Grillet flat iron steak med bbq- saus og honningglaserte gulrøtter
Fremgangsmåte
- Kjøtt:
Krydre kjøttet med salt og pepper. Pensle det med rapsolje. - Grill kjøttet på direkte varme til det er gyllent, flytt det over på indirekte varme og la det ligge til det har en kjernetemperatur på 56 grader. La kjøttet hvile i 10 minutter før servering.
- Bbq-saus:
Ha alle ingrediensene i en kjele og la koke til den har ønsket tykkelse og smak. Smak til med salt og pepper. - Pensle kjøttet med bbq- sausen mot slutten av grilltiden. Server resten av sausen ved siden av retten.
- Gulrøtter:
Kok gulrøttene i godt saltet vann inne på kjøkkenet til de begynner å bli møre. Avkjøl dem i kaldt vann. - Del gulrøttene i ønsket størrelse, og pensle dem med rapsolje.
- Grill gulrøttene på direkte varme til de er gylne. Ha honning, eplesidereddik og estragon i en dyp bakk som tåler grillen.
- Her kan du for eksempel bruke en gammel brødform, eller du kan lage din egen form av aluminiumsfolie.
- Ha de grillede gulrøttene over i honninglaken og la dem trekke til de er helt møre på indirekte varme.
Tips:
Denne retten kan gjerne serveres med bakt potet eller ekstra grillede grønnsaker!
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
Ekstra god gulrotstuing
Fremgangsmåte
Kok gulrotskivene til de er møre (al dente). Hell av kokevannet. Kok opp kremfløten, pisk inn en klype muskat, og reduser til den er blitt tykk. Smak til med salt og pepper og tilsett gulrotskivene.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré
Fremgangsmåte
- Fisk: Renskjær kveitefileten og del opp i fire like store porsjonsbiter. Legg fiskestykkene på en smurt bakeform. Strø med en liten klype salt og litt nykvernet pepper. La fisken stå i ca 5 min så saltet får trekke litt inn. Bak på 180 grader i ca 6 - 8 minutter, avhengig av størrelse.
- Oljesaus:
Kok opp en kjele med vann og gjør klart en bolle med isvann. Snitt et kryss i bunnen av tomatene og ha i det kokende vannet. Etter ca. 10 – 20 sekunder begynner skallet å løsne, ha da over i isvann og kjøl ned. Dra skallet av tomatene og kutt i fire båter. Ta ut innmaten og kutt tomatfiletene i fine firkanter. - Smør paprikaene inn med litt olje og stek i ovn i 3 – 4 minutter på 200 grader – eller til paprikaene begynner å bli møre. Trekk av skinnet, fjern innmaten og kutt i like store terninger som tomaten.
- Fjern det ytterste laget av vårløken og skjær i fine sirkler.
- Bland grønnsaker med oljen og smak til med salt og pepper.
- Saltkokte småpoteter:
Skyll potetene godt i kaldt vann. Ha deretter i en kjele med vann og 500 gram salt. Kok opp og la deretter potetene trekke på svak varme i 15-20 minutter til de begynner å bli møre. Sil av vannet. - Gulrotpuré:
Skrell gulrøtter og skjær i biter. Kok opp i en kjele med 1 dl vann og smør og kok på svak varme til gulrøttene er godt møre, ca 30 minutter. Sil av smørvannet men spar det til å spe gulrotpuréen med. Ha gulrøtter og ca 1 dl av smørvannet i en blender og kjør sammen til en glatt puré.
Her finner du mange oppskrifter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 549.00 kr Bestillingsutvalget91 POENG
-
89 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 299.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 289.90 kr Basisutvalget87 POENG
-
85 POENG
Stekte grove pølser med mos av poteter, kålrot og gulrot
Fremgangsmåte
- Stek pølsene ved middels eller svak varme i litt olje om pølsene er magre. Om de er fete kan de stekes i eget fett.
- Når pølsene er gjennomvarme og har fått en gyllen og fin stekeoverflate og farge på skinnet, er de klare. Hold dem varme.
Mandelpotet-, kålrot og gulrotstappe:
- Skrell kålrot og gulrot og skjær dem i terninger. Ha dem i en kjele med vann halvveis opp og kok opp. La koke i 15 minutter.
- Skrell så potetene og del i terninger. Tilsett potetene i kjelen og kok videre i 10 minutter til alt er mørt. Hell fra vannet (ta vare på det) og mos godt.
- Spe med litt melk/matfløte og/eller kokevannet. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt revet muskat.
Cumberlandsaus:
- Varm opp cumberlandsaus med litt vann og appelsinsaft.
- Server til pølsene eller hell den over mosen.
Tips:
Polenta og couscous er to andre fristende og raske alternativer.
Alle de gode pølseoppskriftene finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Slik lager du raskt en deilig gulrotstuing
Fremgangsmåte
- Kok gulrotskivene til de er møre. Hell av kokevannet.
- Smelt smør i en kjele og rør ut melet, spe med melk og pisk godt for å unngå klumper. Pisk inn en klype muskat. La småkoke i minst 5 minutter.
- Smak til med salt og pepper og tilsett gulrotskivene.
Pynt eventuelt med persille.
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Maispuré, blomkålpuré og gulrotpuré
Fremgangsmåte
- Maispuré:
Skjær maiskornene av kolben. Ha dem i en kjele og kok opp med melk og fløte. Kok til maisen har blitt myk og væsken har blitt litt tykkere. - Sil av væsken, og ta vare på den. Kjør maisen i en blender og spe med litt av væsken og smør til du har en glatt konsistens. Press den gjennom en sil for å få den helt glatt. Smak til med salt, pepper og eventuelt noen dråper tabasco.
- Blomkålpuré:
Rens og del blomkålen i buketter. Ha dem over i en gryte, hell over fløte og melk og kok dem møre. Sil av fløtemelken, og ta vare på den. - Kjør blomkålen i en blender. Juster med litt av fløtemelken og ha i smøret. Rør om og smak til med salt og pepper.
- Gulrotpuré:
Skrell og kutt gulrøttene i tynne skiver. Ha dem over i en gryte, hell over fløte og melk og kok dem møre. Sil av fløtemelken og ta vare på den. - Kjør gulrøttene i en blender. Ha i appelsinsaften. Juster konsistensen med litt av fløtemelken og smak til med salt og pepper.
Tips:
Grønnsakspureer passer godt som tilbehør til retter av kjøtt, fisk og skalldyr.
Oppskriften er hentet fra kokeboken Kok & Stek fra Kulinarisk Akademi som er en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Glaserte gulrøtter og pastinakk
Fremgangsmåte
- Legg gulrøtter og pastinakk i vid kjele eller stekepanne (minst 30 cm), og tilsett vann.
- La grønnsakene småkoke i 10-12 minutter til de er møre.
- Hell av vann som ikke har fordampet.
- Tilsett smør, sukker, salt og evt urter til pannen.
- Rør godt så blandingen dekker alle grønnsakene. Kok videre i 5-7 minutter til grønnsakene er skinnende blanke.
Prøv denne oppskriften til saltbakt ribbe
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig