Kongesalat
Fremgangsmåte
- Legg kongerekene i marinade av olivenolje, chilisaus og finhakket chili ca. 1 time.
- Stek scampien og asparges på middels varme.
- Skjær agurk, paprika, spekeskinke og mozzarella i små biter.
- Skjær tomatene i båter.
- Skyll ruccula i rennende vann, og bland sammen med resten av ingrediensene.
- Lag dressing av olivenolje, balsamico, dijonsennep, sukker og pepper.
- Hell dressingen over og vend den i salaten.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Marinert asparges- og spekeskinkerull
Fremgangsmåte
Skrell den nedre delen av aspargesen og brekk av rotenden. Forvell i kokende vann i 2-3 minutter. Skyll aspargesen i kaldt vann og tørk forsiktig. Rull en spekeskinkeskive rundt hver asparges og legg dem tett på et serveringsfat. Dette kan du gjøre klart kvelden i forveien.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
84 POENG
-
83 POENG
Kamskjell med pesto og marinade
Fremgangsmåte
Skjær squash i halve skiver, dryss på salt og la dem ligge under press (med en tallerken på) 2-3 timer. Hell fra vannet som dannes.
Bland sammen alt til marinaden og legg i renset paprika og squash.
Vask paprika, tørk og dem i to. Legg paprika med skinnsiden opp under ovnsgrillen til de blir mørke. Ta dem ut og la ligge i en plastpose en stund, trekk så av skinnet og skjær i strimler.
Tørk kamskjellene og krydre dem med karri, salt og pepper. Stek kamskjellene ca. ½ minutt på hver side. Ikke for lenge - da kan de bli seige.
Legg opp skjellene på tallerkner, sammen med grønnsakene og pestoen. Stikk inn brødskivene og dryss rundt fetaost.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
79 POENG
Kamskjell og rekesnadder
Fremgangsmåte
- Skjær ut kamskjellkjøttet og fjern den lille muskelen.
- Skjær kamskjellkjøttet i tykke skiver og behold rognen hel.
- Stek kamskjell og rogn lett på pannen noen sekunder på hver side.
- Saus:
- Dypp tomatene i kokende vann i noen sekunder. Legg de videre over i kaldt vann til avkjøling.
- Fjern tomatskallet, ta ut innmaten av tomaten og skjær tomatkjøttet i terninger.
- Bland tomatterningene med de øvrige ingrediensene til sausen.
- Bland reker og kamskjell forsiktig sammen og fordel sausen over.
Tips: Vask de underste skjellhalvdelene, tørk dem og server retten i disse.
Vi byr mange retter med kamskjell
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Blåskjell dampet i lyst øl eller surøl
Fremgangsmåte
- Skyll blåskjellene i kaldt vann og kontroller at alle skjellene er lukket. Åpne skjell er døde og skal kastes.
- Legg blåskjellene i en stor kjele, sammen med løk, selleri og vann.
- Legg på lokk og sett over sterk varme.
- Kok skjellene til de har åpnet seg.
- Rist på kjelen et par ganger for å sikre jevn koking. Dette tar bare noen minutter.
- Ta opp blåskjellene og hold dem varme. Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg.
- Hell kokekraften gjennom en fin sil over i en annen kjele.
- Ha ølet (lyst øl eller surøl) i kjelen.
- Kok opp og kok ut kullsyren. La koke i 5 minutter.
- Rør smøret inn i kraften litt om gangen.
- Tilsett friskhakkede urter.
- Smak til med salt og pepper og hell sausen over blåskjellene. Server straks med brød til.
Se alt du kan lage med blåskjell
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Reker med hvitløkmajones og avocadosalat
Fremgangsmåte
Server rekene i en skål eller et høyt glass. Avocadosalaten og majonesen ved siden av.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
-
82 POENG
-
80 POENG
Hummer med spinat, asparges og kremet saus
Fremgangsmåte
- Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.
- Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.
- Saus: Kok opp hummerkraft og kremfløte. Kok inn til den tykner.
- Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.
- Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.
Tips: Til sausen benyttes hummer- eller skalldyrkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i velassorterte forretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.
Flere retter med hummer finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 535.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 778.00 kr Uten utvalg90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
Stekt varmrøykt laks med eple- og fennikelsalat
Fremgangsmåte
- Kok fennikelen i 1 minutt og avkjøl i isvann.
- Del opp appelsin i fileter (ta bort hinnene).
- Bland eple, fennikel, appelsin og løk sammen med olivenolje, appelsinsaft og chili.
- La blandingen marinere et par timer i kjøleskap. Smak til med salt og pepper.
- Skjær den varmrøkte laksen i porsjonsbiter og stek dem raskt på den ene siden på en varm panne.
- Server laksen med et dryss av gressløk, salaten og med litt crème fraîche blandet med majones og appelsin.
Tips: Laksen kan også serveres kald sammen med salaten.
9 oppskrifter med laks som garantert faller i smak
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 189.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 239.00 kr Uten utvalg87 POENG
-
86 POENG
-
81 POENG
Flambert kalvefilet
Fremgangsmåte
- Rens og kok grønnsakene lett. De skal fortsatt ha tyggemotstand.
- Kok båndspaghetti etter anvisning på pakken.
- Del fileten i fire biffer, krydre og stek dem fint brune i smør.
- Trekk panna vekk fra platen og la biffene hvile 3-4 minutter.
- Ta dem ut, sett panna på god varme, og legg biffene tilbake.
- Flamber ved bordet når gjestene har satt seg. Panna må være varm.
- Slå i konjakk, tenn på, og server biffene.
- Hell deretter fløte i panna, rør om, og server sausen.
Tips: Husk å være forsiktig med å flambere ved komfyren da flammene kan slå opp i vifta og antenne fettet i avtrekksvifta.
Mange deilige retter med kalv du må prøve
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 678.00 kr Bestillingsutvalget92 POENG
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 295.00 kr Basisutvalget88 POENG
-
88 POENG
-
84 POENG
Slik skal Chateaubriand lages
Fremgangsmåte
- Dryss over salt og pepper rett før steking. Bruk lite smør, og la det bli nøttebrunt før biffene legges i.
- Stek biffene på sterk varme i panne eller på grillen.
- Om du bruker panne: Legg aldri for mye kjøtt i panna, da avkjøles den, kjøttsaften renner ut og biffene blir "kokt".
- Steketiden på biffen er avhengig av biffens tykkelse, og hvor rå du vil ha den.
- Medium stekt biff stekes først 1 minutt på hver side over sterk varme, så etterstekes den i 2 minutter på hver side, over svakere varme.
- Du kan også bruke stekeovnen til ettersteking, ved 175 grader i noen minutter. Gi biffene et lite trykk med fingeren, jo mer de gir etter, jo mer "saignant"/blødende er de.
Server chateaubriand med en frisk grønn salat , rødvinsaus og Hellsrtøms potetmos - alternativt hjemmelaget potetchips eller ovnstekte poteter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Ølbiff med sjalottløk- og Guinnessaus
Fremgangsmåte
Ha biff, øl, salt og bakepulver i en bolle og la det stå over natten.
Sausen lages ved å smelte sukkeret til karamell. Ha i grovhakket sjalottløk og eddik. Kok dette godt sammen og ha på øl og kraft. Kok dette inn til halvparten og rør inn 2 ss smør. Smak til med salt og nykvernet pepper og ha i persille rett før servering.
Krydre biffene med pepper og stek dem med smør i panne ca 2 minutt på hver side.
Server biffen med saus og råstekte eller frityrstekte poteter ved siden av.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Elgsteik med sjysaus, jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter
Fremgangsmåte
Gni steiken inn med salt, pepper og timian. Varm olje i en stor steikepanne og brun steiken på alle sider. Legg den i en ovnspanne sammen med gulrøtter og løk og vin/vann. Sett i forvarmet ovn (140 grader) og la stå i nærmere to timer. Bruk helst steketermometer.
Ta steiken ut når termometeret viser 65 grader. Da er steiken optimalt saftig med delikat rosa snittflate. Hvis kjernetemperaturen blir høyere, blir kjøttet mer gjennomstekt, gråere og dermed tørrere.
Ta steiken ut av ovnen. Legg den på en skjæreplate og la den hvile i minst 15 minutter. Sil av kraften og bruk den til sjyen. Kok inn til halvparten gjenstår. Pisk inn 1 ss smør og hold varm.
Jordskokkpuré:
Skrell og skjær jordskokkene i terninger/skiver. Drypp over litt sitronsaft slik at de ikke oksiderer (blir grå). Ha dem i en kasserolle med littt vann. Kok opp og la koke til helt møre, ca 15 minutter. Hell av vannet, men ta vare på det. Tilsett fløten og mos med stavmikser og spe evt. med kokevannet til det blir en linn grøt. Smak til med salt og pepper.
Aspargesbønner:
Kok bønnene i lettsaltet vann. Vend i smeltet smør. Hold varme.
Ristet sopp:
Fres løk og sopp i olje til soppen er myk men ikke for helt mørk. Dryss over salt og pepper.
Slottspoteter:
Partypotetene har så tynt skall at det får være med. Hvis du bruker store mandelpoteter, bør de skrelles. Skjær dem til slik at de blir jevnstore, ca 5-6x3 cm. Ikke skyll dem, men klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha smør- og olje i en stor middels varm steikepanne. Når fettblandingen har sluttet å skumme, legger du potetene oppi. Steik i et par minutter uten å røre. Vend deretter potetene og steik på den andre siden. Gjenta til alle sidene er gyllenbrune.
Dryss over salt og rør lett rundt slik at saltet fordeler seg. Skru litt ned på varmen og la potetene steike under lokk i 15-20 minutter.
Rist på pannen innimellom for at potetene ikke skal sette seg fast. Hell av overflødig fett og hold potetene varme i pannen til de skal serveres.
Like før servering skrus temperaturen opp igjen slik at potetene blir glovarme tvers gjennom. Ha potetene i en serveringsbolle og dryss eventuelt persille over.
Her finner du mange oppskrifter med elg
Her finner du deilige retter med vilt
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
-
84 POENG
Kransekake til fest
Fremgangsmåte
- Skåld eventuelt halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene.
- Sikt inn melis og bland det inn sammen med ca. 4 eggehviter til deigen blir passe fast. La deigen ligge til neste dag.
- Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive.
- Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene.
- Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Vent med å ta ringene ut av formene til de er helt kalde. Dunk formene lett i bordet, så løsner de lett.
- Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.
Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.
Tips: Skal du oppbevare kransekake over litt tid, kan det være lurt å legge med en brødskalk i kakeboksen for at kaken skal holde seg seig og ikke tørke. Det er heller ikke noe problem å fryse kransekake.
Mange oppskrifter på julekaker finner du her
De beste dessertene til den store festen
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
87 POENG
Jordbærrulade
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
82 POENG
Rabarbrapai
Fremgangsmåte
Smuldre smør og mel og ha i sukker. Rør inn eggeplommer og vann. Bland gjerne deigen i en matprosessor. Sett deigen kaldt i ½ time. Kjevle ut deigen til en leiv og kle en paiform. Skjær vekk overflødig deig. Stek bunnen ved 200 °C i ca. 10 minutter til den er litt gyllen.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.50 l Pris: 439.10 kr Uten utvalg90 POENG
-
85 POENG
Grunnlovsdessert
Fremgangsmåte
Kok svisker og rabarbra så vidt møre i sukkervann. Ta av noen svisker til pynt. Rør ut potetmel i ½ dl kaldt vann. Tilsett potetmelsjevningen, og la kompotten tykne over svak varme. Avkjøl. Lag vaniljekremen. La gelatinen ligge i kaldt vann ca.10 min. Hell sausen i en bolle. Klem vannet ut av gelatinen og rør inn ½ dl av det varme vannet. Avkjøl litt og bland gelatinoppløsningen i vaniljesausen. Bland tilslutt i vispet kremfløte.