Søt bakst trives også godt med damp
Sukkerbrød i dampovn
Fremgangsmåte
Varm opp ovnen til 160 °C før du begynner å lage røren.
Pisk sukkeret og 5 egg til en stiv og luftig eggedosis. Det tar ca. 15 minutter i kjøkkenmaskin.
Vend forsiktig inn 120 g hvetemel, 1 ts vaniljesukker og 1 ts bakepulver med en slikkepott. Sørg for at røren er helt jevn og uten melklumper. Hvis du ønsker en mørk bunn kan du blande inn 3 ss kakaopulver.
Hell røren over i en usmurt, rund form som er 20-22 cm i diameter. For å unngå at bunnen blir høyere i midten enn langs kantene, kan du smøre litt av røren opp langs kantene i formen rett før du setter den i ovnen.
Stek sukkerbrødet i forvarmet ovn på 160 °C med 25 prosent damp* i 20 minutter. Stek deretter videre med over/undervarme på 180 °C i 10-15 minutter til kaken har fått en jevn, gyllen skorpe.
La sukkerbrødet avkjøles i formen, og pass på at det er helt avkjølt/romtemperert før du begynner å skjære i den.
* Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium»
Vannbakkels med vaniljekrem
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 180 °C med 25 prosent damp*.
Hell vann, melk, salt, sukker og smør i en kjele, og kok opp på middels sterk varme til smøret har smeltet.
Tilsett hvetemel og rør rundt til alt er jevnt blandet.
Hvis du har kjøkkenmaskin kan du helle blandingen over i en bolle, og røre inn ett og ett egg om gangen. Du kan også gjøre det for hånd med en visp.
Bruk en sprøytepose eller to spiseskjeer til å lage vannbakkels som er ca. 3 cm i diameter. Pensle vannbakkelsene med eggeblandingen og sett dem inn i ovnen. Stekes til de er gylne (ca. 17-20 minutter).
Avkjøl på rist.
Vaniljekrem:
Pisk eggeplommene og 1/3 av sukkeret til lett eggedosis i en bolle. Tilsett Maizena når eggeplommene og sukkeret er rørt ferdig.
Varm opp melk, resten av sukkeret og vaniljestengene til de når kokepunktet. Hell den varme melken over eggedosisen mens du pisker. Hell blandingen over i gryten igjen og varm forsiktig opp til det koker.
La blandingen småkoke i ca. 2 minutter under kraftig omrøring. Sil blandingen og la den avkjøles i kjøleskap.
Fyll vannbakkelsen med vaniljekrem, og topp med sjokoladeglasur eller melis.
* Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium»
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG