- Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken, tilsett resten. Tilsett egg, salt, grovt mel, og så mye hvetemel at deigen blir passe fast og smidig. La den heve under plast på lunt sted 30 - 40 minutter. Ha deigen på bakebordet og elt den godt.
- Alt 1:
- Kjevle deigen ut ca. 3 cm tykk. Del opp i strimler som flettes eller tvinnes. Du trenger to strimler for å tvinne bunnen. Tre strimler som flettes sammen til selve kurven. To strimler som tvinnes til toppen og dernest to strimler som tvinnes til hank. Legg delene på bakepapir når du har formet dem slik at de passer til hverandre.
- Heves under plast på lunt sted 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stek kurven nederst i ovnen og resten i midten på en rist ved 200 grader. Alternativt i to omganger. Avkjøl. Monter kurven med karamell av typen du bruker til pepperkakehus.
- Alt 2:
- Ta ca 1/3 av deigen og kjevle den ut ca. 3 cm tykk. Legg den på bakepapir og form den som formen på et halvt egg (litt ovalt). Rull ut 1/3 av deigen til to smale strimler som tvinnes om hverandre som en snor. Pensle brødet med vann der du skal legge "snoren" slik at den festes. Rull små boller/brød av resten av deigen og legg i midten. Bland eventuelt inn solsikkefrø i noen av brødene. Er det for liten plasss til alle brødene/bollene legger du eventuelt resten løst på platen.
- Heves under plast på lunt sted 20-30 minutter. Pensle snor og boller med sammenvispet egg og strø eventuelt på valmuefrø. Stek brødet nederst i ovnen og "de løse" midterst.
- I stekeovnen: 225 grader i ca. 10 minutter for "småbrødene" og 200 grader i ca. 10-15 minutter for påskeegget.
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig