Oppskrifter
Poteter i vafler og bakst må prøves
Redaksjonen
13 Januar 2021 - 08:00
- 1. Vi hadde ikke overlevd uten poteten
- 2. Potet i suppe er topp
- 3. Gratinering + potet = godt
- 4. Bakte poteter er et måltid i seg selv
- 5. Potetsalat kan også være hovedrett
- 6. Pytt i panne er manges favoritt
- 7. Poteter kommer i andre farger
- 8. Poteter som tilbehør kan lages på mange måter
- 9. Poteter i vafler og bakst må prøves
Lise Finckenhagens potetvafler med topping
Fremgangsmåte
- Vafler:
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Stek tykke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern. - Røkelaks og avokadokrem:
Rens avokadoen og mos den fint sammen med rømme og limesaft. Smak avokadokremen til med salt og pepper. Topp vaffelhjertet med en skje avokadokrem og en skive røkelaks. Pynt med frisk basilikum og kvern over litt sort pepper. - Rakfisk, eple og rødløk:
Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha de i en liten kasserolle og tilsett vann, sitronsaft og sukker. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen). Avkjøl kompotten og topp vaffelhjertene med en teskje eplekompott, rømme, litt finhakket rødløk, hakket gressløk og en pen skive rakfisk. - Sylte, sennep, sviske og pepperrot:
- Pisk rømme til myk krem og bland inn sennepen. Legg en teskje sennepskrem på vaffelhjertet, topp med en tynn skive sylte og noen sviskebiter. Riv til slutt over litt pepperrot og pynt med timian eller karse.
- Fiken, chèvre og spekeskinke:
Del fiken i pene båter. Skjær osten i tynne skiver eller små stykker. Legg en osteskive på vaffelhjertet. Topp med en fikenbåt og en skive spekeskinke. Dryss over litt valnøtter og drypp til slutt over litt honning og balsamico. Pynt med friske urter. - Rogn, løk og rømme:
Topp vaffelhjertet med en liten skje rømme, en liten skje rogn, finhakket løk og hakket gressløk. - Spekesild med rødbetsalat:
Vann ut silden til den er passe salt. La filetene renne godt av seg på kjøkkenpapir og skjær fisken i smale og jevne biter. Finhakk løken og hakk egget. Bland sammen rødbeter, sylteagurk, rømme, majones, halvparten av løken og halvparten av egget. Smak til med litt salt og pepper (husk at fisken er salt). Legg en skje rødbetsalat på vaffelhjertet. Topp rødbetsalaten med en sildebit, dryss over litt ekstra løk og egg og pynt med gressløk eller dill. - Tyttebærkrem og revet brunost:
Bland sammen tyttebær og rømme. Topp vaffelhjertet med en skje tyttebærkrem og riv over brunost.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
Slik lager du potetvafler
Fremgangsmåte
- Mos potetene fint og bland inn melet.
- Pisk egg og melk, og rør inn i deigen til en passe vaffelrøre.
- Rør så inn bakepulver, salt og sukker. Ha i smeltet smør.
- Stek vafler i godt smurt vaffeljern.
Spises med søtt eller salt pålegg.
Flere oppskrifter med vafler du må prøve
Drikke som passer til denne oppskriften
Slik baker du gulrotbrød
Fremgangsmåte
- Kok potet og gulrot til de er godt møre. Ta vare på kokevannet.
- Mos med stavmikser eller moser. Løs opp gjæren i det lunkne kokevannet. Tilsett sukkeret. La stå i minst fem minutter.
- Tilsett resten av vannet i oppskriften samt gulrotmosen, saltet, urtene og oljen.
- Bland melet i en bakebolle. Hell væsken over melet og kna godt til du har en smidig deig. Tilsett eventuelt mer mel hvis den føles for klissete.
- Dekk til og sett til heving på et lunt sted minst en time, men helst et par timer.
- Ha mel på bakebordet og kna deigen på ny. Del opp i tre like store brød som legges i smurte brødformer og sett til etterheving.
- Stekes i ovn ved 220 grader i 40 minutter.
Tips:
Du kan lage brødet med bare kokte poteter. Beregn da 3-4 poteter.
Vi har mange andre deilige brød å by på
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Slik baker du potetlefser
Fremgangsmåte
- Oppskriften gir ca 8 lefser eller 24 lomper.
- Kok potetene med skallet på. Skrell og mos dem mens de er varme, dryss over salt under mosingen.
- Elt inn melet i potetmassen. Jo mindre mel, desto bedre smak og konsistens.
- Trill den ferdige deigen til en pølse som deles i like store emner.
- Kjevle ut hvert emne til en tynn leiv som stekes på takke.
- Holdes varme under glasshåndkle.
Tips: Har du ikke takke kan du steke lefsene eller lompene i en tørr stekepanne.
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Drikke som passer til denne oppskriften
- 1. Vi hadde ikke overlevd uten poteten
- 2. Potet i suppe er topp
- 3. Gratinering + potet = godt
- 4. Bakte poteter er et måltid i seg selv
- 5. Potetsalat kan også være hovedrett
- 6. Pytt i panne er manges favoritt
- 7. Poteter kommer i andre farger
- 8. Poteter som tilbehør kan lages på mange måter
- 9. Poteter i vafler og bakst må prøves
Forsiden akkurat nå