Du sitter kanskje med et overskuddslager av poteter, så vel kokte som rå, etter julefeiringen. Så på det som en ressurs og en mulighet til å utforske denne råvarens mange ulike bruksområder. 

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

Poteten lever godt i årets to siste måneder. Men så snart januar og et lettere kosthold gjør sin inntreden blir den kastet ut i det store mørket, alene med alle sine skammelige karbohydrater.  Da hjelper det lite at det gjennom noen hundre år er blitt komponert mang en lovsang til ære for denne tidligere hverdagshelten. Noe som kan virke merkelig i lys av de siste års lavkarbohysteri. 

Nasjonsbygger?

Men vi hadde ikke vært den nasjon vi er uten poteten. Den har til alle tider vært et godt matemne og har reddet mange i magre tider. 

I mer enn 260 år har poteten blitt servert på norske fat, og i dag har vi et vell av forskjellige varianter å velge blant i butikken. 

Knudrete delikatesse

Også tradisjonelle norske varianter som Fjellmandel og Gulløye har kommet til heder og verdighet igjen. 

Les mer om potetenes grand cru her 

I løpet av de siste årene har konkurransen fra pasta og ris gjort at vi spiser mindre poteter enn før. Men selv om forbruket var høyere tidligere, kjennetegnes dagens potetinntak av større kreativitet enn den gang den bare fantes i kokt form.

Litt potetfakta

Poteten kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika, der den har vært dyrket helt siden 3.000 år f.kr. Til Europa kom poteten ca. år. 1550 (Spania) og til Norge ca. år 1750. I Norge ble ikke poteten dyrket i noen mengde før etter nødsårene omkring 1810.

Poteter kan deles inn i 3 grupper; den tidlige (nypotet), den halvtidlige (høstpotet) og den halvsene/sene (vinter-/lagrings-potet).

Tidligpotet-sortene som bør nevnes er Ostara, Jonsok og Snøgg. Rutt er også en variant av tidligpoteten. Halvtidlige sorter er Laila, Troll, Ottar og Brage, og halvsene/sene sorter som dominerer i vinterhalvårt, er Beate, Kerrs Pink, Pimpernell, Gullauge, Mandelpotet og Ringerikspotet. Ottar er en sort som er spesielt egnet for det nord-norske klimaet. Saturna er en sort som hovedsakelig går til industrien. 

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her