Guide

Oppskrifter januarmenyen

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere. Her er 25 oppskrifter.
01 Januar 2024 - 07:00

Et nytt år er ugjenkallelig her, og med det en ny og lettere hverdag for mange av oss. Men løsningen er ikke å velge slankeprodukter, i hvert fall ikke hvis du setter pris på at maten også skal smake.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

Du kommer nemlig veldig langt med helt vanlige råvarer fra butikken. Tilgangen på lette og sunne ingredienser er nesten overveldende stor.

Sunt fett
Renskåret kjøtt er alltid magert og en drøm å leke seg med på kjøkkenet. Det er bare fantasien og reglene for et lett kosthold som setter begrensninger for resultatet.

Det samme gjelder fisk av alle slag, også den fete fisken som laks. Fiskefettet er jo av det sunne sorten, og det trenger vi selv om vi er på slanker'n.

Mye grønt og litt søtt
Så er det grønnsakene som bør få en større plass på tallerkenen enn de hadde før nyttår. Vi mener da selvfølgelig ikke ihjelkokte grønnsaker uten annen smak enn salt.

Det er ren helligbrøde mot disse fantastiske råvarene som omfatter alt fra bønner og linser til salat, og som vi altså bør innta minst fem av om dagen.

Den femte grønnsaken kan gjerne være i form av frukt til dessert. For selv i en lett hverdag kan vi unne oss litt søtt.

Endre vaner på kjøkkenet
Et lettere kosthold handler egentlig om å endre en del inngrodde vaner, ikke nødvendigvis om å snu opp ned på alt. Aller viktigst er å justere kursen i selve tilberedningen.

Bytt ut smør med olivenolje og bruk mindre mengde enn du vanligvis gjør. Rømme erstattes med halv mengde lettrømme eller enda bedre kesam, som er en svært mager og samtidig veldig anvendelig råvare.

Parmesan-alternativet
Ost er en stor kalorikilde for den som har et kosthold med mye pizza og meksikanske retter. Et tips er å bytte ut osten med parmesan, ikke fordi den er mager, men fordi du trenger mye mindre av den. Den tørre parmesanen har en mye mer konsentrert smak enn annen ost. Det samme gjelder for pecorino og manchego. Og det stadig økende antallet norske vellagrete harde oster. 

Dessuten har slik ost mye høyere proteininnhold og du trenger bare halv mengde eller helst enda mindre for å oppnå samme resultat for smaken. Skjørost er enda magrere og en spennende ingrediens i det lette kjøkkenet.

Fermenterte smaker i form av miso av ulike slag, gjør også samme nytten. Det er umamikarakteren som bidrar til å fylle ut smaksbildet og derfor øke "metthetsfølelsen". Kjedelig og smaksløs mat virker motsatt. Selv en ordinær pastareett får en boost av fermenterte ingredienser.

Nyt i langdrag
Vann tilsmakt med sitron eller lime smaker fortreffelig til det meste, er helt kalorifritt og nesten gratis. Men innimellom kan du unne deg et glass vin.

Vin til maten forlenger måltidet uten at mengden som inntas øker. Du nyter mer i langdrag med andre ord og det er sunt for både kropp og sjel. 

Her er gode og velprøvde retter som vil sette smak på januarhverdagen din enten som egne retter eller som tilbehør til fisk eller magert kjøtt som svin eller kylling/kalkun. 

For flere oppskrifter med et lett tilsnitt, se vår seksjon Lett og godt .

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret
Dagens rett

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret

De ingefærkokte gulrøttene setter en ekstra spiss på denne klassiske retten med dampet kveite, agurksalat og sandefjordsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner pastaputer fra butikken, og du kommer aldri til å spise dem på en annen måte senere
Dagens rett

Gratiner pastaputer fra butikken, og du kommer aldri til å spise dem på en annen måte senere

Å gratinere er en sikker suksess for en rett - det blir garantert spist opp. Også om du bruker ferdigpasta eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her