Guide

Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Foto: (FamVeld)

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.
09 Juli 2024 - 09:06

Jordbær er ikke bare fantastisk godt og en velkommen ingrediens i matlagingen. De røde bærene er i tillegg noe av det sunneste du kan spise. De lubne godbitene kan senke kolesterolet, øke potensen og bidra til "evig ungdom".

Mange bruksområder
Madame Tallien, en av de mer prominente kvinneskikkelser ved keiser Napoleons hoff, ble berømt fordi hun badet i frisk jordbærjuice.

Til hvert bad trengte hun ikke mindre enn 11 kilo bær. Det er vel unødvendig å si at damen ikke badet daglig.

Hva madame Tallien ikke visste, er at jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldringsteorier, og at hennes luksuriøse jordbærbad har kommet til heder og verdighet igjen.

Lag din egen saft og syltetøy

Men lurere enn å bade i dem, er det å spise jordbær. De kan nemlig gjøre deg både frisk og fyrig i tillegg til at de sprer glede.

Supersunne vitaminbomber
De søte, røde bærene er nemlig en ernæringsmessig juvel, som inneholder store mengder vitamin C og K, sink, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.

Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler.

Godt for hele kroppen
Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet, det beskytter mot betennelser.

Flere studier har vist at jevnlig inntak av friske jordbær motvirker oksidativt stress og beskytter mot aldersrelatert nedsatt hjernefunksjon.

Forskere har også funnet at forsøksdyr som spiser sine daglige jordbær forbedrer både læringsevnen og motorikken radikalt.

Med alle disse fantastiske egenskapene er jordbær virkelig et mirakelbær, men det er også utgangspunkt for en rekke deilige oppskrifter.

På de neste sidene finner du mange fristende måter å bruke sommerens jordbær på

Enten du vil ha deilige kakeoppskrifter, lage jordbærsuppe, is eller vil ha spennende forslag til hvordan du serverer jordbærene som en forrett eller i en salat - oppskriftene finner du i Apéritifs store kokebok.

Flere lekre oppskrifter med jordbær finner du her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her