Lammestek/lammelår er den retten som med sikkerhet oftest kommer til å stå på menyen. Det er den yngre del av Oslo-befolkningen, de mellom 25 og 39 år, som vet å sette størst pris på lammestek/lammelår. Men også i andre deler av landet, spesielt Nord-Norge, vet å verdsette denne delikatessen.
Lammegryte med grønnsaker
Fremgangsmåte
- Legg alt jevnt fordelt i en stor ildfast form.
- Pensle med olje, dryss på salt, pepper, spisskummen og timian og hell på vann.
- Dekk med alufolie.
- Sett formen i ovnen ved 180° ca. 1½ time eller til kjøttet er mørt og faller fra hverandre.
- Snu gjerne lett på kjøtt og grønnsaker under stekingen.
- Server rett fra fatet med sjyen som saus.
Tips: Du kan også tilberede retten i gryte. Det er enda enklere.
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Lammeribbe som i Camargue
Fremgangsmåte
- Del ribben opp i "pinner". Dryss over salt og pepper.
- Brun raskt i olivenolje i middels varm panne i ca. 15 minutter.
- Legg over i en gryte.
- Ha i hvitløk og sopp i pannen og dryss over urter og salt.
- Øk varmen og stek til væsken fra soppen er fordampet.
- Ha blandingen i gryten og hell over hvitvin.
- Tilsett tomatene og kok opp. Demp varmen og la det småsurre i ca. 1 time.
- Tilsett olivenene når det er igjen ca. 15 minutter.
- Ta lammeribbene opp av kjelen og stek dem sprø under grillen.
- Server dem med et dryss av friske urter med tomat/soppgryten samt kokte poteter.
Lyst til å lage en annen ribbe byr vi på mange
Her finner du mange oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 429.00 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 439.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
88 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 298.00 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
87 POENG
Pannegrillet lammefilet av utegangarsau fulgt av grønnsaksragu, potet- og kantarellterte, rosmarinsmør
Fremgangsmåte
Fordel kantareller, poteter og purreløk i den ferdigsteket terteformen, slå over egg -og løkblandingen. Stekes i ovn 175 gr i ca. 30 min. til midten har samme konsistens som kantene.
Oppskrifter med lam på grillen
Mange herlige oppskrifter med lam
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
93 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
88 POENG
-
86 POENG
Lammekoteletter Navarra
Fremgangsmåte
- Hakk løken og skjær skinken i terninger. Finhakk hvitløken og persillen.
- Krydre kotelettene med salt og pepper etter smak, og stek ca. 2 minutter på hver side.
- Ta dem ut av stekepannen.
- Surr røykt paprikapulver, skinke, løk, tomater, hvitløk, persille og sitronskall i pannen ca. 5 minutter.
- Legg kotelettene tilbake i pannen og la det hele godgjøre seg i ca. 5 minutter.
Server med godt brød eller poteter.
Her har du andre forslag til retter med lammekoteletter
Mange lekre retter med koteletter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Rosmarin og sitronstekt lammerygg på syltede auberginer, Jarlsberg- og polentakrokett, lammepølse på pastinakk og olivensjy
Fremgangsmåte
Hell massen utover på et brett og la det stå kjølig(gjerne frys). Del så massen i avlange stenger som paneres. Friteres like før servering.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
84 POENG
-
Småsteik av lam
Fremgangsmåte
Heng et ferskt lammelår luftig og kjølig i minst tre uker. Det er svært viktig å kontrollere at kjøttet ikke har vært frosset. Skjær kjøttet fra beinet. Ta vare på beinet og kok kraft på det ved å kutte det opp og helle på vann slik at det dekker. Skjær lårkjøttet opp i passende stykker (7-8 cm x 7-8 cm) og brun dem i pannen ved ganske sterk varme. La trekke i minst to timer.
Ha dem i en gryte med silt lammekraft og kok opp. Lag en klassisk brunsausjevning ved å smelte 3 ss usaltet smør og røre ut 3 ss hvetemel i det og la det bli ganske brunt. Rør den ut i den kokende kraften. La småkoke til kjøttet er godt og mørt i minst 1 ½ time. Smak til med salt og pepper. Server med kokte poteter, grønn ertestuing og gjerne kokt gulrot.
Lyst til å lage noe annet med lammelår så se her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Sennepsgratinert lammerygg og provencalske tomater
Fremgangsmåte
- Lammeryggen:
Skjær fettet i ruter og gni inn med salt, pepper, hvitløk og timian. - Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne. Bland sammen begge senneps-typene. Hakk persillen og ha den i. Smør blandingen på lammeryggen.
- Stek lammeryggen i ovnen 10-15 minutter på 225 °C. La ryggen hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.
- Server med stekte poteter, provencalske tomater, asparges og sjysaus - enten fra pose eller kraft. Smak til med sennep og urter.
- Tomatene:
Skjær toppen av tomatene og ta ut innmaten. - Rør sammen salt, pepper, hvitløk, kavring, sennep, olje og persille og fyll tomatene. Om ønskelig kan tomatene toppes med litt revet hvit ost.
- Stekes i ovnen sammen med lammerygg evt. annet kjøtt til de er sunket litt sammen og blitt brune på toppen, ca 10 minutter på 225° C.
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
91 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
-
80 POENG
Provencalsk lammestek
Fremgangsmåte
- Skjær poteter og tomater i skiver.
- Bruk litt av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene.
- Krydre med salt og pepper.
- Legg smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
- Finhakk persille og hvitløk og bland med griljermel.
- 2/3 av denne blandingen blandes med litt av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyrevet ost og settes til side.
- Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken.
- Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 1,5-2 timer på 160 °C til termometeret viser 55 °C.
- De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 200 °C.
- Dryss på persille/osteblandingen og fordel litt smør i klatter.
- Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 62 °C.
Vi byr på mange andre deilige retter med lammestek
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Indisk lammespyd på friske grønnsaker og karriris
Fremgangsmåte
- Skjær kjøttet i terninger. Dynk med sitronsaften, og gni saltet godt inn.
- Finhakk løk, ingefær og hvitløk. Bland dette med yoghurt, krydder og olje og legg i kjøttet.
- Dekk til og la det ligge i 4-6 timer eller over natten.
- Tre kjøtt på spydene og stek dem i panne, stekeovn eller på grillen.
Server på en seng av grønnsaker i terninger og karriris (som lages ved å røre inn karri i ferdig kokt ris).
Tips: Raita smaker godt ved siden av.
Flere deilige retter med lammespyd på grillen
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 310.00 kr Bestillingsutvalget87 POENG
Skiver av lammelår i terracottagryte
Fremgangsmåte
- Kutt løk og paprika i biter og hakk hvitløk, surr dette i stekepanne sammen med tomater og chilisaus.
- Legg lammelårskiver og poteter lagvis i en terracottagryte.
- Hell over blandingen fra stekepannen.
- Stekes i stekeovn på 200 grader i ca 2 timer.
- Serveres med salat.
Lyst til å lage noe annet med lammelår så se her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
84 POENG
Spansk grytestek av lam
Fremgangsmåte
Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje over middels varme i 1 minutt.
Sett opp temperaturen og legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken.
Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.
La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1½ t. Når steketermometeret viser 65 grader, er steken lyserosa. Ved 70 grader er den gjennomstekt.
Ta steken ut av gryta. La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp (kjernetemperaturen vil øke noe mens steken hviler).
La kraften i kjelen koke inn til en saus. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maizena utrørt i 2 ss vann.
Grytesteken serveres med potetpuré eller stekte poteter på spyd.
Serveres med stekte poteter på spyd.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
Fylt lammelår med spennende smaker
Fremgangsmåte
Start med å skjære ut isbenet. (Noen kaller det nøkkelbenet) øverst på låret. Finn punktet hvor benet starter og la kniven følge benet ned til neste ledd. Skjær rundt benet og prøv å få med minst mulig kjøtt. Skjær av senefester og ta benet ut.
Skjær så videre lang neste ben ned til det siste leddet. Gjør på samme måte som isbenet. Ta vare på bena, de kan steke med steken og gir god smak til sjyen.
Brett ut steken med skinnsiden ned og fordel tomatpure utover kjøttet. Skjær de soltørkede tomatene i strimler, finhakk løken og skjær fetaosten i små terninger. Oliven deles i fire. Fordel dette over lammesteken og dryss over finhakket persille, ½ ts salt ½ ts pepper.
Rull lammesteken sammen og surr godt med hyssing. Gni inn resten av salt og pepper rundt hele steken.
Legg lammesteken over i et ildfast fat. Stikk et steketermometer i kjøttet, pass på å styre unna fyll eller ben da dette gir ukorrekt temperatur på kjøttet. Stek lammesteken på 125 grader i ca. 2 timer til termometeret viser ca. 65 grader.
La steken hvile i ca. 15 - 20 minutter før den skjæres opp.
Server lammesteken med en frisk salat og nykokt ris.
Lyst til å lage noe annet med lammelår så se her
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
-
84 POENG
Lammestek i form med grønnsaker og poteter
Fremgangsmåte
- Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek.
- Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.
- Krydre steken med salt, pepper og rosmarin.
- Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form.
- Sett steken i ovnen ved 175 °C. Steketid ca. 2 timer eller til steketermometeret viser ca. 65 °C.
- Hell over det kokende vannet når det gjenstår ca. en halv time av steketiden.
- Skrell og rens poteter og grønnsaker.
- Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsaker i grove biter.
- Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med salvie.
- Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er knapt møre.
- Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie, og la den hvile i ca. 15 minutter.
- Hell av kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen.
- Stek på 200 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.
- Sausen:
- Kok opp kraften og hell i maisennajveningen under omrøring. La sausen koke opp på nytt og smak evt. til med salt og pepper.
Se våre andre oppskrifter på lammestek
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
LibanonVolum: 0.75 l Pris: 247.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Lammeskiver med ratatouille
Fremgangsmåte
Krydre lammeskivene med timian, salt og pepper. Stek lammeskivene i varm panne ca. 2 minutter på hver side. Skru så ned varmen og la skivene ettersteke i ca. 10 minutter avhengig av tykkelsen.
Rens og del løken i båter, paprika og squash i litt store biter. Finhakk hvitløken.
Ha olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt før du tilsetter grønnsakene. Tilsett urtene. Rør forsiktig av og til mens retten småputrer i ca. 15 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Server lammeskivene med Ratatouille og nykokte poteter eller pasta.
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
80 POENG
Slik skal lammefrikassé smake
Fremgangsmåte
Del kjøttet i serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.
Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 min. eller til de er møre.
Lag sausen i samme gryte eller i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft salt og pepper.
Serveres med nykokte poteter.
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
80 POENG
Greske lammekoteletter
Fremgangsmåte
Brun kotelettene raskt i olje varm panne, 2-3 minutter på hver side. Kvern over salt og pepper og dryss over oregano når kotelettene er ferdig stekt. Hold dem varme mens du lager resten.
Ostekrem:
Rør smør og fetaost mykt og tilsett eggeplommene - en av gangen og rør kraftig. Bland i revet hvit ost og paprika.
Tomater:
Skold tomatene ved å dyppe dem i kokende vann. Legg i iskaldt vann i 10 sekunder og skrell. Del tomatene i to og legg i en ildfast form. Drypp over litt olivenolje, salt og pepper og bak i varm ovn ved 220 grader i ca. 10 minutter.
Server kotelettene med ostekrem og de bakte tomatene, samt stekte eller bakte poteter og en salatbolle.
Alternativ servering:
Legg kotelettene i et ildfast fat. Fordel ostekremen på kotelettene. Legg de skoldete tomatene på toppen. Gratiner ved 220 grader i ca. 10 minutter.
Se alle de andre fristende oppskriftene med lammekoteletter
Her finner du mange oppskrifter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Deilig tomatsalat
Fremgangsmåte
Del tomatene i skiver og anrett på et fat. Skjær sjalottløken i skiver og dryss over. Legg på oliven og grovhakket basilikum. Dryss over grovmalt pepper og salt.
Bland sammen olivenolje, hvitløk, rødvinseddik, oregano og basilikum til dressingen og hell over salaten rett før servering.
Her finner du mange deilige salater
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig