Ukens kake
Denne kaken forkorter vinteren
Foto: (fesoj)

Denne kaken forkorter vinteren

I hvert fall smaker den himmelsk av hylleblomst som samtidig er godt mot vårslapphet.
27 Februar 2025 - 11:00

Knapt noen aroma er mer sommerlig og særpreget enn hylleblomst. At saften av hylleblomst kan hjelpe til å skremme bort influensa og andre vinterlige plager, er ikke bare et gammelt «kjerringråd», men får større og større aksept.

Hjemme- eller bortelaget

Faktisk er hyllebærtreet en av de aller mest verdsatte plantene rent medisinsk. Dette treets ulike deler kan brukes til det meste. Og av bærene kan du lage rødvin.

Men det er først og fremst på grunn av den gode smaken at hylleblomstsaft er blitt så populært. Bartendere har lenge trykket smaken til sitt bryst.

Se våre drinkoppskrifter med hylleblomst

I Norge er det første og fremst i kyststrøkene at det har vært tradisjon for å lage saft av svarthyllebær eller -blomst. Svarthyll var nemlig en populær hageplante og når den vokser utenfor hager, er det fordi den har forvillet seg, eller at huset er revet.

Hylleblomstsaft er imidlertid blitt en kommersiell vare, danske Søbogaards saft førte an og siden er også norske produsenter kommet til. Safteriets utgave  og Hyllest fra Telemark selges også via Oda. Eller du kan sjekke ut neste Bondens Marked eller Reko-ringen der du bor.

Å bruke hylleblomst i kaker er ikke så vanlig, men desto større grunn til å prøve. Den delikate blomstersmaken passer veldig godt i en ostekake.

Se alt det andre du kan bruke hylleblomst til

TIPS: Du kan godt droppe geleen på toppen. Det blir nok hylleblomstsmak uten. Se flere nyttige kokketips

Ostekake med hylleblomst

Ostekake med hylleblomst

Fremgangsmåte

  1. Bunn:
  2. Til denne ostekaken trenger du en rund form, ca 24 cm i diameter.
  3. Knus kjeksen, gjerne i en foodprosessor eller i en morter.
  4. Tilsett smeltet smør og kjør eller rør til du får en jevn masse.
  5. Trykk kjeksmassen godt ned i formen - og godt opp langs kanten. Sett bunnen kaldt i kjøleskapet mens du lager kremen.
  6. Ostekrem:
  7. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter.
  8. I mellomtiden visper du kremfløte stiv og blander det med kremosten. Visp videre til du får en godt blandet, luftig krem.
  9. Kok opp vann, sukker, vaniljesukker og limesafti en liten kjele. Klem vannet godt ut av gelatinen og smelt den i det varme sitronvannet. Trekk kjelen av platen og ha i uutblander hylleblomssaft og revet limeskall.
  10. Hell gelatinen i ostekremen mens du rører godt.
  11. Fyll ostekremen i formen og glatt den ut på toppen.
  12. Sett kaken kjølig for at den skal stivne. Det tar ca. 3 timer. Den siste halve timen i fryseren.
  13. Gele:
  14. Kok opp saft og sukker. Bløtlegg gelatin i kaldt vann.
  15. Rør ut maisenna med 1 ss vann, ha det i kjelen sammen med saften og kok opp. Trekk kjelen av platen. Tilsett gelatin og rør sammen. Når gelatinen har løst seg opp tilsett det iskalde vannet. Sett geleen kjølig til den begynner å stivne. Men den må ikke være helt stiv siden den skal legges på toppen av kaken.
  16. Siste finish:
  17. Ta ostekaken ut av fryseren. Hell geleen over og glatt den ut med en kniv du dypper i kokende vann. La stå litt før du løsner kakeformen slik at geleen holder seg pen.
  18. Pynt kaken med pisket krem eller bær og/el annen frisk frukt. 

Tips: Du kan også lage geleen først, la den stivne litt. Ta en firedel av den og legge over bunnen, før du legger ostekremen på toppen. Det gir både ekstra visuell effekt og god smak.

Mange andre deilige kaker finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her