Hjemmelagete karameller er best
Pepperkakekaramell
Fremgangsmåte
Bland kremfløte, sirup, sukker og pepperkakekrydder i en stor glassbolle.
Sett i mikrobølgeovn på full effekt (700 W) i 5 minutter. Rør rundt og kok i ytterligere 2 minutter på full effekt.
Tøm massen over på smurt aluminiumsfolie. La pepperkakeknekken avkjøles.
Klipp i biter og pakk inn i folie.
Aniskaramell
Fremgangsmåte
Ha fløten og anisen i en kasserolle. Kok opp og la det putre i 10 minutter. Sil bort anisfrøene.
Tilsett sirup og sukker og kok i ca. 20 minutter.
Ta en kuleprøve for å sjekke om karamellen er passe fast eller bruk et termometer (120-125 grader).
Hell over i en form (ca. 12 x 20 cm). La det stivne. Kutt i biter og pakk inn i papir.
Sjokoladekarameller med muscovadorørsukker
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle, og kok opp.
La småkoke til temperaturen er 125 grader. Rør av og til.
Det er enklest å bruke et steketermometer, men det går også an å teste ved å dryppe litt av karamellmassen i et glass kaldt vann:
Hvis den blir en rund, halvmyk karamell, er den klar. Det tar ca. 30–40 minutter før massen får riktig temperatur.
Hell karamellmassen i en form med bakepapir, og la den stivne. Del karamellen i passe store biter.
Smelt sjokoladen over vannbad, og dypp hver av bitene i sjokoladen. Legges på rist for å stivne.
Pakk eventuelt inn karamellene i pent papir.