Ris er en svært så allsidig råvare som fortjener bedre enn å bare kokes for å serveres ved siden av kjøtt eller fisk.

Spesielt siden ris er en av verdens viktigste matvarer, over halvparten av det som spises i verden er faktisk ris. Ris er dessuten en av de eldste kjente kultiverte råvarene som har vært dyrket i mer enn 11.000 år. I dag er det flere enn 50 land som dyrker ris, men Kina og India står for drøyt 50 prosent av produksjonen. Ni av ti skåler med ris spises i Asia.

Litt risfakta

Ris er medlem av gressfamilien som er verdens største plantefamilie. Det finnes 10.000 forskjellige gresstyper fordelt på 600 arter og de inkluderer i tillegg til ris også mais, hvete, bygg, havre og sukkerrør.

Det finnes to hovedarter av ris, Oryza glaberrima og Oryza sativa som er den hyppigst forekommende. Det finnes dernest tre hovedtyper av ris: japonica, javanica og indica. Forskjellen går på produktivitet, robusthet og bruksområder.

Risplantene gir en lang rekke forskjellige sorter ris, det skilles mellom lang-, middels-, kort- og rundkornet samt aromatisk og ikke-aromatisk.

Ris spises for det meste dampet eller kokt, men males også til mel. Ris brukes i ølbrygging og i spritdestillasjon. Ris er dessuten stort sett glutenfri og inneholder ikke fett. Proteininnholdet er relativt lavt. Derfor nytes ofte ris sammen med andre proteinkilder, ikke nødvendigvis fisk eller kjøtt, soya er en viktig proteinkilde i den risspisende verden.

Her finner du alle våre risretter

Langkornet ris

Amerikansk: Dette er den vanligste risen for å serveres ved siden av en rett, som alternativ til poteter.

Aromatisk ris:

Jasminris: Jasminris - eller thairis - har som navnet antyder floral duft og er nesten gjennomsiktig før den er varmebehandlet. Jasminris må vaskes før koking og gir en svært hvit ris.

Basmati: Langkornet ris typisk for indisk og pakistansk kjøkken. Litt mindre aromatisk enn jasminris, med en mer nøtteaktig aroma. Denne ristypen som er tynnere enn de fleste andre, må bløtlegges før bruk.

Rundkornet ris

Sushiris: En klebrig ristype som har små runde gryn og er nesten gjennomsiktig.

Grøtris: Et nesten helnorsk fenomen siden den kokes med melk. Men slik ris brukes også i desserter uten melk siden den er klebrig.

Bomba: Dette er en type rundkornet ris som ikke er klebrig og som er den foretrukne risen for paella.

Risottoris: Den er også av typen som ikke er klebrig og finnes også i mange størrelser. Arborio er den vanligste, carnaroli har de største og vialone nano den mest eksklusive.

Andre typer ris

Svart ris: Dette er en ubehandlet og opprinnelig ristype som inneholder gluten. Den er svart, men når den varmebehandles blir den rødlilla. Fargen skyldes høyt jerninnhold. Smaken er markant med søtlige nøttetoner. Den er populær i desserter.

Rød ris: En ristype som primært dyrkes i Bhutan og Himalaya. Den har en rødbrun farge når den er ukokt. Smaken er nøtteaktig og lett jordlig.

Naturris: Vanligvis er dette langkornet ris hvor hele riskornet med. Denne ristypen er derfor sunnere enn hvit/polert ris. Finnes også som rundkornet beregnet på grøt.

Villris: Villris tilhører ikke samme gren av gressfamilien som ris, og vokser i andre deler av verden, primært USA og Canada. Villris blandes ofte med langkornet ris og skal ha en viss tyggemotstand.

Risotto

Risotto med kantareller

Risotto med kantareller

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret sammen med timianbladene i en stekepanne over middels høy varme.
  2. Bruker du tørket kantarell, må den bløtes i minst 30 minutter. Med kokende vann går det raskere.
  3. Ta vare på bløtevannet og bland det ut med kraften.
  4. Skjær eller riv kantarellen i passende biter.
  5. Sauter i smøret i noen minutter til den blir fint brun og tilsett finhakket sjalottløk mot slutten av steketiden.
  6. Smak til med salt og pepper, dekk til og sett til side.
  7. Risottoen:
  8. Kok opp kraften i en tykkbunnet kjele, tilsett risen og kok opp en gang til.
  9. Legg et kjøkkenhåndkle over kjelen og lekk på lokket. På denne måten absorberes noe av dampen for at risottoen skal bli tørr.
  10. La risen koke ved svak varme i 13-14 minutter (den skal ikke være helt tørrkokt, så tilsett mer væske for å holde den passe flytende).
  11. Tilsett soppen, rør forsiktig og ta risottoen av varmen.
  12. Rør i parmesan.
  13. La risottoen hvile (tildekket) noen minutter på et lunt sted før servering.

Tips: Om du vil ha noe ved siden av, har du sikkert noen rester av kjøtt eller fisk i kjøleskapet etter helgen. 

Flere risottooppskrifter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Risotto med ferske reker

Risotto med ferske reker

Fremgangsmåte

  1. Rens rekene og sett dem i kjøleskapet mens du lager kraften.
  2. Varm olivenolje i en stor stekepanne eller kasserolle og fres rekeskallene til de begynner å bli sprø.
  3. Hell over gin el.l. og tenn på. La flammen brenne ut og hell deretter over vinen, vannet, tomatene og urtebuketten.
  4. Kok opp og skum av, la småkoke under lokk i 45 minutter.
  5. Sil av kraften og ha rekeskallene over i en food processor sammen med halvparten av den avsilte kraften. Kjør i ca 30 sekunder til du har fått en grøtlignende masse. Ha den tilbake i kjelen sammen med resten av kraften og kok opp nok en gang.
  6. La det hele godgjøre seg i et kvarter til før du heller massen gjennom en finmasket sil. Nå kan du med god samvittighet kaste rekeskallene i søpla. Hold kraften varm (du trenger ca 4,5-5 dl) mens du forbereder risottoen.
  7. Risottoen:
    Varm olivenolje i en tykkbunnet kasserolle og fres løken og squashen til de er myke, ca 10 minutter.  Kutt to tomater i terninger, uten frø og skall. Tilsett tomatterningene og fres videre i 5 minutter.

  8. Ha i risen og la den frese sammen med grønnsakene. Tilsett kraften og kok opp. Legg på lokk og la risottoen koke på svak varme i 10-15 minutter. Pass på, den må ikke koke tørr og risen må ikke kokes til mos.
  9. Mens det fortsatt er en del væske igjen, tilsetter du hvitløk, sitronskall og persille, kok opp nok en gang. Når risottoen er perfekt kokt, altså like før all væsken er kokt inn, tilsetter du rekene som røres raskt inn før du serverer umiddelbart.

Husk, når risottoen er kommet på bordet, er det ingen tid til prat, for den må nytes med en gang, før den blir tørr!

Flere deilige risottoretter du må prøve

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Risotto med krabbe

Risotto med krabbe

Fremgangsmåte

  1. Varm olje i en gryte, tilsett sjalottløk og surr til den er myk.
  2. Tilsett ris og surr videre på middels varme under stadig omrøring i 1 minutt. Tilsett vin og kok til den er absorbert i risen.
  3. Spe med fløte og kraft, litt om gangen, under omrøring.
  4. Etter hvert som risen tykner til grøtkonsistens tilsettes mer væske. Mengden væske avhenger av kvaliteten på risen.
  5. Det tar normalt 15-18 minutter å koke risen. Bruk middels varme og rør hele tiden med en tresleiv.
  6. Risen er ferdig når den har en ørliten rå kjerne i midten og har konsistens som tynn grøt - er den for tykk, tilsettes mer væske.
  7. Parmesan, smør, tomat, basilikum og krabben tilsettes straks før servering. Server med en gang, gjerne med noen krabbeklør og tynne skiver av parmesan på toppen.

Her finner du alle våre risottoretter

Lekre krabberetter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kylling med parmaskinke og risotto

Kylling med parmaskinke og risotto

Fremgangsmåte

  1. Kyllingen:
  2. Sett ovnen på 150 grader.
  3. Legg skinkeskivene ved siden av hverandre to og to og legg noen basilikumblader over.
  4. Dryss salt og pepper på kyllingfiletene og rull dem inn i skinkeskivene. Bind sammen med en hyssing.
  5. Brun filetene raskt i en stekepanne. Legg dem i en smurt, ildfast form og sett dem i ovnen ved 150 grader i 15-20 minutter.
  6. Risottoen:
    Finhakk løken og skjær soppen i mindre biter. Varm smøret i en tykkbunnet kaasserolle og fres løk og sopp raskt, tilsett risen og fres til den er gjennomsiktig.

  7. Spe med vinen/eplecideren og tilsett buljongen i flere omganger. La risen svelle under stadig røring.
  8. Rør i osten og tomatene. Del sukkerertene og tilsett dem også. Krydre med salt og pepper.
  9. Ta kyllingen ut av ovnen og del filetene i biter.

Server straks med risottoen på samme tallerken.

Flere herlige kyllingretter

Her finner du alle våre risottoretter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ovnsbakt kveite med risotto, tomater og ristede skorsonerrøtter

Ovnsbakt kveite med risotto, tomater og ristede skorsonerrøtter

Fremgangsmåte

  1. Kveite: Del fileten i fire jevnstore stykker og la dem trekke i saltlake i 6-8 min avhengig av tykkelse
  2. Risotto:
    Fres sjalottløk i olje til den er blank, men ikke brun. Tilsett ris og rør om så riskornene blir blanke av olje.
  3. Hell på hvitvin og la den koke helt inn. Spe med kyllingkraft, én øse om gangen, og la kraften koke inn før neste øse helles på.
  4. Rør inn smør når risen er mør, men fortsatt har en liten hard kjerne. Smak til med salt og pepper og hold risottoen varm.
  5. Skorsonerrøttene:
    Skrell røttene og legg dem etter hvert i kaldt vann så de ikke blir mørke. Del dem i passe stykker og kok dem knapt møre i lettsaltet vann.
  6. Ta røttene opp, tørk dem og brun dem i grillpanne eller stekepanne penslet med olje.
  7. Anretning:
    Snitt et lite kryss i bunnen av tomatene og bak dem ved 200 grader i ca 8 minutter. Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøle seg litt før du flår dem, deler dem i båter og tar ut innmaten.
  8. Ta fisken opp av saltlaken, tørk den og bak den midt i ovnen til den er knapt gjennomkokt

Legg opp fisken på varme tallerkener med tomatbåter over og risotto og skorsonerrøtter til.

Tips: Skorsonerrot er en fin grønnsak som ikke alltid er lett å få tak i. Bruk da persillerot eller tynne gulrøtter som et godt alternativ.

Lekre kveiteretter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hot grønnsakrisotto

Hot grønnsakrisotto

Fremgangsmåte

  1. Fres løk og sopp i olje i en varm panne. Tilsett tomater, hønsebuljong, chilipepper og ris. Dette kokes i ca 20 minutter.
  2. Ha i resten av grønnsakene og kok et par minutter til. Smak til med salt og pepper.
  3. Serveres med et dryss av parmesan samt ferskt brød til.
  4. Server gjerne med friske urter slik som hakket persille eller koriander samt båter av frisk lime eller sitron ved siden av.

Tips1: Dette er en enkel variant av den klassiske risottoen. For en mer kremet variant kan du bruke en rundkornet ris og røre under hel kokeprosessen mens du sper med kraften litt etter litt.

Tips2: Hvis du ønsker en vegetarisk utgave, bytter du ut hønsebuljongen med kraften laget av grønnsaker.

Har du lyst til å lage en annen risotto finner du mange oppskrifter her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Risotto med spekeskinke, røkelaks og asparges

Risotto med spekeskinke, røkelaks og asparges

Fremgangsmåte

  1. Finhakk løk og hvitløk. Fres det i litt olivenolje på middels varme, ca. 3 minutter til løken er blank.
  2. Tilsett ris og en klype salt. Stek videre i ca. 3 minutter, rør hele tiden. Blandingen skal ikke bli brun.
  3. Tilsett hvitvin. Når hvitvinen er fordampet tilsetter du litt og litt kokende buljong, ca. en øse av gangen.
  4. Skru ned varmen slik at risen småkoker. Fortsett å tilsette buljong mens du rører hele tiden. La all væske trekke inn i riskornene før du tilsetter mer. Etter ca. 15 minutter er risen myk.
  5. Ta kjelen av varmen, tilsett smør og revet parmesan. Smak til med salt og pepper.
  6. Avkjøl litt før du legger risotto på tallerken med spekeskinke sprøstekt i litt olje, røkelaks og smørkokt asparges.
  7. Bland sammen alle ingrediensene til urteoljen i en morter eller i en hurtighakke. Drypp rundt med litt urteolje eller ferdiglaget pesto.

Dette er en nydelig forrett for fire eller en delikat hovedrett for to.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Paella på spansk vis

Paella på spansk vis

Fremgangsmåte

  1. Del kyllingen i 8 biter, krydre med salt og pepper.
  2. Hakk løken, press hvitløken og skjær paprikaene i strimler.
  3. Varm oljen i en vid panne. Brun kyllingbitene, ta dem opp når de har fått fin farge.
  4. Fres løk, hvitløk og paprika. Ta det opp.
  5. Fres risen i resten av oljen. Ha i safran (eventuelt gurkemeie, men smaken blir ikke den samme), buljong og hvitvin.
  6. Småkok ris og kylling ca 20 minutter. Damp blåskjellene i ca 5 minutter til de åpner seg.
  7. Skrell scampiene og stek dem i litt olje til de får en fin, rosa farge.
  8. Rens de fleste rekene, men pynt med noen hele reker og kreps. Legg alt pent oppå risen og server på store, varme tallerkener.
  9. Pynt med frisk timian.

Tips: For å få den sprø, lysebrune stekeskorpen, socarrat, start med en rykende varm panne for så å senke temperaturen gradvis under tilberedningen.

Lyst til å lage en annen paella 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lettlaget jambalaya med kylling, pølser og reker

Lettlaget jambalaya med kylling, pølser og reker

Fremgangsmåte

  1. Kok risen etter anvisning på pakken.
  2. Skjær pølser i skiver, kylling og paprika i strimler, stilkselleri i skiver.
  3. Hakk løk og hvitløk og del de hermetiske tomatene i mindre biter.
  4. Brun pølser først og ta ut av pannen.
  5. Brun deretter kylling, løk og hvitløk ved svak varme til løken er gyllen og myk.
  6. Tilsett pølseskiver og kraft. Samt kraften fra tomatboksen. 
  7. Ha i tomatene, paprika, timian og cayennpepper.
  8. Kok opp og la trekke i 10 minutter. Tilsett den kokte risen og rekene.
  9. Smak til med salt og pepper. 

Tips: Brød og smør smaker godt til og grønne og svarte oliven både pynter opp og smaker godt.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Risrett med klippfisk Stoccafisso Arlecchino

Risrett med klippfisk Stoccafisso Arlecchino

Fremgangsmåte

  1. Flak den kokte klippfisken.
  2. Stek løken og hvitløken i olivenolje til løken er gyllen.
  3. Tilsett tomatpastaen. La steke på svak varme ca 1 minutt.
  4. Tilsett hvitvinen og la koke ca 2 minutter.
  5. Ha nå i ris og klippfisk.
  6. Til slutt blandes inn hakkede sorte oliven og hakket persille.
  7. Anrett med soltørkede tomater og frisk oregano.

Tips: Siden klippfisk har mistet mye vann under tørkingen, trengs halv mengde tørr klippfisk av den ønskede mengde ferdig kokt fisk. Klippfisken legges til utvanning to døgn før den skal brukes. Bløtevannet helles av og fisken deles i mindre biter og kokes i ca 20 minutter.  

Se våre andre oppskrifter med klippfisk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget sushi

Hjemmelaget sushi

Fremgangsmåte

  1. Mål opp ris og vask den godt i rennende kaldt vann til vannet er klart (ca fem ganger).
  2. Det beste resultatet får du ved å bruke en riskoker, men du kan og koke i kjele. Koker du i kjele er det viktig at du ikke rører, og at det koker på lav varme til alt vannet er borte. Kok risen til den er kleberlig, og mør, den skal være nærmere gjennomkokt enn hard.
  3. Kok opp eddik, sukker og salt. Rør det sammen og avkjøl.
  4. Mens risen er varm smaker du den til med eddik/sukkerblandingen. Dryss eddikblandingen over risen og bland forsiktig slik at du ikke knuser riskornene.
  5. Risen skal ha en lett syrlig smak når den er ferdig. Pass på at du får jobbet eddikblandingen godt inn i risen. Dekk risen med plast og la den avkjøle seg i romtemperatur.
  6. Når risen er kommet ned i temperatur slik at den kan jobbes med kan du lage små risballer til nigirisushi, eller du kan lage makiruller med noritang.

Dine favoritter:
Topping til nigiri kan være tynne skiver med laks, kamskjell eller kveite eller kokte scampi, rårereker eller blekksprut. Du kan også bruke tynne skiver med kjøtt eller vegetariske nigiri dersom du ikke er glad i fisk.

Skal du ha fyll til maki kan du kutte fisk og skalldyr i små terninger og marinere med soyasaus, chili, ingefær og hvitløk. Bland dette med for eksempel vårløk i ringer, agurkstrimler eller avocado i biter.

Et annet godt makifyll er å blande sweet chilisaus og majones og ha i terninger av fisk eller skalldyr, agurk og vårløk.

Les denne artikkelen om sushi

Slik lager du sushi hjemme

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kreativ Catering

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nasi goreng - stekt ris

Nasi goreng - stekt ris

Fremgangsmåte

Kok opp buljong og salt. Legg i risen og senk varmen. Kok risen i 20 minutter til all væske er kokt inn.

Hakk løken, strimle hodekålen, riv gulrøttene og skjær paprika i strimler.

Stek løk og kål i en gryte med smør og karri. Tilsett gulrot, paprika, salt, soya og hakket hvitløk.

Bland grønnsaker og den kokte varme risen.

Strø over peanøtter og hakket kruspersille, og server gryten med ekstra soyasaus.

Tips:
Nasi Goreng betyr "stekt ris" på indonesisk, og er en kjempegod gryte å lage hvis du vil ha en "grønn dag". Den stekte hodekålen og peanøttene setter preg på gryteretten, og den er kjempegod med godt brød til.
 

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stekt ris som i Singapore

Stekt ris som i Singapore

Fremgangsmåte

Varm woken eller stekepannen.

Stek hvitløk i olje og ha i kjøttet.

Ha i risen og la det steke til det er gyllent.

Bland inn grønnsakene og la det surre i 2 minutter.

Lag et hull i midten av risblandingen og ha i litt olje og egget og rør godt.

Smak til med fiskesaus og pepper.

Tips: Risen som brukes i stekt ris bør være kald, da blir ikke den stekte risen "grøtete".

Vi har også andre oppskrifter på stekt ris
 

Her kan lese mer om det ekte Singapore-kjøkkenet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stekt ris med egg

Stekt ris med egg

Fremgangsmåte

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Reker Indienne

Reker Indienne

Fremgangsmåte

Fres finhakker purre, løk, smør, paprika, krydder og soya. Ha i fløte, crème fraîche, vin og salt.
Skrell rekene og ha dem i rett før servering.
 
Server med ris og en frisk salat.

Sendt inn av Elisabeth

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ferske vårruller med ytrefilet av svin

Ferske vårruller med ytrefilet av svin

Fremgangsmåte

  1. Kutt alle grønnsakene i fine strimler 7-8 cm lange og ha klart.
  2. For å få tynne skiver av gulroten og agurken kan du bruke en potetskreller.
  3. Skjær ytrefilet av svin i fingertykke strimler. Stek strimlene i flere omganger i olje i en wok eller varm stekepanne, 2-4 minutter. Krydre med salt og pepper.
  4. Ha et rispapir i et fat med lunkent vann i noen sekunder, til det blir mykt.
  5. Legg det myke rispapiret over på en fuktet fjøl. Legg på kjøtt og grønnsaker.
  6. Brett rispapiret over fyllet, brett inn kantene på rispapiret og rull sammen.

Server de ferske vårrullene med woksausen som en dipp.

Tips: Her kan du bruke de grønnsakene du liker best, gjerne også bønnespirer, mynte og frisk koriander. Rispapir finner du i velassorterte dagligvarer eller i asiatiske butikker.

Du kan også prøve en av våre andre oppskrifter på vårrull

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Myke vårruller med kylling

Myke vårruller med kylling

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen alle ingrediensene til dippsausen og sett kaldt.
  2. Kutt grønnsaker og kok glassnudler etter anvisning på pakken.
  3. Skjær kyllingfilet i strimler. Brun strimlene i flere omganger på høy varme i en stekepanne med olje, 2-3 minutter.
  4. Ha et rispapir om gangen i et fat med lunkent vann i ca. 15 sekunder, til det blir mykt. Legg rispapiret over på en fuktet fjøl.
  5. Legg på stekte kyllingstrimler, glassnudler og grønnsaker. Brett rispapiret over fyllet, brett inn kantene og rull sammen.

Server vårrullene sammen med dippen.

Prøv en av disse 13 thaiinspirerte oppskriftene

Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord

Her er rettene du skal lage til tapasbordet

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Risgrøt med seterrømme og vanilje

Risgrøt med seterrømme og vanilje

Fremgangsmåte

  1. Kok grynene i vann i ca. 10 minutter.
  2. Spe med melk, og kok videre til grøten er passe tykk.
  3. Server risgrøt med smørøye, sukker og kanel.

Ny vri på risgrøten:
Når risgrøten er ferdig kokt, kan du røre et beger seterrømme inn pr. liter grøt. Da blir det festgrøt. En blanding av rømme- og risgrøt som nesten smaker som rømmegrøt. Husk sukker og kanel.

Tips:
Ha gjerne en vaniljestang som du splitter i to i grøten også.

Tips:
Bruk gjerne rismelk eller mandelmelk om noen er laktoseintolerante. Det gir faktisk en veldig god smak til risgrøten. 

Tips for den som ikke har tid å passe grøten: Kok opp grøten etter anvisning på pakken, men så snart melken har kokt opp tar du gryten av platen og setter den inn i stekeovnen på 80 grader med lokk over. La den passe seg selv og den kan godt stå i 1 - 2 timer til den er ferdig.

Se alle de morsomme grøtoppskriftene

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Deilige risboller

Deilige risboller

Fremgangsmåte

  1. Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.
  2. Pisk eggedosis av egg og sukker.
  3. Rør inn kaffe og delfiafett-sjokolade-blandingen. Bland så alt får en jevn og fin brunfarge.
  4. Elt forsiktig inn puffet ris. Sett boller med skje på matpapir.
  5. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Riskrem med jordbærsaus

Riskrem med jordbærsaus

Fremgangsmåte

  1. Toros risgrøt (ikke den snarkokte) er perfekt til risgrøt. Den er tilsatt litt vaniljesukker fra fabrikken, så hvis du bruker den, kutter du ut vaniljesukkeret i riskremen.
  2. Visp kremfløten såvidt stiv og bland i grøten. Smak til med vaniljesukker og sukker.
  3. Jordbærsaus:
    Server riskremen med jordbærsaus som du lager lynraskt av en kurv jordbær fra fryseren, lar den tine, hell bort litt av "smeltevannet", tilsett 2-4 ss melis og kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor.

Tips: Du kan også gjøre som danskene og tilsette 100 g hakkede mandler (uten skall) i riskremen og kall den Ris à l'amande.

Der serveres riskremen med kirsebærsaus som du får kjøp ferdig i butikken hvis du ikke har nedlagte eller frosne kirsebær fra egen hage, som du koker opp med sukker (50-100 g sukker pr 500 g kirsebær) og jevner med 1-2 ss maizenna. Kok opp under kraftig omrøring og avkjøl.

Mange lekre desserter finner du her

Flere gode juledesserter finner du her

Lucia-feiring med lussekatteroppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Riskrem à l'amande med med kirsebærsaus

Riskrem à l'amande med med kirsebærsaus

Fremgangsmåte

  1. Pisk kremen stiv sammen med litt sukker. 
  2. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Tilsett disse i kremen. 
  3. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. 
  4. Riv marsipanen på et rivjern. Hakk de skåldete mandlene grovt. Tilsett begge deler i kremen.
  5. Kirsebærsaus:
    Lag en jevning av litt av saften og potetmelet. Ha resten av ingrediensene til sausen i kjele, og kok opp. 
  6. Ta kjelen av platen, og rør inn jevningen. Server sausen til riskremen.

Mange lekre desserter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her