- Legg sideflesk i en kjele og dekk med vann. Kokes med et laurbærblad og svart hele pepper i rundt tre timer, før det avkjøles og kuttes i én centimeter tykke skiver.
- Kok gjerne kjøttet dagen før du skal bruke det. Alternativt kan man bruke ribbe eller bacon.
- Stek bitene med sideflesk i en stekepanne ved servering.
- Kutt klippfisken i mindre skiver. Stek skivene i en varm panne med nøytral olje. Fisken er ferdig når den flaker seg.
- Hvit saus:
Smelt smør på middels varme i en kjele. Rør inn mel. - Kok opp melken i en annen kjele, hell den i litt etter litt under omrøring for å unngå at sausen klumper seg. Rør inn litt revet muskatnøtt. Smak til med salt og pepper.
- Tilbehør:
Skrell løk og kok dem hele i buljong. Løkene avkjøles og deles i to på langs. - Plukk løkbladene fra hverandre og vend dem i noen dråper olivenolje.
- Del kål i strimler og kok den i vann med en spiseskje salt per liter.
- Anrett som på bildet.
Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Innerå + Bø av Kari Innerå og Merete Bø.
Om retten skriver Kari: Inspirasjonen fikk jeg etter en tur til Portugal. Der smakte jeg mange forskjellige måter å lage bacalao på. Selv synes jeg denne retten er mye bedre enn den tomatbaserte utgaven vi ofte tyr til her hjemme.
Merete står for drikkeforslaget: En vinho verde fra Portugal er et godt velg til denne retten, den frisker opp og har en syrestruktur som takler flesket godt. Lav alkohol er også en fordel, det vil harmonere godt med de sarte og lette smakene.
Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig