Umeshu lages tradisjonelt også i hjemmene, av umodne plommer (ume på japansk) som blandes med tradisjonell japansk sprit - shōchū - og sukker. Det er veldig lett å lage plommelikør selv - men den blir ikke helt den samme all den tid plommesorten ikke finnes hos oss og at shochu-en som finnes her er av den mer eksklusive sorten. Men du kommer langt med norske umodne plommer, vodka og vanlig sukker (selv om det sent oppløsende kandissukkeret er å foretrekke).
Prunus mume som er det latinske navnet, kalles ofte kinesisk plomme siden det var her den oppstod. Men like gjerne japansk aprikos siden disse plommene når de er modne ser mer ut som rødlige aprikos, enn plommer.
At plommene som brukes til umeshu er umodne, gir drikken høy syrlighet, og det bidrar til at også denne martinien blir frisk og fruktig med en spesiell karakter, men altså ikke like tørr som dry martini.
Umeshuene på polet ligger på 9 til 18 prosent, og har vært gjennom litt ulike prosesser. Noen er laget på tradisjonelt vis med tilsetning av shōchū, andre er laget på basis av sake.
Mii no Umeshu er eksempelvis laget av en 17 år gammel sake med 90 prosent poleringsgrad og som er tilsatt nanko-ume som regnes som den aller beste japanske plommesorten. Suppai Umeshu er laget av ung junmai-sake som er tilsatt tre ganger mer plommer enn vanlig og som får modne sammen med saken lenge, for så å ettermodnes i tre år før flasketapping.
Hvilken type umeshu du velger, er en smakssak og hvor kompleks, søt eller sterk du vil ha drinken din. At det er en fascinerende smak, er i hvert fall sikkert.
Se utvalget av umeshu på polet her
Se andre drinkoppskrifter med umeshu
Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste
Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev