Kjøkkenbordet bugner av fristende bærene du har plukket i hagen eller med familien på bærtur, og du vet ikke helt hva du skal gjøre med dem. Kjenner du deg igjen?
På undersidene finner du fristende oppskrifter på syltetøy, saft og gele
Helsebomber
Nå som skogen er full av ville bær, bør du passe på å fylle alt du har av spann. Bær har et høyt innhold av antioksidanter og har vist seg å være langt sunnere enn vi tidligere har trodd.
Jo mer fargerike bærene er, jo mer antioksidanter og vitaminer inneholder de. Solbæret er vinneren - tett fulgt av blåbæret. Bær er særlig rike på C-vitamin som er viktig for vårt immunforsvar.
Alt tyder på at vi kan holde oss friske og kanskje også yngre ved å spise rikelig med bær.
Har du mye bær, men ikke tid til å gjøre noe med dem med det samme? Det er ingen grunn til bekymring, bær tåler godt å bli fryst ned. De kan faktisk holde seg fine i i fryseren i flere år.
En tommelfingerregel er imidlertid at du ikke bør la dem ligge stort lenger enn ett år.
Når du fryser bær, kan du gjerne legge de fineste bærene utover en langpanne og fryse dem hver for seg, før du legger dem i en lufttett beholder som du oppbevarer i fryseren.
Prøv en av disse lekre kakene med bær
Dette kalles for singelfryste bær. Da kan du enkelt ta ut så mange bær du trenger, det være seg til lekker sommerpynt eller en liten porsjon nyrørte bær.
Frosne bær bør tines langsomt i kjøleskapet, ta dem gjerne ut en dag før de skal brukes.
Lag ditt eget syltetøy
For å ta vare på den friske smaken av bærene, er den aller beste måten å lage syltetøy på å rårøre bær med sukker.
Bruk friske bær eller tin fryste bær og rør dem sammen med sukker til ønsket balanse mellom det søte og det syrlige.
Rårørt syltetøy har ikke den samme holdbarheten som kokt syltetøy, men det kan gjerne fryses.
Flere oppskrifter på og med syltetøy
Det klassiske syltetøyet lages best ved å snarkoke bærene i små porsjoner. Rens bærene og kok dem opp under lokk i 8-10 minutter, ha så i sukker og kok opp til sukkeret har løst seg opp. Ha syltetøyet over på sterile glass.
Hjemmelaget saft er best
Hjemmelaget saft er en utmerket måte å gjøre seg nytte av de deilige bærene. Det er ikke noe i veien for å blande forskjellige bær du synes passer sammen.
Gi gjerne plass til vårens rabarbra også, rabarbra og jordbær er en klassisk kombinasjon, og det med god grunn.
Kokt saft gir best utbytte, samtidig som den både smaker best og inneholder mest vitamin C.
Du bør bruke fullmodne bær til safting. De gir mest smak og størst utbytte.
Bær med lite pektin (for eksempel bringebær og jordbær) kokes med lite vann, mens mer pektinrike bær (for eksempel rips og solbær) trenger mer vann.
Den ferdige saften bør oppbevares mørkt og kjølig.
Slik lager du gele
For at bærene skal egne seg til å lage gelé må de inneholde mye stivelse, såkalte pektiner. Da vil geleen stivne naturlig når du tilsetter riktig mendge sukker og syre.
For pektinfattige bær med lite syre kan du tilsette noen eplekart eller ferdig tykningsmiddel.
Bringebær og jordbær er pektinfattige bær, mens tyttebær, rognebær og tranebær er rike på pektin.
Rips, solbær og stikkelsbær inneholder også en del pektiner, men det fordrer at de er plukket før de er overmodne.
Se flere oppskrifter med frukt og bær
Enkelte bær og frukter trives god i selskap med urter som mynte og sitronmelisse, mens andre kler krydder som kanel, ingefær, stjerneanis og chili.
Her er det bare å prøve seg frem, det er et vell av spennende smakskombinasjoner der ute - inspirasjon kan du finne overalt.