Oppskrifter kål
Craigs Whitsons coleslaw
Fremgangsmåte
- Ha de ferdigrevne grønnsakene i en stor bolle.
- Dryss saltet over grønnsakene og la dem stå i minst 1, men helst 2 timer (dette for å dra ut litt av fuktigheten).
- Skyll grønnsakene for å få vekk saltet, og fjern så mye vann som mulig (her er salatsentrifuge tingen). Tørk dem så godt som mulig med tørkepapir.
- Bland sammen fløte, melk, sukker, eddik, majones og hvitløk i en bolle.
- Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med grønnsakene. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.
Ordet coleslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr "kjølig kål".
Coleslaw er et must til grillmaten og passer godt til kraftige smaker som grillet kjøtt og barbequesaus.
Flere grillsauser, -tilbehør og -marinader
Alle de gode grillartiklene finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
Kung Fu Coleslaw
Fremgangsmåte
Bland grønnsakene. Bland dressingen og hell over grønnsakene rett før servering.
Kålsalaten passer perfekt til denne ribbeoppskriften
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
86 POENG
-
83 POENG
Chilicoleslaw
Fremgangsmåte
- Kutt hodekålen så fint som mulig og ha i en bolle sammen med de andre grønnsakene.
- Bland sammen ingrediensene til sausen og smak til med salt og pepper.
- Vend inn sausen i grønnsakene og sett coleslawen kjølig til den skal serveres.
Drikke som passer til denne oppskriften
Slik lager du sauerkraut
Fremgangsmåte
Snitt kålen i fine strimler og legg den i en kasserolle med varmt ribbefett eller smør. Del løken i strimler og tilsett sammen med laurbærblad, einerbær og nellikspiker. La det trekke på svak varme i ¾-1 time. Smak til med salt, pepper, sukker og eddik.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Fermentert kål kimchi
Fremgangsmåte
Snitt kålen fint i en bolle. Tilsett salt og bland godt med rene hender. Klem gjerne på kålen slik at det skapes saft. Det er viktig for selve gjæringsprosessen.
Ha i et rent norgesglass el. l. og press kålen tett sammen. Dekk til slik at det ikke kommer til luft, men pass på at luft slipper ut, f.eks. gjennom en gjærlås som når du lager vin eller øl. Slike glass er å få kjøpt, blant annet på Ikea.
Kålmassen skal være dekket av væske. Topp opp med kokt og avkjølt, lettsaltet vann. Glasset skal stå 3 døgn i romtemperatur. Dernest 7-14 dager i kjellertemperatur.
Deretter er surkålen klar for bruk. Og den holder lenge i kjøleskapet. Smaken skal være syrlig og frisk.
NB Hvis det er antydning til mugg, må du kaste kålen og starte på ny.
Tips: Hvis du ikke har et fermenteringsglass, kan du legge noe tungt oppå kålen i en bolle, selvsagt uten at kålen blir utsatt for urenheter.
Her finner du mange vegetaroppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Enkel kimchi
Fremgangsmåte
Klargjør kålen. Kutt bort evt. brune/visne endestykker. Del i 8 båter og deretter i fire.
- Legg i kaldt vann for å renses for så å legges i et dørslag – evt skyll godt under rennende vann. La dryppe godt av.
- Hvis du bruker hendene til å blande etter dette steget, er det lurt å bruke plasthansker. Alternativt rengjort plastskje.
- Knus grovsaltet i en morter hvis saltkornene er veldig store.
- Fordel saltet jevnt og legg kålen i en bolle i ca. halvannen time. Snu kålbitene flere ganger underveis slik at saltet får jobbe med hele kålen.
- Etter endt salting: Skyll godt i mye kaldt vann i to omganger. Ha i et dørslag slik at kålen får renne av. Ha kålen over i en rengjort plastbolle med lokk.
- Pisk ut mel i vann i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La koke under omrøring på svak varme i 4-5 minutter til. Det skal blir en tykk hvitsaus. Sett til avkjøling.
- Bland den avkjølte sausen med chili, fiskesaus, hvitløk, løk og ingefær. Rør godt og vend blandingen i kålen med en rengjort skje el. l i stål.
- Sett på lokket eller dekk med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken eller sett i kjøleskapet.
Kimchien kan brukes umiddelbart – i fersk utgave – eller gjennomgå en fermentering – det tar 3-7 dager avhengig av temperaturen i rommet.
Fristende internasjonale retter
Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Slik lager du kålstuing
Fremgangsmåte
- Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.
- Smelt margarin i en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk konsistens.
- La sausen koke ca 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper, tilsett den kokte kålen.
- For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.
Passer utmerket til blant annet kjøttkaker