- Bønnene bløtes over natten, vannet slås vekk.
- En løk spekkes med nellikspiker.
- Svoren forvelles.
- Hvitløkfeddene skrelles.
- Bønnene has i en kjele med vann, salt, nellikløken, svoren og 3 hvitløkfedd. Kokes på svak varme 1 time.
- Da tilsettes pølsen og alt koker videre i 30 minutter. Hell av kraften og bevar den.
- Gåse-svinefettet smeltes i en gryte.
- Svine- og lammekjøttet skåret i terninger samt bacon og oppskåren løk brunes.
- De tre siste hvitløkfeddene presses i.
- Salt, pepper, laurbærblad samt kraften av bønnene helles over.
- Ha i skåldede oppskårne tomater. La alt småkoke i ca 2 timer.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader, legg svoren nederst i gryta, fordel lag av bønner og kjøtt, og et lag bønner blandet med oppskåret pølse øverst. Strø på tørkede brødsmuler.
- Smelt resten av gåsefettet og ha det over.
- Stekes midt i ovnen i ca 90 minutter. Skorpen skal knekkes av og til, ikke bare for å få ut dampen, men for at overflaten skal bevege seg ned i bønnene.
Mange deilige gryteretter du må prøve