At fårikål er en av de mest tradisjonsrike rettene i landet er ingen overdrivelse. På 1970-tallet ble fårikål blant annet kåret til Norges nasjonalrett av Nitimens lyttere.
Villsauer og kål har fylt grytene og vært en viktig del av vår kultur siden førkristen tid, men veien inn i kokebøkene fant ikke fårikålen før på 1800-tallet.
Diskusjonene har vært mange om hvordan en skikkelig fårikål skal lages - hver region har hatt sine egne spesialiteter.
Skal pepperkornene flyte fritt i gryta, eller skal de være i pose? Skal fårikålen jevnes med mel, eller ikke? Spørsmålene er mange, men vi kan likevel enes om at fårikål er knallgodt og hører hjemme i septembermenyen, enten du lager den sånn eller slik. Lenge leve variasjonene.
Den siste torsdagen i september kan du være med og feire delikatessen når Fårikålens festdag markeres over hele landet.
Mer enn hundre serveringssteder over det ganske land arrangerer noe spesielt i forbindelse med festdagen.
Statistikken viser at fårikål blir mer og mer populær i storbyene. Hvert år setter hver av oss til livs rundt seks kilo lammekjøtt.
Flere lekre oppskrifter med lam og får
Et globalt fenomen
Hvis du trodde at fårikål var en særnorsk rett, må du nok tro om igjen. Lammekjøtt har stått på menyen i uminnelige tider i de fleste av verdens land, og det finnes en rekke lokale varianter av fårikål.
Hva sier du til Irish stew, eller kanskje en variant med en herlig spiss av chili?
Her kan du se hvordan lam kan varieres i det uendelige