Guide
Rotgrønnsaker er fortsatt like hot - og nå er de på sitt aller beste

Rotgrønnsaker er fortsatt like hot - og nå er de på sitt aller beste

Rotgrønnsaker har en sentral plass i vår mattradisjon. Sjekk ut oppskriftene og ta gjerne vinforslagene med på kjøpet.
16 Oktober 2023 - 08:00

Rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, rødbete, nepe, kålrot og gulrot stammer alle fra Middelhavslandene. De trenger så absolutt ikke spille rollen som tilbehør til annet godt på middagsbordet. Riktig sammensatt kan det bli riktig så spennende. 

Rester av selleriblader er funnet i 3000 år gamle egyptiske graver. Det var romerne som spredte rotfruktene rundt i Europa. Munkene fra England og Frankrike bragte kunnskapen med seg da de kom til Norge i middelalderen.

Grønnsaker på mote
Rotfrukter var de eneste vintergrønnsakene som fantes og de ble brukt til de utroligste retter. Billedkunst fra 15-1600 tallet viser tydelig hvordan rotfrukter har vært på mote til ulike tider. 

Og rotfrukter er høyaktuelle på matmotefronten fortsatt. Alle restauranter med nordisk profil bruker denne matarven for det den er verd. 

Historien forteller også at det i et selskap ved det danske hoff på 1560-tallet ble servert svært mye rotgrønnsaker - ikke for matauk, men for å vise at de var culinarisk oppdatert!

Sunne og leskende
I den mer enn 100 år gamle kokeboken til Henriette Schønberg Erken kan vi lese følgende om blant annet rotfrukter:

"Både som tillegg i kosten og som egne retter er rotfrukter og grønnsaker uunnværlige for oss. De tilfører legemet rikdom på grunn av innholdet av viktige mineralerforbindelser og vitaminer. De er både sunne og leskende og gir i tillegg maten variasjon".

Budskapet lyder kjent. 

På de neste sidene finner du gode oppskrifter og forslag til hvordan du skal få maks ut av rotgrønnsakene

Flere lekre grønnsaksretter finner du her

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her