Kypriotisk påskebrød
Fremgangsmåte
- Start med å koke eggen hardkokte med rød konditorfarge i vannet. ca 10 minutter.
- Ha melet i en stor bolle og smuldre i gjæren. Tilsett alle ingrediensene unntatt egg.
- Elt deigen til den er smidig (ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin). Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen.
- Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
- Del deigen i tre deler, og rull hver del til en lang pølse. Flett pølsene sammen, og brett endene inn under fletten. Legg deigen over på et stekebrett dekket med bakepapir. Trykk de hardkokte røde eggene ned i den flettede deigen. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastikkpose og etterhev i en time.
- Varm opp ovnen til 200 °C. Pensle overflaten forsiktig med pisket egg. Stek brødet i 25 minutter, og avkjøl på rist.
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Påskekurv
Fremgangsmåte
- Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken, tilsett resten. Tilsett egg, salt, grovt mel, og så mye hvetemel at deigen blir passe fast og smidig. La den heve under plast på lunt sted 30 - 40 minutter. Ha deigen på bakebordet og elt den godt.
- Alt 1:
- Kjevle deigen ut ca. 3 cm tykk. Del opp i strimler som flettes eller tvinnes. Du trenger to strimler for å tvinne bunnen. Tre strimler som flettes sammen til selve kurven. To strimler som tvinnes til toppen og dernest to strimler som tvinnes til hank. Legg delene på bakepapir når du har formet dem slik at de passer til hverandre.
- Heves under plast på lunt sted 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stek kurven nederst i ovnen og resten i midten på en rist ved 200 grader. Alternativt i to omganger. Avkjøl. Monter kurven med karamell av typen du bruker til pepperkakehus.
- Alt 2:
- Ta ca 1/3 av deigen og kjevle den ut ca. 3 cm tykk. Legg den på bakepapir og form den som formen på et halvt egg (litt ovalt). Rull ut 1/3 av deigen til to smale strimler som tvinnes om hverandre som en snor. Pensle brødet med vann der du skal legge "snoren" slik at den festes. Rull små boller/brød av resten av deigen og legg i midten. Bland eventuelt inn solsikkefrø i noen av brødene. Er det for liten plasss til alle brødene/bollene legger du eventuelt resten løst på platen.
- Heves under plast på lunt sted 20-30 minutter. Pensle snor og boller med sammenvispet egg og strø eventuelt på valmuefrø. Stek brødet nederst i ovnen og "de løse" midterst.
- I stekeovnen: 225 grader i ca. 10 minutter for "småbrødene" og 200 grader i ca. 10-15 minutter for påskeegget.
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Gresk påskebrød
Fremgangsmåte
- Smuldre gjæren i den lunkne yoghurten og rør godt sammen. Tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. Ha eventuelt i mer mel eller litt vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. en time.
- Ta deigen ut på melet bakebord. Del deigen i tre deler. Kjevle en av delene til en rund plate. Kle en rund, smurt springform med platen. Trill de to siste delene til lange pølser og del hver av dem i tre deler. Legg to av pølsene i kryss i formen. Lag fire ringer av de siste pølsene og legg dem i formen i mellomrommene til krysset.
- Plasser 5 ukokte egg med skall i formen: ett i hver av ringene og ett i midten. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastpose og etterhev i 45 – 60 minutter.
- Pensle overflaten forsiktig med pisket egg.
- Stek brødet nederst i ovnen ved 200 °C i 30 minutter. Avkjøl brødet på rist.
- Kutt opp brødet i store kakestykker med ett egg i hvert stykke og server.
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Fletteloff med ost
Fremgangsmåte
- Du trenger 2 smurte brødformer, ca. 1½ liter.
- Smuldre gjæren i bakebollen.
- Smelt smøret og hell i melken, la blandingen bli lunken og hell den over gjæren.
- Rør ut gjæren. Ha i salt og rør i mel til deigen slipper bollen og blir glatt og smidig.
- La deigen heve på et lunt sted under plast til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Ha deigen på bakebordet og elt inn den revne osten.
- Elt deigen lett og del den i to. Del hver av delene igjen i tre.
- Trill til pølser og lag fletter av deigen. Legg dem i brødformene.
- Sett stekeovnen på 200 grader.
- Hev brødene tildekket på et lunt sted i ca. 20 minutter.
- Pensle med sammenvispet egg og dryss eventuelt på litt revet ost og frø (sesam-, valmue- eller gresskarfrø).
- Stek brødet på rist på nederste rille i ovnen i ca. 20 minutter.
- Avkjøl på rist.
Tips: Bak osteloffen i god tid på forhånd og frys den ned. Tin loffen og varm den forsiktig i ovnene før servering. Den smaker som nybakt.
Her kan du fråtse i oppskrifter på brød
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Grove påskeharer
Fremgangsmåte
- Bland mel, salt og sukker i bakebollen. Rør gjæren ut i lunkent vann. Hell gjæren i melblandingen sammen med oljen, og elt deigen til den er smidig. Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen.
- Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
- Del deigen i 32 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører. Sett harene til etterheving (20–30 minutter).
- Pensle påskeharene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Få ukens kake som nyhetsbrev
Drikke som passer til denne oppskriften
Egg i rundstykke
Fremgangsmåte
- Bland alle ingredienser i bakebollen.
- Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk eterhvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken cirka 1 time.
- Kok eggene i 5 minutter. Avkjøl i kaldt vann.
- Del deigen i 12 emner og trill dem til runde kuler. La dem hvile i 15-20 minutter.
- Form bollene til pølser og legg dem rundt hvert sitt egg.
- Legg rundstykkene på stekeplate kledd med bakepapir, og la dem heve til dobbelt størrelse.
- Pensle rundstykkene med egg og pynt med valmue- eller sesamfrø.
- Stek dem midt i ovnen på 200 °C i 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Overrask med spennende rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker
Og vi har flere fristende oppskrifter på scones
På jakt etter flere oppskrifter med egg? Sjekk her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Speilegg i brødskive
Fremgangsmåte
- Stikk ut et hull i brødskiven med et glass eller pepperkakeform.
- Stek skiven i smør eller olje i middels varm panne.
- Snu brødskiven og knekk egget i hullet på brødskiven.
- Stek forsiktig i 3 - 5 minutter til hviten har stivnet.
Server med frisk timian.
Her finner du mange forslag til hva du kan lage til frokost
Drikke som passer til denne oppskriften
Grovt rundstykke med pepperoni og ost
Fremgangsmåte
- Skjær rundstykket i firkanter nesten helt gjennom.
- Ha ost og pepperoni i skjæreflatene.
- Smelt smør i en kjele og tilsett hvitløk og timian. Hell blandingen forsiktig over rundstykket.
- Ha litt ekstra ost på toppen og pakk rundstykket inn i aluminiumsfolie.
- Stek rundstykket midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Ta av folien og etterstek i 5 minutter til.
Her får du mange veldig gode oppskrifter på brød i mange varianter.
Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich
Overrask med spennende rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker
Og vi har flere fristende oppskrifter på scones
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig