Bakt grønnsakssuppe med parmesankrutonger

Bakt grønnsakssuppe med parmesankrutonger

Fremgangsmåte

  1. Suppe:
    Sett ovnen på 200 grader.
  2. Kutt grønnsakene i terninger og hvitløk i tynne skiver.
  3. Fordel dem på et stekebrett med bakepapir. Drypp oljen over. Dryss krydderet og litt salt og nykvernet pepper på toppen.
  4. Bak i ca 30 minutter. Dryss urtene over og bland godt.
  5. Ha grønnsakene i en blender og tilsett en tredel av kraften. Når pureen er jevn, helles den over i en kjele sammen med  resten av kraften.
  6. Kok opp og la trekke i minst 5 minutter. Smak til med salt og pepper. 
  7. Parmesankrutonger:
    Sett ovnen på 180 grader.
  8. Bland brødterningene med de andre ingrediensene i en bolle. Fordel dette på et stekebrett med bakepapir.
  9. Etter 10 minutter er krutongene klare. De skal være sprø, men ikke helt tørre og selvsagt ikke brent. Avkjøl.
  10. Krutonger kan oppbevares i en plastboks i en uke. 

Servering:
Fordel suppe i dype tallerkener. Ta en god neve med krutonger oppi og riv parmesan på toppen. 

Flere deilige grønnsakssupper finner du her

Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her

Se våre andre oppskrifter med krutonger

9 lettlagete supper å ta med på tur

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Potage Parmentier med brødkrutonger og bacon

Potage Parmentier med brødkrutonger og bacon

Fremgangsmåte

Persilleolje:
Kok opp en kjele med vann, legg i persillen og forvell den i 5-10 sekunder. Avkjøl i kaldt vann. La renne godt av og klem den i tørt klede. Hakk persillen grovt og kjør den og oljen til en puré med stavmikser. Bruk oljen som den er eller sil den. Man kan ha oljen i kjøleskap i opptil en uke.
 
Suppe:
Smelt smør i en tykkbunnet kasserolle. Stek løken (tynne skiver) til den er blank og myk, tilsett potetene (tynne skiver) og la dem frese med i et par minutter. Tilsett laurbærblad, melk, salt og pepper.
 
Kok opp og reduser varmen og la suppen trekke i 15-20 minutter til potetene er møre. Fjern laurbærbladet. Kjør suppen til puré gjennom en moulinette eller stavmikser. Sil over i en ren kjele. Sett til side.
 
Krutonger:
Stek baconet (uten svor og i biter) i en middels varm panne sammen med oljen til de er sprø. La baconet renne av seg på tørkepapir. Stek loffterningene i oljen du har stekt baconet i til de er sprø og gyldne. Vend ofte.
 
Varm opp suppen og smak til med salt og pepper. Serveres i boller med persilleolje, krutonger og bacon.

Her finner du mange flere deilige supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Pål Jhonny Larsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Spansk hvitløkssuppe - Sopa de ajo

Spansk hvitløkssuppe - Sopa de ajo

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann eller kraft. Fres hvitløk (finhakkete) og brød i oljen til alt er lett gyllent men ikke svidd.
  2. Tilsett paprikapulveret, rør rundt og la krydderet få sette seg i løpet av 20-30 sekunder.
  3. Ha i kokende vann eller kraft. La småkoke i 10-15 minutter under lokk.
  4. Pisk sammen eggene og tilsett suppen mens du rører godt. Hell over i en stor suppeterrin.
  5. Dryss over finhakket bladpersille og server med en gang sammen med en skål med revet manchego-ost (alternativt parmesan hvis du ikke får tak i den spanske osten).
  6. Server med brød, og gjerne også med spansk spekemat og en salat.  

Her finner du mange flere deilige supper

Lyst på en annen spansk rett så se her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Suppe med kjøttboller og pasta som i Italia - Pallottoline e Pasta in Brodo

Suppe med kjøttboller og pasta som i Italia - Pallottoline e Pasta in Brodo

Fremgangsmåte

Lag kjøttbollene. Smuldre brødet i en liten bolle, tilsett melk og la det trekke. I mellomtiden har du kjøttdeig, hvitløk (knust), parmesan, persille og egg i en større bolle. Riv masse muskatnøtt i og smak til med salt og pepper.

Klem ut så mye melk som mulig av brødet, og det i kjøttdeigblandingen. Kna alt godt sammen med hendene. Vask hendene, skyll dem i kaldt vann og form små kjøttboller på størrelse med klinkekuler.

Hell den klare kjøttsuppen i en stor kjele, tilsett vann etter anvisningen på emballasjen, og ha i en ekstra kopp med vann. Smak til med salt og pepper og kok opp.

Slipp kjøttbollene oppi suppen, brekk pastaen i småbiter og tilsett denne. Kok opp  suppen mens du rører forsiktig. La den småkoke under stadig omrøring i 7-8 minutter eller etter anvisning på pakken.

Serveres rykende varm i oppvarmede skåler, drysset med persille og nyrevet parmesan.

Selv om denne suppen kommer fra solfylte Sicilia, er den mektig nok til kveldsmat en vinterdag.

Tips:  Som pasta kan du bruke fidelini eller spaghetti.

Har du lyst på en annen suppe finner du veldig mange her

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fiskesuppe fra Portugal - Caldeirada

Fiskesuppe fra Portugal - Caldeirada

Fremgangsmåte

  1. Dryss havsalt over fiskefiletene, dekk til og sett dem i kjøleskap i1-2 timer.
  2. Varm 3 ss olivenolje i en stor kjele på middels varme. Ha i løk og paprika og fres i ca 10 minutter, til det er mykt.
  3. Ha i tomater, hvitløk og 2 ½ dl vin. Dryss på litt salt og pepper.
  4. Legg i fisken som er delt i biter på 5 cm, skru ned på svak varme, legg på lokk og la det småkoke ca 10 minutter.
  5. Hvis kjelen er stor nok, har du i sandskjellene. Kast skjell som er åpne eller skadet.
  6. Legg på lokk og damp skjellene i ca 5 minutter, til de åpner seg. Da skulle også fisken være ferdig.
  7. Hvis kjelen er for liten til å romme sandskjellene, damper du dem i vel ½ dl hvitvin i egen kjele i ca 5 minutter, deretter har du dem i den store kjelen. Kast skjell som ikke har åpnet seg.
  8. Varm ca 4 ss olivenolje i en stor stekepanne med høye kanter på middels varme. Stek brødet, noen skiver om gangen i 5-6 minutter, til det er gyllent. Vend på skivene etter behov.
  9. Ha mer olje i pannen for hver omgang med brød. Skjær hver skive diagonalt i to og legg to av disse trekantene på bunnen av hver av de 6 store suppebollene.
  10. Når suppen er ferdig har du i smør og dreier pannen rundt noen få ganger slik at kraften tykner0.

Øs suppe og fisk over brødet. Dryss bladpersille over og server med en gang.

Tips:
Du kan godt droppe sandskjell, og heller lage en ren fiskegryte og tilsette kokte poteter like før servering.

Her finner du mange flere deilige supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple
Ukens drink

Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple

Den fungerer også som en forsiktig start på julebordsesongen. For en ekstra norsk vri kan du velge tyttebær i stedet for granateple.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple
Ukens drink

Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple

Den fungerer også som en forsiktig start på julebordsesongen. For en ekstra norsk vri kan du velge tyttebær i stedet for granateple.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her