Det aller viktigste du kan gjøre er å ikke kjøpe mer enn du klarer å bruke. Men alle har vel gått på en smell og feilkalkulert, enten fordi gjester ble syke i julen, middager ble avlyst eller rett og slett fordi du hater å ha for lite. Ingen har lyst å bli oppfattet som gjerrig, spesielt ikke på denne tiden av året, men ingen vil vel heller stemples som en som ikke bryr seg om det viktige samfunnsproblemet som matsøppel utgjør?
Her er noen velmente råd på veien til en enda bedre julefeiring:
- Planlegg godt. Visst skal det bugne litt i julen, men ikke overdriv. Kommer det fem gjester på julemiddag, behøver du ikke lage mat til åtte. Bruk heller pengene på å kjøpe mat av høyere kvalitet til de fem som kommer.
- Mindre porsjoner. Å moderere porsjonsstørrelsene er bra både for miljøet og helsen. Selv om det er jul er det ingen grunn til å overfôre hverken gjestene eller søppelkassen.
- Sett maten gradvis på bordet. Har du likevel laget mat til åtte, selv om det bare er fem gjester, er det ikke nødvendig å sette alt på bordet med en gang. Ha heller overskuddet i bakhånd, slik at det ikke står og blir ødelagt på bordet i fem timer. Og kanskje noen ønsker å få med seg litt hjem i en «doggy bag»?
- Lag en plan for overskuddsmaten. På firmajulebord og store julefester kan det gjerne bli mye rester. Oppbevares det forsvarlig, kan det gis til noen som trenger det dagen etter, kanskje en enslig nabo eller slektning?
- Før juledagbok. Skriv ned hvilke feilberegninger du gjorde i år, så du ikke gjør de samme feilene igjen. Har Tante Ruth en lei tendens til å sovne allerede etter hovedretten, behøver du kanskje ikke å regne med dessert til henne.
- Det fins utrolig mye godt du kan bruke restene til! Et ribbesmørbrød, en wrap med pinnekjøtt eller små, lekre tapasretter med såsisser og rødkål – mulighetene er mange!
Kilde: Den danske organisasjonen Stop Spild af Mad og Nestlé.