På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger
Det er slett ikke bare vegetarianere som gleder seg over gode vegetarretter. De fleste har godt av den variasjonen i kostholdet som retter basert på vegetabilske proteiner, byr på.
Du kan overbevises
Å innføre kjøttfrie dager i ukemenyen ble et tema da Hege Ulstein og Yngve Ekerns kokebok med det navnet kom ut i 2012. En politisk bevisst kokebok som også har en morsom vinkling, i god gammel Ekern-stil, på hvordan overbevise gjenstridige familiemedlemmer om at tacoen er bedre som helgrønn. I senere tid har antall grønne kokebøker eksplodert, og interessen for å spise grønt følger etter.
Prøv oppskriften på taco med torsk?
For selv den mest hardnakkete kjøtteter, kan bli overbevist av en «grønn» gryte. For vegetarretter er så langt fra bare salatblader som ikke metter.
Du blir mett
Vi kan love deg at du blir mett og vel så det om du bytter ut noen av disse rettene med ditt faste repertoar av hverdagsmat.
Planteproteiner er mer lettfordøyelige. Derfor er metthetsfølelsen litt annerledes. Du føler deg ikke like «tung» i magen som etter et måltid dominert av animalske proteiner.
Du sparer penger
Et annet forhold som betyr mye for mange nå i januar er økonomien. Hovedingrediensene i en vegetarrett er alltid mye billigere enn i kjøttversjonen. Du vil faktisk bli overrasket over hvor mye du sparer på å øke innholdet av grønt i kostholdet ditt.
Oppskriftene er ikke merket etter hvorvidt de tilfredsstiller den ene eller andre retningen innen grønt kosthold. Men de fleste er lakto-ovo-vegetariske.
Fem hovedinndelinger
Det er vanlig å kombinere de tre siste retningene. Lakto-pesco-ovo-vegetarisk er i prinsippet vanlig kost, men uten kjøtt.