Oppskrifter

Vegetar oppskrifter

Her får du inspirasjon til både å spise enda mer fargerikt og sunnere
Foto: (sveta_zarzamora)

Her får du inspirasjon til både å spise enda mer fargerikt og sunnere

Her har du 25 lettlagete vegetaroppskrifter som bør prøves ut. Overrask familien med middag uten kjøtt eller fisk eller sørg for at grønnsaker dekker en større del av tallerkenen heretter.
03 Januar 2021 - 08:00

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger

Det er slett ikke bare vegetarianere som gleder seg over gode vegetarretter. De fleste har godt av den variasjonen i kostholdet som retter basert på vegetabilske proteiner, byr på.

Du kan overbevises

Å innføre kjøttfrie dager i ukemenyen ble et tema da Hege Ulstein og Yngve Ekerns kokebok med det navnet kom ut i 2012. En politisk bevisst kokebok som også har en morsom vinkling, i god gammel Ekern-stil, på hvordan overbevise gjenstridige familiemedlemmer om at tacoen er bedre som helgrønn. I senere tid har antall grønne kokebøker eksplodert, og interessen for å spise grønt følger etter.

Prøv oppskriften på taco med torsk?

For selv den mest hardnakkete kjøtteter, kan bli overbevist av en «grønn» gryte. For vegetarretter er så langt fra bare salatblader som ikke metter.

Du blir mett

Vi kan love deg at du blir mett og vel så det om du bytter ut noen av disse rettene med ditt faste repertoar av hverdagsmat.

Planteproteiner er mer lettfordøyelige. Derfor er metthetsfølelsen litt annerledes. Du føler deg ikke like «tung» i magen som etter et måltid dominert av animalske proteiner.

Du sparer penger

Et annet forhold som betyr mye for mange nå i januar er økonomien. Hovedingrediensene i en vegetarrett er alltid mye billigere enn i kjøttversjonen. Du vil faktisk bli overrasket over hvor mye du sparer på å øke innholdet av grønt i kostholdet ditt.

Oppskriftene er ikke merket etter hvorvidt de tilfredsstiller den ene eller andre retningen innen grønt kosthold. Men de fleste er lakto-ovo-vegetariske.

Fem hovedinndelinger

Vegan: 100 prosent planteprodukter.
Raw vegan: 100 prosent planteprodukter. Råvarene varmes ikke opp til mer enn 48 grader.
Lakto-vegetarisk: Inkluderer også melkeprodukter.
Ovo-vegetarisk: Inkluderer også egg.
Pesco-vegetarisk: Inkluderer fisk.

Det er vanlig å kombinere de tre siste retningene. Lakto-pesco-ovo-vegetarisk er i prinsippet vanlig kost, men uten kjøtt.

Les mer om raw food

Les mer om indisk matfilosofi

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her