Ukens drink
Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Foto: (Ekaterina Parfenova)

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.
25 April 2025 - 11:56

J&B er en slik whisky - en gang var den franskmenns favorittwhisky - om den er det fortsatt, vites ikke. Franskmenn har kanskje kommet videre i sin smaksreise innen whisky. Men uansett er den verdens femte mest solgte whisky i blended-kategorien, ifølge produsenten. Den ble opprinnelig laget med tanke på det USA etter forbudstiden - hvor den slo veldig godt an. Fra 1950-tallet og utover ble den markedsleder i Spania. I dag markedsføres J&B som party-whisky nummer en i Sør-Europa.

Omtrent som med en rekke typer globale ølmerker, er det et produkt som glir lett ned, og en whisky for den som liker minst mulig motstand i whiskykarakteren. J&B står for Justerini & Brooks - en betydelig britisk vin- og brennevinsaktør og deres J&B Rare er en veldig folkelig whisky. Det betyr korn- og vaniljesødme, men også med en viss kompleksitet. Den er nemlig satt sammen av flere enn 40 ulike whiskyer, med Speyside som kjerne, særlig malt fra Knockando og Auchroisk

Men i en drink som denne gjør den nytten ved å fylle ut smaksbildet og alkoholen. Så har du en flaske bakerste i barskapet, ja, da skal du prøve denne. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

** i København: Koan er et koreansk mattempel med dansk vri
+

** i København: Koan er et koreansk mattempel med dansk vri

To stjerner i en sveip og det 10 uker etter åpning, er noe som er de færreste forunt, men så er da også Kristian Baumanns Koan en restaurant ulik alle andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skal sool bli like selvfølgelig som sake eller øl
+

Slik skal sool bli like selvfølgelig som sake eller øl

Sool er koreansk risvin og altså ikke sake. Emilie Yung som står bak Yununga Brewery i København bruker de beste koreanske tradisjonene når hun brygger sin sool, og er nå klar for å eksperimentere mer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Braai er barbeque på sørafriansk - prøv disse lammeskivene
Dagens rett

Braai er barbeque på sørafriansk - prøv disse lammeskivene

Med denne oppskriften lages marinade, grillsaus og grilldip som en og samme saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når fisken gratineres med kamskjell blir den ekstra lekker
Dagens rett

Når fisken gratineres med kamskjell blir den ekstra lekker

Velg de største makrellene til en rett som denne hvor fisken skal fileteres. Men du trenger ikke fjerne skinnet, for makrellen gratineres fra kjøttsiden. Men andre typer fisk er det snakk om skinnfri filet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
** i København: Koan er et koreansk mattempel med dansk vri
+

** i København: Koan er et koreansk mattempel med dansk vri

To stjerner i en sveip og det 10 uker etter åpning, er noe som er de færreste forunt, men så er da også Kristian Baumanns Koan en restaurant ulik alle andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skal sool bli like selvfølgelig som sake eller øl
+

Slik skal sool bli like selvfølgelig som sake eller øl

Sool er koreansk risvin og altså ikke sake. Emilie Yung som står bak Yununga Brewery i København bruker de beste koreanske tradisjonene når hun brygger sin sool, og er nå klar for å eksperimentere mer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Silvaner som smaker som en burgunder?
+
Godbiter i pollisten

Silvaner som smaker som en burgunder?

Ja, det er faktisk mulig, for disse silvanerne er helt annerledes enn de fleste andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Helfransk hvitvinskupp
+
Ukens vin

Helfransk hvitvinskupp

Denne hvitvinen representerer det virkelig gode ved fransk vin, og da snakker vi ikke om høy status.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Du får et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Braai er barbeque på sørafriansk - prøv disse lammeskivene
Dagens rett

Braai er barbeque på sørafriansk - prøv disse lammeskivene

Med denne oppskriften lages marinade, grillsaus og grilldip som en og samme saus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her