Mat
Rå mat smaker mer

Rå mat smaker mer

Raw food eller levende føde er heteste trend på mathelsefronten. Ved å spise mindre, orker man mer, blir vakrere og piggere.
Redaksjonen
04 August 2014 - 10:00

– Du får livskraft og føler deg veldig bra. Øynene glitrer, sier matinspirator og kokk Renée Voltaire på spørsmål om hvorfor man skal gå for raw food. Hun sprudler når hun snakker om den levende maten og forteller at mange har endret livet sitt totalt når de har gått over til raw food. Du orker mer og når dine mål samtidig som hår og hud har det bedre.

Raw food, eller levende føde, er ren og ukomplisert mat. Levende mat er økologisk fremstilt, ikke kokt eller prosessert og ikke genmodifisert eller oppvarmet i mikrobølgeovn. Du kan nyttiggjøre deg vitaminer, mineraler, enzymer samt vannet i maten og får dermed hele livskraften, hevdes det. Ved å varme opp maten over 42 grader ødelegges enzymene, næringsverdien og ”energien” i maten.

Raw food er trendy blant bevisste mennesker og har lokket kjendiser som Demi Moore, Donna Karan, Uma Thurman, Pierce Brosnan, David Bowie, Prince og Sting til å prøve ut den rå matens velgjørende evne. Det popper opp raw food-butikker og -produkter og Google gir 2,39 millioner treff når du søker på ”raw food” og 330.000 treff på ”living food”.

Historien startet egentlig i steinalderen, men man refererer ofte til helhetsterapeuten Ann Wigmore som ”the mother of living food”, og dernest til 80-tallets USA og boken “The New Raw Energy” som kom i 1984.

Signalene blir tydeligere

Raw food fikk stor betydning i Renée Voltaires liv etter at hun møtte ”raw food guru” Gabriel Cousens på et kurs for seks år siden. Etter det har hun oppsøkt ham årlig. – Jeg kom hjem som et bedre menneske. Jeg kunne fokusere på mine mål og kjente tydeligere kroppens signaler.

Hun synes dessuten det er lettere å håndtere stress. Men hun er ikke dogmatisk. Hun lever selv på 50 prosent raw food avhengig av sesongen, og et stykke økologisk kylling sier hun heller ikke nei til. Det skal være morsomt å lage mat, og det er bedre å legge til en ingrediens enn å ta en bort, er hennes mantra.

– Jeg serverer for eksempel rå mat til fisk som er varmebehandlet. Det handler om å forandre en atferd, men ikke skremme bort folk med for store omveltninger.

En livsstil

Man blir jo nysgjerrig på hva raw food handler om. Samtalen med Renée er inspirerende og den finner sted på et kurs i regi av Cousens, hennes inspirasjonskilde og en av verdens største autoriteter på akkurat raw food.

Cousens har vært aktiv på dette området siden tidlig 80-tall og leder “Arizona Tree of Life Rejuvenation Center”. Han er lege, med spesialisering innen holistisk medisin, psykiater, avgiftningsekspert og forfatter av ni bøker. Han mener at mat er medisin. Min første tanke var at raw food er mat uten oppvarming, men når Cousens foreleser, forstår du raskt at det ikke bare er en måte å spise på, det er også en livsstil.

Grønn, rå mat for en bedre verden

Gjennom et grønnsaksbasert kosthold mener Cousens at du får en større opplevelse av alt som er levende og at du er en del av helheten. Det du spiser er av betydning for hele klodens velbefinnende. – Det handler om å ta tilbake følelsen av samhørighet med jorden - og med hverandre, sier han.

Cousens hevder at om alle går over til grønnsaksbasert føde, kan vi mette jordens befolkning sju ganger, og om vi går over til raw food er det nok til 14 ganger.

– En av de største bakgrunnene til klimaendringer er dyrehold. Det gir større CO2-utslipp enn hele verdens transportsystem til sammen. Dyreholdet krever dessuten mye vannressurser, sier Cousens og blir nesten opprørt over hvordan vi sløser med ressursene.

For kursdeltaker Irina Sandberg var det nettopp de etiske sidene som gjorde at hun gikk over til raw food: – Vi kan på den måten få ut maksimalt med næring slik at det holder for alle som bor på denne jorden. Det er det eneste bærekraftige alternativet. Hun er alenemamma til tre barn og orker mye mer etter omleggingen. Hun er ”så pigg at musklene knapt henger med”.

Å lage mat med kjærlighet og samtidig spise dem med kjærlighet er som en kjærlighetserklæring til deg selv og matens opprinnelse. Vi påvirker dessuten menneskene rundt oss med vår utstråling og energi. Både Voltaire og ”raw food-inspirator” Erica Palmcrantz Aziz som også deltok på kurset, hevder dessuten at de er blitt snillere. – Raw food åpner hjertet, smiler Aziz.

Du kjenner kroppens behov mye klarer, du får bedre kontakt med dine følelser og blir åpnere samtidig som du gjør bedre valg. – Livslysten ble gigantisk, forteller kursdeltaker Carin Schylberg som har spist raw food i halvannet år.

Høyere næringsinnhold

Ved å bearbeide maten ødelegges den økologiske balansen, i følge Cousens:

– 50 prosent av proteinene, rundt to tredeler av vitaminene og mineralene og opp til 95 prosent av de viktigste næringsstoffene forsvinner. Ved å gå over til raw food kan du spise 50-70 prosent mindre enn hva du gjør i dag. Om alle spiste mindre, ville det være en fantastisk miljøgevinst samtidig som det ville blir mer enn nok mat til alle.

Ved å spise raw food øker vi også vår motstandskraft overfor sykdommer. Cousens har selv levd på levende mat siden 1983 og han ser ikke ut som om han er 68 år. Han ler og sier at da var 20 år, klarte han 70 armhevinger, og da han var 60 hele 601! – Du blir mer utholdende, får økt fysisk og mental styrke.

Innen den indiske helsevitenskapen ayurveda mener man at enkelte kroppstyper bør spise varm mat for å ha det bra. Cousens som også er utdannet innen ayurveda, mener det er en misforståelse at maten måkokes.

– Varm mat betyr ikke nødvendigvis kokt mat. Du kan spise oppvarmet mat, for eksempel lune supper, uten at de må kokes opp først.

I vårt kalde klima er det en god ide å spise varmere mat, og Cousens forteller at 95 prosent av de som er raw food-tilhengere i Alaska tilhører delstatens elite, men selv i det klimaet varmes maten aldri opp til mer enn 42 grader. Maten gjøres varmere ved å bruke kryddere som ingefær, pepper og cayenne.

Lokalmat i sesongen

– Spis det som dyrkes der du bor, sier Cousens når jeg stiller spørsmål ved all den importerte ”supermaten” som er blitt så populær. – Vi er ikke avhengige av denne supermaten. Det du trenger er nøtter, frø, alger og grønnsaker. Du trenger knapt frukt, bær er mye bedre for insulinnivået. Og blåbær er trolig det aller beste.

Aziz, som noterer iherdig under foredraget, står bak den svenske boken “Raw Food”. Der foreskriver hun det som dyrkes lokalt og i sesongen. Den moderne raw food-bevegelsen startet i California, så veldig mange av oppskriftene som verserer inneholder mer eksotiske ingredienser enn det som vokser her nord.

– Det myldrer av ”superfood” i vår skoger som nyper, nesle, blåbær, tindved og krekling. Tranebær erstatter gojibærene, sier hun.

Om du satser på 80 prosent raw food-andel i ditt kosthold, mener Cousens at du oppnår veldig gode resultater. Å starte forsiktig er bedre enn å la være. Aziz mener at det er unødvendig å bli fanatisk, men heller satse på det som oppleves fristende i begynnelsen. Hun foreslår at man starter med dessertene og på den måten får innarbeidet ideen. – Kanskje det tar bort all motstand, for slike desserter er utrolig gode, sier hun.

Katrin Petersson er kokk på kursgården Levande Föda i Märsta utenfor Stockholm, og forteller at da hun satte i gang for ti år siden ble raw food møtt med skepsis, men nå er det veldig trendy.

En annen deltaker, Fredrik Christensson, testet ut levende føde for sju år siden og spiser i dag rundt 40 prosent rått. – Jeg blir ubehagelig mett av melk og brødskiver som start på dagen, men en bokhvetegrøt med frukt passer meg mye bedre. Han mener å spare tid på å lage rå mat, men beregner mer tid til bløtlegging, tørking og spiring.

Petersson understreker at lokaldyrket grønt, frukt og bær som får modne på stedet, er mer næringsrikt enn det som kommer langveis fra. Nøtter og frø er en stor proteinkilde innen raw food. Du bløtlegger tørket frukt, belgfrukter og frø for å ”vekke” dem. Legg solsikkefrø i bløt over natten og du kan la dem spire noen dager for å øke næringsverdien. Alger kan brukes for å toppe salaten for å få inn saltsmak eller tørkete alger kan brukes som chips.

Billig i lengden

– Allerede etter fem dager på rå mat spiser du mindre, du får i deg mye næring, påpeker Voltaire og legger til: – Spirer og rotfrukter er for eksempel veldig billig mat. Spirene øker næringsverdien flere hundre ganger. Det er en veldig smart måte å spise på. Grønnkål er verdens beste grønnsak, det gjelder også hvitkål, pastinakk og kålrot. Rårevet kålrot med saus er herlig. Raw food er faktisk veldig fascinerende. Alle klarer det, for det er veldig enkelt. Dessuten er det vakkert, og genererer veldig lite søppel siden avfallet blir til kompost.

Ute i naturen kan man plukke viltvoksende vekster gratis, som nesle, rognebær, nyper, løvetann, meldestokk og selvsagt alt av bær. – Sopparten kreftkjuke som vokser på bjørk er en type supermat som man kan lage te av, sier Tom Lidström som er initiativtaker til kurset og som ser fram til neste runde i august 2011.

Nysgjerrig? Prøv

Noen er skeptiske til hva forskning egentlig sier om rå mat. Og andre synes det virker tungvint. – Mange tror det tar mye tid, men det er fullt mulig å gjøre det enkelt. Det er forberedelsene som er viktige, sier Petersson.

Og Renée Voltaire legger til mot slutten: – Det handler om å få den rå maten inn i hverdagen, og se om du fungerer for deg. Start med frokosten noen dager i uke

Raw food start kit

1. Lag din egen mandelmelk av mandelmel og vann og nyt den sammen med bokhvetemüsli og frukt til frokost. Eller lag grøt av bokhvete-spirer og server med frukt/bær.

2. Spis vanlig mat, men legg til kalde sauser og dipper.

3. Bytt ut melkeprodukter og bland i stedet din egen melk av malte nøtter og vann. For eksempel malte cashewnøtter, vann og krydder som helles over revne gulrøtter.

4. Lag egne kjeks av spirete frø (linfrø, sesamfrø og hampfrø) som formes og tørkes i ovnen.

5. Lager du suppe, pass på å lage for mye. Restene danner grunnlag for en ny rett dagen etter.

Her får du inspirasjon

Renée Voltaire: www.reneevoltaire.se

Gabriel Cousens: www.gabrielcousens.com, www.treeoflife.nu

Erica Palmcrantz Aziz: www.rawfoodbyerica.se

Katrin Petersson: www.levandefoda.se

www.rawfoodrecept.com

www.immun.se

www.rawfood.se

www.goneraw.com

www.annwigmore.com

www.raw-food-health.net

www.rawfoodmap.net

www.giveittomeraw.com

www.rawinorge.ning.com

Tekst: Ewa Jacobsson
Foto: Lennart Weibull

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her