Focaccia og ciabatta
Ciabatta i dampovn
Fremgangsmåte
Dag 1:
Hell vann, melk og gjær i en stor bolle, og la blandingen stå i 5 minutter. Tilsett deretter sukker og rør om.
Bland inn melet til en løs røre. Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle, og la røren heve i 10-12 timer eller over natten.
Dag 2:
Hell vann og gjær i en bolle, og la blandingen stå i 5 minutter før du rører om. Tilsett deretter olivenolje og gjærblandingen fra dag 1, og bland det godt.
Rør inn mel og salt til en våt, klebrig deig. Elt deigen i 5 minutter. Etterhvert vil deigen få mer spenst og samle seg i midten av bollen, men den vil fortsatt være for løs til å kna med hendene.
Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle eller en tallerken, og la den heve til tredobbel størrelse og er full av luftbobler (ca. 3 timer). Du skal ikke slå deigen sammen. Strø godt med mel på to stekebrett, og ha ekstra mel i nærheten til hendene.
Forvarm ovnen til 180 °C med 25 prosent* damp.
Del deigen i to med en deigskrape mens den ligger i bakebollen. Form den første deigen til et rektangel som er ca. 30 cm langt. Ha godt med mel på hendene mens du drar i deigen. La fingrene gli langs sidene av brødet, og dytt kantene av deigen forsiktig inn på undersiden. Gjenta med den andre delen av deigen.
La brødene heve utildekket i 20 minutter. De vil vokse både i bredden og høyden.
Stek brødene i forvarmet ovn på 180 °C med 25 prosent* damp i 15 minutter. Slå deretter av dampen, og stek videre med over/undervarme (200 °C) eller varmluft (180 °C) i ca. 15 minutter eller til kjernetemperaturen når 96-97 °C. Når de er ferdige lyder det hult hvis du banker lett på undersiden.
Legg brødene til avkjøling på bakeristen.
* Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium»
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Focaccia i dampovn
Fremgangsmåte
Dag 1:
Bland sammen vann og mel, og elt i en kjøkkenmaskin til deigen er jevn og smidig. Det tar ca. 5-8 minutter på middels hastighet.
Dekk deigen til med plastfolie, og la den hvile i romtemperatur i minimum 4 timer, gjerne over natten.
Dag 2:
Smuldre gjæren oppi autolyse-deigen fra dag 1, og elt i en kjøkkenmaskin til gjæren er løst opp (ca. 5-8 minutter). Tilsett saltet og elt videre i ca. 5 minutter.
La deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 3-4 timer.
Dekk en ildfast form (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir, og pensle papiret lett med olje – gjerne en smakfull krydderolje.
Ta deigen ut av bakebollen og kjevle den ut til den passer i formen. Pensle raust med olje, strø over ønsket topping (f. eks. løk, tomater, krydder osv), og dytt dette godt ned i deigen med fingrene. Det er fint å gjøre dette før andre heving, slik at toppingen får satt seg godt i deigen og ikke blir liggende løs på toppen.
Dekk formen med plast og la brødet heve i ca. 2 timer.
Start med å steke brødet på 180 °C med 25 prosent damp* og stek i 15 minutter. Slå deretter av dampfunksjonen, og stek videre i 20-25 minutter med varmluft (180 °C) eller over/undervarme (200 °C) til skorpen blir gyllenbrun.
Ta foccaciaen ut av ovnen og pensle på et nytt lag med olje, slik at skorpen blir enda mykere. Løft den deretter ut av formen, og avkjøl på rist.
* Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium»
Se alle våre oppskrifter på focaccia
Overrask med spennende rundstykker