- Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i 2-3 døgn avhengig av hvor salt du ønsker pinnekjøttet.
- Legg store mandelpoteter, en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.
- Fyll på vann (gjerne også juleøl eller rødvin) så det står i høyde med risten/potetene/pinnene.
- Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (2 - 3 timer - gjerne lenger).
- Pass på så det ikke koker tørt. Fyll på med mer vann etter hvert.
- Pinnekjøttet og potetene kan om ønskelig sprøstekes i stekeovnen.
- Legg pinnekjøttet og potetene på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
- Serveres på glovarme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte (eller dampede) poteter, kokesjy og sennep.
- Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Tips: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres.
Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Godt tørket pinnekjøtt i kaldt vann minst 2 døgn. Røykt pinnekjøtt trenger kortere utvanningskoketid, ofte mindre enn 12 timer. Koketiden er også litt kortere.
De beste oppskriftene på pinnekjøtt
Slik lager du ditt eget pinnekjøtt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig