Vi spiser mer lammekjøtt enn noen sinne, hele 1,1 millioner lam vil finne veien til de mange middagsbord i løpet av året.

Hver og en av oss setter til livs mer enn seks kilo lammekjøtt hvert år, og vi skulle gjerne ha spist mer hadde det bare blitt produsert mer lammekjøtt her til lands.

Unik kvalitet

Det er ikke til å stikke under en stol at norsk lammekjøtt er noe av det beste du får tak i i verden. Mye av hemmeligheten bak den delikate smaken er at sauebøndene i Norge lar lammene beite i utmarken som gir en spesielt god smak på lammet, i gjennomsnitt er dyrene ute på beite i 90 prosent av hele sin oppvekstperiode.

På undersidene finner du fristende oppskrifter med de ulike stykningsdelene

Du kan til og med kjenne forskjell på hvor lammene kommer fra bare på grunnlag av smaken - kystlam vil smake helt annerledes enn lam som har beitet på fjellet eller har spist kløver og lyng på innlandet.

Lam eller sau?

I disse dager fylles ferskvaredisker over hele landet opp med denne lyserøde delikatessen. Lammekjøttet er unikt i og med at det har fine muskelfibre, og at hele dyret er mørt og saftig.

Et helt lam veier ca 20 kilo og er lyserødt i kjøttet - sauekjøttet har en dypere rødfarge og trenger noe lenger tilberedningstid for å bli like mørt

Se alle de gode lammerettene her

Lammeretter har vært en del av vår tradisjonsmat opp i gjennom tidene - i Norges første kokebok fra 1831 finner vi for ekslempel en oppskrift på fårestek, mens det var hele 47 oppskrifter med lam i Schønberg Erkens kokebok fra 1914.

Ung trend

Lam- og saueoppdrett finner vi over hele vårt langstrakte land. Det er derimot de tradisjonelle områdene på vestlandet, Midt- og Nord-Norge som står for den største produksjonen, samt det området der lam er mest populært. De siste årene har derimot østlendingene fattet ny interesse for lam, og salget har økt kraftig.

Det er fortsatt de over 40 som er mest glade i lammekjøtt, mens de mellom 30 og 39 er den gruppen som øker mest. I det vi ser at flere unge kjøper lammekjøtt, ser vi også at det er en sterkere etterspørsel etter fattfattig lammekjøtt, selv til bruk i gryteretter. Lammelår blir ofte brukt som fårikålkjøtt for å unngå det fetere kjøttet.

Det er derimot ikke dette kjøttet som egner seg best til retter som for eksempel fårikål - det beste fårikålkjøttet får du fra forparten og bogen.

Alternative oppskrifter på fårikål finner du her

Det flotte fettmarmorerte kjøttet gir en fantastisk smak til de fleste gryteretter, og med årets ferske lam får du heller ikke den kraftige sauesmaken noen av oss har vonde minner fra.

Tilberedning

Ved steking av lammekjøtt er det langtidssteking som er nøkkelordet. Ved å steke kjøttet ved 125 grader, eller lavere over lang tid, vil kjøttet beholde sin saftighet, samt at du lettere får en jevn stekegrad gjennom hele kjøttstykket.

Men ingen regel uten unntak - lammefileten er en liten bit på ca 150 gram, og denne burde du helsteke i panne som biff.

Bruk alltid et steketermometer som du stikker inn i den tykkeste delen av kjøttstykket - ved 60 grader er kjøttet rosa tvers igjennom - ønsker du lammet gjennomstekt skal du ta det ved 65 grader. La kjøttet hvile en stund under folie etter at du har tatt det ut av ovnen slik at kjøttsaftene setter seg igjen før du skjærer det opp.

Hva med litt utenlandsk inspirasjon til lammemiddagen?

Lammeribbe er blitt en mer og mer populær rett, ikke minst som spareribs. For å forhindre at disse ikke blir seige, bør de dampes eller kokes før de gis en rask tur i stekeovnen eller på grillen for å få den delikate stekeskorpen.

Lettsaltet lammekjøtt er utrolig godt som grytekjøtt med ferske grønnsaker. Ha på så mye salt du ønsker på lammekjøttet og la det ligger tildekket i kjøleskapet i ett døgn. Skyll av saltet og kok kjøttet på vanlig måte. Ett døgns salting gjør at saltet trekker nok inn i kjøttet til å gi den karakteristiske saltsmaken, men det er ikke så lene at du trenger å vanne ut kjøttet før tilberedning.

På undersidene finner du fristende oppskrifter med de ulike stykningsdelene

Les mer om hvilke stykker av lammet du bruker til hvilke retter her

Foto: Matprat.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her