Guide

Oppskrifter med egg

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

Egg står øverst på innkjøpslisten gjennom hele året - i år har mange nok kjøpt mer enn de trengte. Har du overskudd, fortvil ikke, for her får du tips til gode måter å få omsetning på eggebeholdningen.
31 Mars 2024 - 13:00

Egg spiser og bruker vi daglig. Derfor har denne fantastiske ingrediensen fått din egen dag, nærmere bestemt 8. oktober. 

Men den kommer aldri til å overgå eggets betydning for påsken. I løpet av påskedagene spiser vi nemlig dobbelt så mange som en tilsvarende periode ellers i året. Det er ingen tilfeldighet.

Opprinnelsen

For ingen annen matvare er knyttet til mer symbolikk enn egget. Fra gammelt av var det tegn på livskraft og fruktbarhet. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem fra vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen igjen.

Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også bokstavelig talt en eggefest. Man kokte eggene, eller bakte dem inn i flettede brød, og spiste dem.

Lykke

Etter hvert begynte man også å gi egg som gaver, som tegn på vennskap. Dekorerte egg var spesielt høyt verdsatt. De hadde ifølge folketroen en kraft som ville bringe lykke og beskytte mot onde ånder. Det eldste eksemplet på dekorerte egg er funnet i en grav fra omkring 300 år e.Kr.

I Russland ble det en skikk å gi bort egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter.

Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juvelér som med sine leketøysmodeller av juvelprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og det russiske hoff.

Tryllestav med skall

I våre dager lager vi stadig mindre mat fra bunnen, og det knekkes stadig færre egg i de tusen hjem. I matlagingen har egg en hel rekke spesielle egenskaper som gjør det til et sant tryllemiddel.

Det gir smak og farge, hever, tykner, binder og blanker. I tillegg er egget sterilt innpakket i verdens mest naturlige emballasje! Egg er næringsrikt og inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer, med unntak av vitamin C.

Eggets egenskaper er best når det er romtemperert. Da får du pisket inn mer luft i sukkerbrødet, og pisket eggehvite holder seg stiv lenger. Egg som har fått ligge en stund har også bedre bakeegenskaper enn helt ferske egg. Et kokketriks er å presse eggehviten fra veldig ferske egg gjennom en sikt for å oppnå det samme.

På de neste sidene finner du en rekke oppskrifter på retter hvor det går med en del egg

Fakta om egg

Egg bør helst oppbevares i kjøleskap, og da står de seg mye lenger enn det datostemplingen. Men egg bør tempereres før bruk, og tåler godt å stå på kjøkkenbenken noen dager.

Hva er sunnest?

Plommen og eggehviten inneholder ulike næringsstoffer og utfyller hverandre ernæringsmessig. Eggehviten er fettfri, bidrar med lite kalorier fra proteiner og ellers få næringsstoffer. I plommen finner vi fettet og mesteparten av vitaminene: A, D, E, B12 og folat, og mineraler som jern og jod. Proteinmengden er ganske jevnt fordelt i plommen og hviten.

Er det trygt å spise rå egg?

I en del land er salmonella en utfordring i hønsebesetninger. Dette gjelder ikke i Norge. Norske egg pakket i kartong og solgt i butikk er underlagt regelverk om salmonellakontroll. Pakkede norske egg kan derfor trygt spises rå.

Kan egg fryses?

Ja, egg kan godt fryses, men ikke i skallet, da vil det sprekke.

Hvor mange egg legger høna i uka?

En verpehøne legger 6-7 egg i løpet av en uke.

Kilde: Matprat.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her