Nå har ikke Brasil vunnet VM. Mye gjenstår. Men klippfiskretter er for evig og alltid brasilianernes nasjonalrett, og den beste ingrediensen kommer fra Norge.
Lær mer om hvordam denne fantastiske råvaren erobret verden
Om du prøver å skape samba- og fotballstemning på hjemmebane nå i innspurten av VM, er klippfisk det mest naturlig å servere.
Se alle våre oppskrifter med klippfisk
Den er selvsagt norsk, og det er favoritten også for verdens største fotballkunstnere.
Hjelper mot det meste
Blant andre en av verdens aller største fotballstjerner, Ronaldo, som etter å bli kastet ut av VM må finne trøst i sin klippfiskfavoritt, bacalhau à brás.
Siden det er god medisin i god mat, er klippfisk noe av den beste medisinen som finnes.
Dette er Ronaldos yndlingsrett
Vi har samlet et utvalg av våre gode oppskrifter. Alle oppskriftene kommer selvsagt med velprøvde drikkeforslag til.
For å dra i gang festen er brasilianernes nasjonaldrink, caipirinha, en selvfølge. Boa fiesta som det heter i Brasil (og Portugal).
Se alle våre oppskrifter med cachaca
Gode tips når du skal tilberede klippfisk
- Det finnes klippfisk som bare trenger fra 4-6 timers utvanning og det finnes sågar ferdig utvannet fisk. Les på pakningen.
- Klippfisk som skal brukes til stekte retter bør vannes ut mer enn til kokte retter. Er du usikker, kan du smake på en liten bit. Rå klippfisk smaker veldig godt. Du kan også koke en bit i noen minutter. Den skal ha mild saltsmak.
- Bruker du hel fisk: Del fisken i mindre stykker. Skinnet kan om ønskes fjernes før utvanning, det kan lett rives av. Legg stykkene i et kar med rikelig kaldt vann i 24 til 48 timer, lengre utvanning jo større og tykkere fisken er. Er fisken stor/tykk (3 kg. eller mer) bør utvanningen vare opp mot 48 timer.
-Ferdig utvannet klippfisk egner seg utmerket til frysing for senere bruk. Det kan derfor være lurt å vanne ut en større mengde for innfrysing. Da er fisken enkel å tilberede om lysten på en bacalaorett skulle komme brått på.
-Klippfisk er mager og trenger fett i tilbehøret og godt med olje til steking.
Kjappe fakta om klippfisk
-Klippfisk er saltet og tørket torsk. Fiskeslagene lange, brosme og sei blir også brukt til å lage klippfisk.
-Klippfisk ble før i tiden tørket på klippene derav navnet.
-Bacalao er spansk og betyr rett og slett torsk. Bacalhau er det samme på portugisisk.
-Allerede i 1841 den første lasten med norsk klippfisk av torsk sendt til Brasil med skonnerten «Nordstjernen».
-Det var paven som gjorde norsk klippfisk til en verdensvare. Fra midten av 1500-tallet innførte han en rekke nye fastedager med forbud mot å spise kjøtt, og tørket torsk ble den viktigste fastematen over hele den katolske verden, ettersom den tørre fisken holdt seg godt og ikke lot til å ha noe imot å reise langt.