Potetenes grand cru
Foto: (Midnattsolpotet)

Potetenes grand cru

Tromspotets nysatsing i Silsand på Senja har gitt potetene et nytt liv med hjelp av hypermoderne teknologi.
22 September 2008 - 12:25

- Ved å sortere potetene optisk etter fem kriterier sikrer vi kvaliteten samtidig som det muliggjør et stort produktmangfold, sier prosjektleder Geir Høgstad hos Tromspotet som er Norges mest moderne potetmottak.

De beste potetene av typen gulløye og mandel havner i spesialemballasje merket med Midnattsolpotet som altså i motsetning til all annen potet i salg er helt jevn i størrelse og kvalitet. Men ikke bare det som til nå har vært regnet som optimal potetstørrelse, 40-50 mm. For Midnattsolpotet finnes også som småpotet, et for mange kokker, både profesjonelle og amatører, lenge etterlengtet produkt.

Nøye utvalgt jordsmonn
Tromspotet nøyer seg imidlertid ikke med sorteringen. Det blir ikke gode poteter før alt gjøres riktig. Derfor følges de i alt 30 potetdyrkerne i fylket nøye. Potetgeneral Tormod Johansen samarbeider med bøndene om valg av jordsmonn og potetsort. - Særlig gulløye er kresen og dermed en vanskelig sort å dyrke, og det er ikke alle stedene den egner seg, slår han fast.

Gulløye er dessuten bedriftens øyensten. Denne lekre poteten med det gule kjøttet og de røde gropene (øyne) kom opprinnelig med rallarne fra Sverige. Etter mer enn 100 år i Nord-Norge har den tilpasset seg klimaet godt. Den dyrkes imidlertid bare noen få utvalgte steder og står for fattige 150 tonn av Tromspotets totale produksjon på 3600. Som for øvrig skal øke til 5000 innen 2008. - Men gulløye vil alltid være et nisjeprodukt, sier Johansen.

Tromspotet har levert inn søknad om geografisk beskyttet betegnelse for gulløye hos Matmerk og regner med en mer positive behandling enn ringerikspoteten. - Gulløye er beviselig knyttet til de tre nordligste fylkene som det også er søkt for, understreker Johansen.

Luftig lagring
Mandel er et annet nisjeprodukt om enn vesentlig større enn gulløye. Klimaet og det døgnkontinuerlige lyset er forklaringen på den høye kvaliteten og intense smaken som oppnås for denne etter hvert så utbredte potetsorten. Også andre potetsorter får mersmak av å dyrkes nord for Polarsirkelen.

Klimaet i Nord-Norge er selvsagt en utfordring - og ikke minst nedbøren. - I 2005 holdt potetene på å drukne i åkeren, minnes Johansen. Men råteproblemene er overkommelige og i 2006 var det nesten for lite nedbør slik at enkelte bønder sågar måtte vanne!

Den nye egenutviklete teknologien hjelper imidlertid til å redusere fuktproblemene til et minimum. Den innebærer at potetene plukkes maskinelt i engangssekker à 1 tonn og fraktes i de samme sekkene til mottaket på Silsand. Her lagres de hengende i de samme luftige sekkene. På den måten unngås trykkskader på potetene under lagringen. Den skjer dessuten på et lager hvor så vel luftfuktigheten og temperaturen som reolene er datastyrt.

Unik og dekorativ
På grunn av gulløyes og for så vidt også mandelpotetens høye innhold av tørrstoff, er lagringspotensialet stort. Hvorvidt den nye teknologien vil ytterligere øke lagringsmulighetene er for tidlig å si. - Her oppe i nord holdt potetene som ble oppbevart i de gamle jordkjellerne fint til slåtten, sier Tormod som har tretti års erfaring med potetdyrking i Nord-Norge og trolig er landsdelens største potetentusiast.

Derfor ivrer han for å få den nordnorske blåpoteten, kampion, i jorda kommende vår. Denne unike sorten som ingen vet helt hvor kommer fra, bortsett fra at den bare finnes i ytre Troms, langs kysten fra Sør-Senja til Nord-Troms, ble lansert høsten 2007 i Midnattsolpotet-emballasje. I motsetning til blå kongo er den ikke helt blå men har et blått mønster om lag 2-3 mm innenfor skallet som er mørkt og gropete. Smaken er god, kjøttet fast og så er den svært så dekorativ.

Foto: Eivor Eriksen, Tromspotet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her