Vilt og sellerirot er som skapt for hverandre
- 1. Derfor er sellerirot så godt
- 2. Sellerirot er perfekt til suppe
- 3. I lapskaus er den en selvfølge
- 4. Sellerirot er et must i en høstlig gryte
- 5. Prøv sellerirot til fisk
- 6. Sellerirot hører hjemme i en vegetarrett
- 7. Prøv denne vrien på søndagssteken
- 8. Vilt og sellerirot er som skapt for hverandre
- 9. Frityrsteking er intet unntak
Reinsdyrfilet fra Oppdal med rådyrhjerte fra Hitra, kantarellchips, råstekte grønnsaker, smørstekt kantarell, solbærsaus, skogsbær, rødbete- og sellerirotkrem
Fremgangsmåte
Smelt en god klatt smør i en stekepanne, og bland inn litt nøytral olje, da tåler det mer varme før smøret blir brent.
Når smøret har sluttet å bruse legger du oppi reinsdyrfileten, og steker den til den er gyllenbrun på alle sider. Krydre underveis med nykvernet salt og pepper.
Det er veldig viktig at den blir brunet, da alle de gode smakene ligger i Maillard-effekten som er en kjemisk prosess som skjer når man steker kjøtt. For å sitere Gordon Ramsay: No colour – no flavour!
Det er veldig viktig at du ikke brenner smøret som er i stekepannen når du bruner kjøttet, for du skal bruke stekesjyen i sausen etterpå!
Demp deretter varmen litt og la den steke ferdig. Jeg personlig foretrekker den blodig, men det er opp til hver enkelt.
Når kjøttet er ferdig, tar du det ut av stekepannen. Hell ut stekesjyen i en bolle, og kok ut av pannen. Ta vare på alt og du skal nå teoretisk ha ca 0,5-1 dl stekesjy.
La den hvile i noen minutter før du skjærer i den, hvis ikke kan den bli tørr da kjøttsaften vil renne ut på skjærefjølen.
Fyll gjerne opp stekeposen med litt rosmarin, timian, løk, gulrøtter og smør. Da får du også en nydelig kraft som du enten kan bruke i sausen, eller ta vare på til senere.
Bruk steketermometer, og stek midt i ovnen ved 120 grader. Fileten er ferdig når kjernetemperaturen er mellom 57 og 60 grader, da er den et sted mellom lite og medium stekt. Husk at temperaturen stiger 4 grader etter at du har tatt den ut av ovnen, så du bør ta den ut på f.eks. 55 grader hvis du vil ha den medium stekt.
La den hvile i noen minutter før du skjærer i den, hvis ikke kan den bli tørr da kjøttsaften vil renne ut på skjærefjølen.
Smelt smør i stekepanne, vent til det slutter å bruse, og gi terningene en rask runde slik at de får en gyllen farge. Kverne over nykvernet salt og pepper. Dette tar ca ett minutt.
Bruk olje som tåler høy varme. Olivenolje og smør blir brent og er ikke å anbefale. Hvis du har bør du bruke stekepanne med høye kanter, men vanlig stekepanne går til nød.
For å få sprø grønnsaker skal du bruke høy varme, og røre godt slik at de ikke blir brent. Ikke stek alt på en gang, da blir de kokt i stedet for stekt.
Varm pannen godt og ha oppi olje og deretter gulrot og rødløk. Rør godt så det ikke brenner seg, demp varmen litt hvis nødvendig. Krydre med nykvernet salt og pepper. De skal være crispy og ikke helt gjennomstekt, så dette går raskt!
Aspargesbønnene kan være en god ide å blansjere først, da det får fram litt mer sødme og de beholder den flotte grønfargen. Gi dem deretter en kjapp runde i stekepannen.
Når alle grønnsakene er ferdig stekt blander du alt i stekepannen på svak varme. Ha oppi en klatt smør som du lar smelte. Dryss over en klype demerarasukker og noen dråper sitron. Ta to skrelte hvitløksfedd og legg kniven flatt over dem. Slå til kniven med håndbaken slik at de knuses grovt. Legg også disse oppi stekepannen.
Rør nå forsiktig rundt slik at grønnsakene glaseres og smakene blandes. Avslutt med noen korn Maldonsalt, og smak på verdens beste grønnsaker!
Ha deretter oppi solbærsaus, portvin, og stekesjyen. La det koke inn litt til.
Jeg brukte noen dråper Fungi som smaksforsterker, men har du ikke dette så går det fint uten.
Til slutt siler du sausen, og jevner til passe konsistens med Maizena. Helt til slutt har du oppi noen terninger kaldt smør, rør inn og ikke la det koke etterpå. Da blir sausen blank og velsmakende.
Bruk gjerne noen dråper sukkerkulør hvis du ikke ønsker at sausen skal være fullt så rød.
Hell av vannet, skrell og ha oppi smør. Bruk en stavmikser, og kjør til glatt puré. Smak til med salt og pepper. Utrolig stilig knallrød farge, som både pynter opp enhver rett og smaker himmelsk.
Brekk av hele flak som du bruker som pynt. Smaker syrlig med en touch av sopp og skog.
Her er mange flotte oppskrifter med kantareller
Se alle våre gode oppskrifter med sopp
Se alt det gode du kan lage av reinskav og andre stykningsdeler av reinsdyr
Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her
Alle fakta om rein og hvilke deler av dyret du bruker til hva
Les om det fantastiske reinkjøttet her
Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene
Her finner du deilige retter med vilt
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
86 POENG
- 1. Derfor er sellerirot så godt
- 2. Sellerirot er perfekt til suppe
- 3. I lapskaus er den en selvfølge
- 4. Sellerirot er et must i en høstlig gryte
- 5. Prøv sellerirot til fisk
- 6. Sellerirot hører hjemme i en vegetarrett
- 7. Prøv denne vrien på søndagssteken
- 8. Vilt og sellerirot er som skapt for hverandre
- 9. Frityrsteking er intet unntak