Som spaghetti har båndpastaen sine klare bruksområder og ikke minst opprinnelser. Her er en introduksjon til de vanligste typene.
• Her finner du oppskrifter med båndpasta
• Se hele pastaguiden
Fettucine
En flat pasta som er litt mer hold i enn tagliatelle og som stammer fra Roma. Fettuccine Alfredo er kanskje den mest kjente retten som er en ganske rik saus med smør, fløte og parmesan.
Linguini
Denne typen kan kalles flat spaghetti, men finnes også i mange tykkelser. Like anvendelig som spaghetti, men ofte et bedre valg for enkelte sauser siden den flate formen holder godt på sausen.
Pappardelle
Den bredeste av de flate pastaene, om lag 2 cm bred, stammer fra Toscana og trives best sammen med kraftige kjøttsauser, gjerne av småvilt. (Se bildet med sort bakgrunn.)
Tagliatelle En flat pasta som er typisk for det klassiske pastakjøkkenet i Emilia-Romagna. Og er det eneste riktige for en ekte bolognese. Eller Paglia e fieno som er hvit og grønn tagliatelle blandet. En av de mest anvendelige pastaene siden den både kan brukes med kraftige og mer delikate sauser.
Trenette
Denne lange flate pastatypen har ingenting med trenne (som er en type penne, altså kort pasta) å gjøre, og ligner mer på linguine. En klassiker fra Liguria er trenette og pesto. Det er også trenette med olje, hvitløk og chili.
• Se hele pastaguiden
Her er pastaguidens syv artikler: Pastafavoritten Lang tynn pasta er mer enn spaghetti. Her er oversikten over de ulike sortene. Den populære båndpastaen Etter at båndpasta ble tilgjengelig i fersk form, er det stadig flere som foretrekker denne typen. Men den har sine klare bruksområder. Pastaplater Pastaplatene har nok en lengre historie enn de fleste er klare over. Den får du her. Fra skruer til prestekvelere Den mest fantasifulle pastaen finner vi utvilsomt blant de korte typene som dessuten er det mest omfangsrike kategorien. Stjerner og fingerbøl En ekstra minestrone blir ikke den samme uten de små dekorative pastaene. Hva med Venus' navle? Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene. Ikke bare cannelloni Hvis du har lurt på hva du skal gjøre med de store konkylieformete pastaskjellene, finner du svaret her. |