- Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i 2-3 døgn avhengig av hvor salt du ønsker pinnekjøttet.
- Legg store mandelpoteter, en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.
- Fyll på vann (gjerne også juleøl eller rødvin) så det står i høyde med risten/potetene/pinnene.
- Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (2 - 3 timer - gjerne lenger).
- Pass på så det ikke koker tørt. Fyll på med mer vann etter hvert.
- Pinnekjøttet og potetene kan om ønskelig sprøstekes i stekeovnen.
- Legg pinnekjøttet og potetene på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
- Serveres på glovarme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte (eller dampede) poteter, kokesjy og sennep.
- Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Tips: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres.
Tips: Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Godt tørket pinnekjøtt i kaldt vann minst 2 døgn. Røykt pinnekjøtt trenger kortere utvanningskoketid, ofte mindre enn 12 timer. Koketiden er også litt kortere.
De beste oppskriftene på pinnekjøtt
Slik lager du ditt eget pinnekjøtt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål