Mat
Hva med Venus' navle?

Hva med Venus' navle?

Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene.
06 Februar 2009 - 14:15

Det å fylle pasta er en svært gammel tradisjon. Trolig like gammel som pastahistorien selv.

Her finner du oppskrifter på fylt pasta

Se hele pastaguiden

Agnolotti/mezzelune/pierogi
Fylt pasta som er halvmåneformet og avrundet. Lages av runde pastabiter og ved å legge fyllet på den ene siden og deretter brette den andre over og klemme godt sammen. Som all annen fylt pasta skal ikke disse serveres med annen saus enn olivenolje eller litt smeltet smør.

Capoletti
Denne hattelignende fylte pastaen er populær i den nordlige og sentrale delen av Italia. Den brettes omtrent som en serviett.

Girasole
Solsikkeformet ravioli.

Pansotti
Trekantet ravioli som betyr stor mage.

Ravioli
Den meste kjente av all fylt pasta er disse firkantete eller runde pastaputene som fylles med alt fra grønnsaker, ost, sjømat eller kjøtt. Ravioli som er knyttet til både ordet nepe og det å pakke inn, har en lang historie i Italia, helt tilbake til 1300-tallet. Til og med i Decameronen av Boccaccio (1313 - 1375) er ravioli nevnt. Men den eldste oppskriften er faktisk fra et nordfransk dokument fra 1290. Ravioli lages også på Malta hvor den heter ravjul. Hvilket gjør det lett å anta at fylt pasta stammer fra arabernes inntreden i det vestlige Middelhavet.

Tortellini
Tortellini er kanskje enda mer kjent enn ravioli. I hvert fall er det en av de mest klassiske pastarettene fra Emilia-Romagna og Bologna. Her serveres imidlertid tortellinien ikke med olje men derimot i en klar kraftsuppe. Det er knyttet en legende til tortellini, nemlig at da gudinnen Venus en gang oppholdt seg i et vertshus utenfor Bolognas byporter, spionerte eieren på henne gjennom nøkkelhullet. Han fikk imidlertid bare se navlen hennes. Det var imidlertid nok til å inspirere ham til å gjenskape den i form av en pasta. Tenk på det neste gang du spiser tortellini.

Tortelloni
En litt større utgave av tortellini.

Se hele pastaguiden

Her er pastaguidens syv artikler:
 
Pastafavoritten
Lang tynn pasta er mer enn spaghetti. Her er oversikten over de ulike sortene.
 
Den populære båndpastaen
Etter at båndpasta ble tilgjengelig i fersk form, er det stadig flere som foretrekker denne typen. Men den har sine klare bruksområder.
 
Pastaplater
Pastaplatene har nok en lengre historie enn de fleste er klare over. Den får du her.
 
Fra skruer til prestekvelere
Den mest fantasifulle pastaen finner vi utvilsomt blant de korte typene som dessuten er det mest omfangsrike kategorien.
 
Stjerner og fingerbøl
En ekstra minestrone blir ikke den samme uten de små dekorative pastaene.
 
Hva med Venus' navle?
Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene.
 
Ikke bare cannelloni
Hvis du har lurt på hva du skal gjøre med de store konkylieformete pastaskjellene, finner du svaret her.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her