Det å fylle pasta er en svært gammel tradisjon. Trolig like gammel som pastahistorien selv.
• Her finner du oppskrifter på fylt pasta
• Se hele pastaguiden
Agnolotti/mezzelune/pierogi
Fylt pasta som er halvmåneformet og avrundet. Lages av runde pastabiter og ved å legge fyllet på den ene siden og deretter brette den andre over og klemme godt sammen. Som all annen fylt pasta skal ikke disse serveres med annen saus enn olivenolje eller litt smeltet smør.
Capoletti
Denne hattelignende fylte pastaen er populær i den nordlige og sentrale delen av Italia. Den brettes omtrent som en serviett.
Girasole
Solsikkeformet ravioli.
Pansotti
Trekantet ravioli som betyr stor mage.
Ravioli
Den meste kjente av all fylt pasta er disse firkantete eller runde pastaputene som fylles med alt fra grønnsaker, ost, sjømat eller kjøtt. Ravioli som er knyttet til både ordet nepe og det å pakke inn, har en lang historie i Italia, helt tilbake til 1300-tallet. Til og med i Decameronen av Boccaccio (1313 - 1375) er ravioli nevnt. Men den eldste oppskriften er faktisk fra et nordfransk dokument fra 1290. Ravioli lages også på Malta hvor den heter ravjul. Hvilket gjør det lett å anta at fylt pasta stammer fra arabernes inntreden i det vestlige Middelhavet.
Tortellini
Tortellini er kanskje enda mer kjent enn ravioli. I hvert fall er det en av de mest klassiske pastarettene fra Emilia-Romagna og Bologna. Her serveres imidlertid tortellinien ikke med olje men derimot i en klar kraftsuppe.
Det er knyttet en legende til tortellini, nemlig at da gudinnen Venus en gang oppholdt seg i et vertshus utenfor Bolognas byporter, spionerte eieren på henne gjennom nøkkelhullet. Han fikk imidlertid bare se navlen hennes. Det var imidlertid nok til å inspirere ham til å gjenskape den i form av en pasta. Tenk på det neste gang du spiser tortellini.
Tortelloni
En litt større utgave av tortellini.
• Se hele pastaguiden
Her er pastaguidens syv artikler:
Pastafavoritten
Lang tynn pasta er mer enn spaghetti. Her er oversikten over de ulike sortene.
Den populære båndpastaen
Etter at båndpasta ble tilgjengelig i fersk form, er det stadig flere som foretrekker denne typen. Men den har sine klare bruksområder.
Pastaplater
Pastaplatene har nok en lengre historie enn de fleste er klare over. Den får du her.
Fra skruer til prestekvelere
Den mest fantasifulle pastaen finner vi utvilsomt blant de korte typene som dessuten er det mest omfangsrike kategorien.
Stjerner og fingerbøl
En ekstra minestrone blir ikke den samme uten de små dekorative pastaene.
Hva med Venus' navle?
Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene.
Ikke bare cannelloni
Hvis du har lurt på hva du skal gjøre med de store konkylieformete pastaskjellene, finner du svaret her.
|