Oppskrifter med pinnekjøtt
Slik tilbereder du klassisk pinnekjøtt
Slik lykkes du med pinnekjøtt
Fremgangsmåte
- Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i 2-3 døgn avhengig av hvor salt du ønsker pinnekjøttet.
- Legg store mandelpoteter, en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.
- Fyll på vann (gjerne også juleøl eller rødvin) så det står i høyde med risten/potetene/pinnene.
- Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (2 - 3 timer - gjerne lenger).
- Pass på så det ikke koker tørt. Fyll på med mer vann etter hvert.
- Pinnekjøttet og potetene kan om ønskelig sprøstekes i stekeovnen.
- Legg pinnekjøttet og potetene på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
- Serveres på glovarme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte (eller dampede) poteter, kokesjy og sennep.
- Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Tips: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres.
Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Godt tørket pinnekjøtt i kaldt vann minst 2 døgn. Røykt pinnekjøtt trenger kortere utvanningskoketid, ofte mindre enn 12 timer. Koketiden er også litt kortere.
De beste oppskriftene på pinnekjøtt
Slik lager du ditt eget pinnekjøtt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 339.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
90 POENG
-
ItaliaVolum: 1.50 l Pris: 585.00 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
89 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 272.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 229.90 kr Basisutvalget88 POENG
Pinnekjøtt
Fremgangsmåte
- Del ribba langs hvert ribben. Legg bitene i kaldt vann over natten.
- Legg en metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med underlaget.
- Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Dampes under lokk til kjøttet løsner fra bena (minst 2 timer). Pass nøye på å etterfylle med vann så det ikke koker tørt.
- Pinnekjøtt kan brunes lett i stekepannen eller under grillen før servering.
- Pinnekjøtt serveres på varme tallerkener med grove julepølser, kålrotstappe, sjy, kokte poteter og sennep eller rørt tyttebær.
Dette drikker du til pinnekjøtt
De beste oppskriftene på pinnekjøtt
Slik lager du ditt eget pinnekjøtt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
86 POENG
Slik lager du pinnekjøtt
Fremgangsmåte
Gni alt kjøttet inn med salt og legg det i et kar eller trau med bunnen dekket av salt. Strø over salt så det dekker ribben. Pass på å gni saltet godt inn i de kjøttfulle delene av ribbesiden.
Sett kjølig (0 til 10° C) i 3 dager.
Ta opp ribben, skyll av saltet og tørk godt med papirhåndkle.
Heng ribben til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker. Kjeller eller loftsbod fungerer utmerket, men pass godt på at det er god lufting der.
Tips: Det er ikke så veldig mye som kan gå galt når du lager pinnekjøtt, men kjøttet krever litt oppfølging.
Du bør kikke på pinnekjøttet ditt en gang annenhver dag. Klem på det og følg med på om det mugner. Dette kan skje hvis det ikke er god nok ventilasjon eller at luftfuktigheten er for høy.
Hvis uhellet er ute må du børste av muggen og vaske med saltlake. En bordvifte kan ofte hjelpe på med ventilasjonen slik at luften i boden ikke blir for stillestående. Henger kjøttet ute, må du følge med på temperatur og luftfuktighet.
Det kan være at du vil få en ørliten avrenning fra kjøttet helt i begynnelsen av tørkeprosessen, så sett gjerne noe under for å ta av eventuell væske.
En annen utfordring kan være dyr som kan komme til kjøttet, noe som lett kan unngås ved å la kjøttet henge i for eksempel en jaktpose.
Slik får du perfekt pinnekjøtt
De beste oppskriftene på pinnekjøtt