Koking av gelé

Koking av gelé

Fremgangsmåte

Skal du lage gelé bør bærene knapt være modne da de inneholder mest stivelse. Tyttebær, rognebær og tranebær er pektinrike. Det er også godt med pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne.

Frukt som egner seg godt til gelé er epler (syrlige og lite modne), appelsiner, sitroner og grapefrukt.

Gelé kan lages av saft som er kokt i dampkoker eller kokt vanlig i kjele. Lages gelé av dampkokt saft, bør den ikke dampes mer enn 30 minutter for at saften ikke skal bli tynn.

Mål saften og hell i kjele. Bruk en lav, vid kjele. Da er koktetiden kortere fordi fordampningen av vann skjer raskere. La det koke et par minutter. Tilsett sukkeret litt etter litt, så det er oppløst før saften begynner å koke igjen.

La saften småkoke uten å røre i den. Koketiden er 5 - 20 minutter avhengig av bær- og fruktsorten, kvalitet, modenhetsgrad, saftemåte, sukkermengde og om det brukes en vid eller smal kjele.

Saft trukket ut med liten vanntilsetning, trenger kortest koketid. Koketiden avhenger også av størrelsen på porsjonen vi koker. Det er en fordel å koke forholdsvis små porsjoner, da blir geleen stiv med kortere koketid. Koker geleen for lenge, blir den seig og ikke stiv. Den blir også mørk på farge og emmen på smak.

Geléprøven:
Hell litt gelé på en tallerken og trekk en skje igjennom når den er kald. Hvis geleen ikke renner sammen igjen, er den ferdig. Gjør den det, må den koke noen minutter til.

La den ferdigkokte geleen stå noen minutter. Bruk en hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinnen som dannes på overflaten. Dannes det ikke noen hinne, må geléen tilsettes litt ekstra sukker og kokes opp igjen.

Øs geleen opp i varme gelékopper eller små glass. La den bli kald og ha parafinvoks over. Pass på at voksen kommer godt ned på kanten av glasset så ikke luft slipper til.

For å gjøre det lett å ta opp vokslokket, er det praktisk å sette en liten hyssingløkke i voksen før den har stivnet.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget ripsgelé

Hjemmelaget ripsgelé

Fremgangsmåte

  1. Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Innholdet av pektin, som gjør at geleen stivner, blir veldig redusert i overmodne bær.
  2. Bærene må være av førsteklasses kvalitet, da unngår du mmggdannelse under lagring.
  3. Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen. Sil saften og mål den opp.
  4. Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
  5. Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen.
  6. Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geleen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
  7. Helles over i helt rene glass, krukker, e.l.

Slik koker du gelé

Slik tar du vare på sommerens bær

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Rognebær- og eplegelé

Rognebær- og eplegelé

Fremgangsmåte

Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Pektininnholdet blir veldig redusert i overmodne bær - som igjen gjør at geléen ikke stivner. De må være bær av førsteklasses kvalitet, slik at man unngår muggdannelse under lagring.

Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen.
Sil saften og mål den opp. Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst.
La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
 
Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geléen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
 
Helles over i rene glass, krukker, e.l.
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her