimeter tykke skiver.
- Kok gjerne kjøttet dagen før du skal bruke det. Alternativt kan man bruke ribbe eller bacon.
- Stek bitene med sideflesk i en stekepanne ved servering.
- Kutt klippfisken i mindre skiver. Stek skivene i en varm panne med nøytral olje. Fisken er ferdig når den flaker seg.
- Hvit saus:
Smelt smør på middels varme i en kjele. Rør inn mel. - Kok opp melken i en annen kjele, hell den i litt etter litt under omrøring for å unngå at sausen klumper seg. Rør inn litt revet muskatnøtt. Smak til med salt og pepper.
- Tilbehør:
Skrell løk og kok dem hele i buljong. Løkene avkjøles og deles i to på langs. - Plukk løkbladene fra hverandre og vend dem i noen dråper olivenolje.
- Del kål i strimler og kok den i vann med en spiseskje salt per liter.
- Anrett som på bildet.
Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Innerå + Bø av Kari Innerå og Merete Bø.
Om retten skriver Kari: Inspirasjonen fikk jeg etter en tur til Portugal. Der smakte jeg mange forskjellige måter å lage bacalao på. Selv synes jeg denne retten er mye bedre enn den tomatbaserte utgaven vi ofte tyr til her hjemme.
Merete står for drikkeforslaget: En vinho verde fra Portugal er et godt velg til denne retten, den frisker opp og har en syrestruktur som takler flesket godt. Lav alkohol er også en fordel, det vil harmonere godt med de sarte og lette smakene.
Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
83 POENG
Lise Finckenhagens potetvafler med topping
Fremgangsmåte
- Vafler:
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Stek tykke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern. - Røkelaks og avokadokrem:
Rens avokadoen og mos den fint sammen med rømme og limesaft. Smak avokadokremen til med salt og pepper. Topp vaffelhjertet med en skje avokadokrem og en skive røkelaks. Pynt med frisk basilikum og kvern over litt sort pepper. - Rakfisk, eple og rødløk:
Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha de i en liten kasserolle og tilsett vann, sitronsaft og sukker. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen). Avkjøl kompotten og topp vaffelhjertene med en teskje eplekompott, rømme, litt finhakket rødløk, hakket gressløk og en pen skive rakfisk. - Sylte, sennep, sviske og pepperrot:
- Pisk rømme til myk krem og bland inn sennepen. Legg en teskje sennepskrem på vaffelhjertet, topp med en tynn skive sylte og noen sviskebiter. Riv til slutt over litt pepperrot og pynt med timian eller karse.
- Fiken, chèvre og spekeskinke:
Del fiken i pene båter. Skjær osten i tynne skiver eller små stykker. Legg en osteskive på vaffelhjertet. Topp med en fikenbåt og en skive spekeskinke. Dryss over litt valnøtter og drypp til slutt over litt honning og balsamico. Pynt med friske urter. - Rogn, løk og rømme:
Topp vaffelhjertet med en liten skje rømme, en liten skje rogn, finhakket løk og hakket gressløk. - Spekesild med rødbetsalat:
Vann ut silden til den er passe salt. La filetene renne godt av seg på kjøkkenpapir og skjær fisken i smale og jevne biter. Finhakk løken og hakk egget. Bland sammen rødbeter, sylteagurk, rømme, majones, halvparten av løken og halvparten av egget. Smak til med litt salt og pepper (husk at fisken er salt). Legg en skje rødbetsalat på vaffelhjertet. Topp rødbetsalaten med en sildebit, dryss over litt ekstra løk og egg og pynt med gressløk eller dill. - Tyttebærkrem og revet brunost:
Bland sammen tyttebær og rømme. Topp vaffelhjertet med en skje tyttebærkrem og riv over brunost.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
Glasert tapasribbe
Fremgangsmåte
- Skjær av svoren på ribba og prøv å beholde mest mulig av fettet. Fjern deretter beina på innsiden av ribba.
- Lag ca 5 mm dype snitt tett i tett langs etter hele ribba.
- Bland sammen alle ingrediensene til glasuren og smør inn hele ribba.
- Stek ribba på 125 grader i ca 2 timer, skru deretter opp temperaturen til 225 grader og stek til ribba er gyllen.
- Kutt ribba i små porsjonsbiter og server med søt chilisaus.
Flere gode ribbeoppskrifter finner du her
Tips: Dette er en stor favoritt på tapasbordet. Pass på å ha nok. Her har vi brukt 5-krydder, som er den mest kjente krydderblandingen i det kinesiske kjøkken. Inneholder som navnet sier fem ulike krydderslag; Stjerneanis, fennikel, kanel, nellik og sort pepper.
Tapas er god løsning for jule- eller nyttårsfeiringen
Her får du sært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 379.90 kr Bestillingsutvalget91 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 189.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
Pulled pinnekjøttburger
Fremgangsmåte
- Riv rødkål veldig fint. Legg evt. i iskaldt vann i 5-10 minutter for maksimal sprøhet.
- Riv pinnekjøttet fint etter fibrene. Varm en stekepanne og stek raskt. Ha i en bolle med soyasaus og lime. Bland godt.
- Bland rømme, finhakket mynte og tranebærsirup.
- Legg isbergsalat på den nederste burgerbrøddelen. Legg pinnekjøttmiksen oppå. Ha over litt rømmedressing.
- Legg på revet rødkål og topp med den øvre burgerbrøddelen.
Tips:
Hvis du ikke har tranebærsirup kan du bruke "sirup" som du henter fra et glass med godt syltetøy, gjerne hjemmelaget, enten tyttebær eller multe. Du presser rett og slett syltetøyet gjennom en tesil og tar vare på sirupen.
Hamburgerbrød slik som Hellstrøm vil at du skal lage de
Her finner du flere oppskrifter på hamburgere
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
AustraliaVolum: 0.75 l Pris: 359.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
87 POENG
Pinnekjøtt al arrabiata
Fremgangsmåte
- Legg pinnekjøttet i vann natten over, dampes på svak varme i minst 2 timer.
- Hell av kraften og sett den til side. Stek sjampinjongen i meierismør og legg i gryten.
- Hell over hvitvin, hermetiske tomater, løk, fjern frøene fra chilien og små hakk den, legges i gryten. Ha i 2-3 dl av kraften. Tilsett basilikum.
- La gryten putre i 20-30 minutter. Sil kraften fra olivene og tilsett disse noen få minutter før servering.
- Smak til med pepper.
Serveres med godt brød og kokt ris.
Tips:
Denne retten er perfekt til å bruke rester av pinnekjøttet. Hvis du ikke har tatt vare på kokekraften, kan du bruke annen kjøttkraft eller buljong.
Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Pinnekjøtt er enklere enn du tror
Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv
Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 523.00 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
86 POENG
Tapasboller med fiken og koriander
Fremgangsmåte
- Bland deigen sammen med krydder og fiken.
- Form små boller som du legger på bakepapir i en langpanne. Stek på 225 grader i ca. 10 minutter.
- Ha olje i en litt stor kasserolle og fres løken til den blir blank.
- Tilsett tomater og de nystekte tapasbollene og la alt småkoke i ca. 10 minutter.
- Ingen tapas uten kjøttboller. Her er en julevariant med fiken og koriander.
By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
88 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
Blini med pinnekjøtt
Fremgangsmåte
- Sikt sammen de tørre ingrediensene. Pisk sammen egg og rømme sammen med melken. Rør blandingene sammen og rør godt.
- Stek små pannekaker i en middels varm panne. Stek i ett til to minutter på den ene siden til overflaten får små hull, og ser litt tørr ut. Stek på den andre siden i halvparten av tiden.
- Rens pinnekjøttet for ben. Del opp kjøttet i små biter.
- Legg ca. en spiseskje kjøtt på hver blini sammen med en spiseskje rømme.
Tips: Denne oppskriften gir deg muligheten til å bruke pinnekjøttet som en forrett. Den passer også godt som juletapas.
Slik bruker du opp restene etter julematen
Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten
Klassiske retter til tapas finner du her
Pinnekjøtt er enklere enn du tror
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 1199.00 kr Bestillingsutvalget92 POENG
-
91 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 849.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 209.90 kr Basisutvalget89 POENG