- Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Innholdet av pektin, som gjør at geleen stivner, blir veldig redusert i overmodne bær.
- Bærene må være av førsteklasses kvalitet, da unngår du mmggdannelse under lagring.
- Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen. Sil saften og mål den opp.
- Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
- Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen.
- Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geleen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
- Helles over i helt rene glass, krukker, e.l.
Slik tar du vare på sommerens bær