Hvor mange ganger har du ikke stått i butikken og lurt på hvilket type kjøtt som egner seg best til retten du har bestemt deg for å lage denne dagen? Fortvil ikke for vi har svaret for deg.
Nedenfor finner du en guide til hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter.
Verdens beste
Det er ikke til å stikke under en stol at norsk lammekjøtt er noe av det beste du får tak i i verden.
Mye av hemmeligheten bak den delikate smaken er at sauebøndene i Norge lar lammene beite i utmarken som gir en spesielt god smak på lammet, i gjennomsnitt er dyrene ute på beite i 90 prosent av hele sin oppvekstperiode.
Bli bedre kjent med en av verdens beste råvarer, få gode tips til tilberedning og se deilige oppskrifter i vår store artikkel om lam.
Hva bruker du til hva
Nå er det mange som forbinder lammekjøtt med den tradisjonelle lammesteken og fårikål, som bare er to av en hel rekke måter du kan benytte denne delikatessen på.
Til og med fårikålen lages på forskjellig måte etter som hvor du kommer fra i landet.
I vår stor kokebok kan du finne mer enn 200 gode oppskrifter med lammekjøtt, såvel urnorske som internasjonale retter av lam.
Internasjonale oppskrifter med lam
Alle oppskrifter på lam i Apéritifs kokebok
Ta vare på oppskriftene dine
Har du lyst til å samle alle oppskriftene dine på ett sted? Da skal du opprette din personlige kokebok her hos Apéritif.
Med ett klikk kan du lagre de gode oppskriftene du finner i Apéritifs store kokebok på din egen side. Du kan også legge inn dine egne familieoppskrifter, dele oppskrifter med andre og mye, mye mer.
Benfritt grytekjøtt:
Dette er lammekjøtt uten ben og nesten uten fett, som oftest kommer det fra lår eller bog. Dette er et ypperlig kjøtt til finere gryteretter, panneretter, spyd og annet lammesnadde. Finskåret er det ypperlig i wok.
Grytekjøtt med ben:
Disse stykkene er ypperlige stykker til gryteretter som krever mye smak. Det marmorerte fettet i kjøttet gir en fantastisk smak til retten, samtidig som kjøttet blir smakfullt og saftig. Trenger noe lenger tilberedning enn grytekjøtt uten ben - ypperlig til fårikål.
Prøv noen av disse smaksrike gryterettene med lam
Kvernet lammekjøtt:
Kvernet lammekjøtt finner vi gjerne igjen i retter fra varmere strøk, slik som moussaka og greske lammeboller. Brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken.
Lag noen av disse oppskriftene med lammekjøttdeig
Lammebog i skiver:
Dette selges ferskt eller lettsaltet. Ferske bogskiver brukes på samme måte som grytekjøtt med ben. Lettsaltet lammekjøtt kokes i usaltet vann og serveres ofte som vestlendingers livrett med raspeball.
Fristende oppskrifter med lammebog
Lammecarre:
Få stykker på lammet er vel mer imponerende å servere enn lammecarre eller lammekrone som mange kjenenr den som. Råvaren er lammerygg med ribben på. Ryggbenet skal sages av, og kjøttet mellom ribbenene trimmes vekk og kan kvernes til lammedeig. Carreen har en kort tilberedningstid.
De lekreste oppskrifter med lammecarre
Lammefilet:
Lammefilet er oftest ytrefileten da indrefileten er veldig liten (ca 150 gram). Ytrefileten kan brukes med eller uten skinnsiden på, men fettet som ligger under skinnet gir en utsøkt smak til fileten.Helstekes og strip opp skinnsiden med en skarp kniv og gi den et par minutter under grillen til slutt slik at du får en sprø svor.
Velprøvde oppskrifter med lammefilet
Lammekoteletter:
Dette er egentlig lammerygg som blir skåret i skiver. Lammekoteletter tilberedes best i stekepannen og er et raskt og velsmakende måltid.
Spennende oppskrifter med lammekoteletter
Lammelår:
Lammelår er mørt og saftig. Du kan steke låret helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra godt oppskåret i biter til finere grytekjøtt og spyd. Det kan saltes til fenalår eller lettsaltet lammelår.
Gode oppskrifter med lammelår
Lammelår i skiver:
Lammelår kan stekes i stekepanne eller ovn som en stor kotelett. Skivene egner seg også i mindre biter til finere gryteretter og spyd. Lammelår egner seg veldig godt til grilling med en god marinade.
Prøv noen av disse oppskriftene på lammelår i skiver
Lammeribbe:
Den benholdige delen av lammets side er ypperlig til ribbe. Best resultat får du om du damper den krydrete ribben under folie i ovnen før den grilles. Spareribs av lam er en delikatesse som ikke burde gå uprøvd. Eller hvorfor ikke lage ditt eget pinnekjøtt?
Se de gode oppskriftene med lammeribbe her
Lammeskank:
Den nederste delen på lammelåret er full av god smak, men det trenger litt lenger tilberedningstid for å bli mørt. Tilberedes i gryte, bakes i ovnen i en leirgryte eller i form under folie.
Prøv noen av disse rettene med lammeskank
Lammestek:
På en lammestek skal isbenet på skanken være fjernet. Dette gjør steken lettere å skjære opp når den er stekt. Skanken på låret er ypperlig håndtak. For best resultatet skjæres steken langsetter benet i tynne skiver.
Prøv en av disse fristende oppskriftene for lammestek