Lam har sin høysesong på høsten og til påske her til lands, og mange kan ikke tenke seg en påske uten lammekjøtt.
Dette skyldes nok i all hovedsak tradisjoner, men også at norsk lammekjøtt er så rikt på naturlig smak.
Den gode smaken lammekjøttet har kommer fra sauens spesielle beiteforhold. Vi fornemmer smaken av urter, planter og bær fra skog og fjell.
Det spesielle med lammekjøtt er at det egner seg til de fleste retter enten det er kremete sauser eller sterkt krydder.
Spanske viner basert på tempranillo, sitter som oftest, i kombinasjon med stekt lammekjøtt, som et skudd.
Lammekjøtt er elsket over hele verden, det spises på alle kontinenter og på tvers av religioner.
I Hellas, hvor lam har en dominerende stilling i matkulturen, er lam til påske en gammel tradisjon. Den greskortodokse påsken innledes av en 40 dager lang fasteperiode, og etter endt faste feirer man med et festmåltid.
I små familier kan det være en gryterett eller en stek, men er det en stor husholdning velger man alltid å helsteke et helt lam. Gjerne på grill i hagen, ute på gaten - eller langt ute på landet.
Her i det kalde nord er vi fjernt fra slik feiring, men vi kan jo la oss friste av oppskrifter fra sydligere breddegrader. Det blir garantert en smakfull opplevelse.
På neste side finner du oppskriftene