Oppskrifter kål
Vietnamesisk salat med kylling og kål
Fremgangsmåte
Ha salt og pepper på kyllingbrystene.
Stek dem i pannen, avkjøl og skjær dem i passende strimler.
Bland sammen ingrediensene til salaten.
Rør sammen dressingen og smak den til slik at den får en fin balanse mellom surt, salt og søtt.
Bland dressingen inn i salaten og la den stå noen minutter slik at smakene blander seg og kålen og gulrøttene blir litt mykere av syren i dressingen.
Legg salaten i boller og legg på kyllingstrimlene.
Tips:
Jasminris hører til en vietnamesisk salat, og det smaker litt ekstra godt om du strør noen ristede sesamfrø over risbollene.
Vi har flere vietnaminspirerte oppskrifter
Vietnameserne er ekstremt glad i urter og landet omtales ofte som urtenes hjemland. Det er ikke uvanlig å få et fat med urter på bordet, da kan du selv bestemme hvor mye du vil ha av de ulike vekstene.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
Okonomiyaki - japansk pannekake
Fremgangsmåte
- Bland sammen mel, bakepulver og salt i en bakebolle. Hell i fiskekraften og visp til det ikke er flere klumper.
- Bland så i kålen, vårløken, reker og egg. Pass på at du ikke blander for mye, da blir pannekakene tunge.
- Varm en stekepanne til middels varme. Tilsett 1 ss olje, og ¼ av okonomiyaki-røren og fordel den jevn over pannen.
- Dekk med lokk og stek i 5 minutter.
- Plaser så 3 skiver sideflesk over røren, før du forsiktig snur okonomiyaken og steker med lokk i 5 minutter til, eller til den er gjennomstekt. Repeter til du har fire pannekaker.
- Bland sammen ketchup, worcestershire saus, soya saus og honning I en liten skål, og fordel over pannekakene.
- Topp så med Kewpie (eller vanlig majones), finhakket vårløk, aonori- og bonitoflak. Server straks.
Tips:
Aonoriflak er flak av sjøgress og bonitoflak flak av tørket og fermentert tunfisk. Disse kan være vanskelig å få tak i selv i velassosierte butikker, men bestilles enkelt over nett. Begge tilsetter retten ekstra umami-smak, men er ikke nødvendige for å kunne utføre oppskriften.
Her finner du flere pannekakeoppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
88 POENG
-
78 POENG
And med vinkål
Fremgangsmåte
Gjør anden gryteferdig og krydre den inn- og utvendig med salt, pepper og merian. Legg den i en ovnspanne med brystet ned. Tilsett et par kopper kokende vann og la den steke ved 160 C i 30 minutter.
Vend anden og stek den ytterligere 90 minutter. Tilsett om nødvendig litt mer vann under stekingen og øs av og til.
Løsne på et av lårene eller stikk en stekenål inn i kjøttet. Når saften som siver ut er klar, ikke rødaktig, er anden ferdigstekt.
Skrell løkene, finhakk dem og surr dem gylne og klare i andefett i en tykkbunnet gryte, som er stor nok til at det blir plass til kålen. Skrell eplet, skjær det i små terninger og bland disse i løken sammen med pepperkorn, enerbær og laurbærblad. Legg kålen oppå og tilsett 1 dl kokende vann og 2 dl hvitvin. Legg lokk på gryten og la kålen stå og putre ca 30 minutter. Ta så lokket av, skru varmen opp og kok all væske helt inn.
Del opp anden i passende store stykker og server disse på en seng av tilbehøret. Hell sjyen fra ovnspannen over til slutt.
Du kan selvsagt lage den gjærete kålen selv. Prøv denne oppskriften.
Se alt det gode du kan lage med and
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 559.00 kr Bestillingsutvalget94 POENG
-
92 POENG
-
92 POENG
-
92 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 294.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG
Hellstrøms lammerygg med kål
Fremgangsmåte
- Del lammeryggen i to slik at du har 4 like stykker. Skjær rutemønster på fettsiden med en skarp kniv.
- Del hvitløken i to og gni kjøttet inn med denne samt finhakket frisk timian og grovkvernet svart pepper.
- Stek kjøttet i tørr panne med fettsiden ned. La kjøttet få en sprø skorpe før det vendes i pannen. Tilsett hele hvitløkfedd og litt av smøret.
- Stek videre i ovn i ca. 10 minutter på 180 grader. Ta deretter kjøttet ut av pannen.
- Kok ut pannen med 2 kopper vann og soyasausen. Sil sjyen og press hviløkfeddene gjennom silen. Kok inn til god konsistens og tilsett 2 ss olivenolje.
- Skrell potetene og høvle dem på mandolin i tynne skiver. Skjær så potetskivene i tynne strimler med en stor kniv.
- Varm en teflonpanne med olje og smør, og fordel potetstrimlene som en potetkake. Bland inn den finhakkete sjalottløken. Salte og pepre.
- La dette steke på middels varme i ca. 10 minutter. Snu potetkaken ved hjelp av en tallerken og stek videre noen minutter til den er gyllen og sprø på begge sider.
- Del kålen i 2 og skjær bort roten. Del opp i passende store stykker.
- Smørdamp kålen med en kopp vann og 50 gram smør under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
Lam med byggryn og kål - Lamb with barley and cabbage
Fremgangsmåte
- Skrell løken og del den i skiver.
- Skyll byggryn i rennende vann.
- Rens kålen og del i store båter.
- Skrell og skjær gulrot i skiver.
- Ha kjøtt, byggryn og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene.
- Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter. Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 194.90 kr Bestillingsutvalget84 POENG
-
80 POENG
Hellstrøms kålruletter
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200°C.
- Ta forsiktig av bladene på savoykålen, skjær av stilken. Kok opp saltet vann i en stor kjele og kok kålbladene i 5–6 minutter. Avkjøl kålbladene i kaldt vann. Tørk kålbladene når de er avkjølt.
- Varm smør i en stekepanne på middels varme. Tilsett hakket løk og hakket hvitløk. La det surre til den er blank og myk, cirka 3–4 minutter. Avkjøl.
- Pisk egg i en bolle, tilsett den avkjølte løken, kjøttdeig, fløte, brødkrumme, rosmarin, karve og salt. Bland godt.
- Rull 8 kjøttboller av deigen og pakk dem inn i den kokte kålen. Legg skjøten ned på en tallerken. Sett kaldt mens du forbereder sausen og tilbehøret.
- Varm rapsolje i en stekepanne på middels sterk varme. Tilsett stjerneløk, gulrot, selleri, løk og hvitløk og litt salt. Fres grønnsakene i cirka 3 minutter til de har fått litt farge.
- Tilsett tomatpuré og stek videre i 2 minutter. Tilsett rødvin og la det koke inn til pannen nesten er tørr.
- Tilsett kyllingkraft og kok opp. Sil kraften fra grønnsakene, ta vare på grønnsakene.
- La kraften koke videre og tilsett laurbærblad, karve og timian. Sett ned varmen og la det småkoke i cirka 45 minutter, helt til sausen tykner. Smak til med salt.
- Smør en ildfast form med litt mykt smør. Legg de innpakkede kålrulettene utover i formen, legg grønnsakene rundt. Hell over sausen.
- Dekk med aluminiumsfolie og sett formen inn i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
- Ta av aluminiumsfolien og stek videre i 25 minutter, øs saus over kålrulettene underveis, med en skje.
Server kålruletter rett fra formen med hjemmelaget potetmos.
Se våre andre oppskrifter på kålruletter
Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Oppskriften er hentet fra Bare Mat, finalist i Beste Norske Kokebok 2013, signert Eyvind Hellstrøm .
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Røkt svinekotelett med kålsalat
Fremgangsmåte
Krydre kotelettene og stek dem ca. 2 minutter på hver side. La dem ettersteke på svak varme et par minutter.
Finsnitt kålen og ingefæren. Del eplene i tynne båter. Stek det i en varm stekepanne i litt smør i 4 minutter til kålen er myk.
Mange lekre oppskrifter på koteletter finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 280.00 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
84 POENG
-
82 POENG
Jegerkål - fårikål med viltpreg
Fremgangsmåte
- Del kålen i store terninger.
- Brun kjøtt og kål i panne, litt om gangen.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en leirgryte eller ildfast form med lokk. Dryss krydderet mellom lagene. Hell over vann.
- Sett gryta i ovnen på 200 grader i 2-3 timer til kjøttet er mørt og slipper beina.
Server med kokte poteter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG