Lag rundstykker som overrasker
Scones er et godt alternativ
Grove scones med appelsin, sitron og gulrot
Fremgangsmåte
- Bland mel, speltmel og havregryn sammen. Smuldre smøret i melet.
- Ha i brunt sukker, bakepulver, appelsinsaft, sitronsaft, melk og gulrot.
- Tilsett revet skall av appelsin og sitron og bland godt sammen til en jevn deig.
- Bruk to skjeer og fordel deigen til 10 topper på et bakepapirkledd stekebrett.
- Pensle med litt melk, og topp med noen gresskarkjerner.
- Stek midt i ovnen ved 200°C i ca. 12 minutter.
- Avkjøl lett. Del dem i to og legg friske bringebær eller syltetøy samt pisket krem oppå.
Overrask med spennende rundstykker
Eller prøv en av disse oppskriftene på mer klassiske rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på scones
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Nøtteliten sitt sconesbrød
Fremgangsmåte
- Bland mel, bakepulver, natron, salt og sukker i bakebollen. Tilsett smør i terninger og elt til alt er finsmulet. Tilsett kefir og juice og elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet.
- Bland til slutt inn hakkede hasselnøtter. Deigen skal være litt klissete.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen hvile i 30 minutter.
- Del deigen i 10–12 like store emner. Form dem til boller. Legg bollene tett i tett i smurt form eller på en stekeplate med bakepapir. Pensle brødet med sammenvispet egg.
- La brødet stå på et lunt sted i 10 minutter og pensle det en gang til.
- Stek brødet midt i ovnen ved 200 °C i 30–35 minutter. Pensle brødet på nytt rett etter at det er tatt ut, slik at det får en blank overflate. Avkjøl på rist.
Tips: Serveres nybakt med syltetøy og ost eller ved siden av en salat.
Overrask med spennende rundstykker
Eller prøv en av disse oppskriftene på mer klassiske rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på scones
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Grove scones med rosiner
Fremgangsmåte
- Legg rosinene i vann dagen i forveien.
- Bland smør, sukker, revet skall og saft fra appelsin og sitron til en masse. Denne massen blandes inn i melet sammen med bakepulveret. Tilsett melk og elt deigen til du har en jevn deig.
- Hell vannet av rosinene og bland dem forsiktig inn i deigen sammen med nøtter. Dersom deigen blir veldig fuktig, kan du tilsette litt mer mel.
- Ha deigen på et melet bakebord. Del deigen i fire deler og form til runde emner. Del hvert av emnene i fire like biter og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Pensle sconesene med melk.
- Stek sconesene midt i ovnen på ca. 200 °C i 10–20 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Tips 1: Du kan bytte ut rosinene med annen tørket frukt som aprikos eller mango.
Tips 2: Rosiner og nøtter kan erstattes av gresskarkjerner. Det gir en veldig god scones som passer fint sammen med salater eller supper.
Tips 3: En annen god smakskombinasjon (i stedet for rosiner) er 2 ss grovhakket tørket tomat, 1 ss hakkete urter og 1 fedd most hvitløk. Det blir en scones som er et måltid i seg selv som også er perfekt sammen med salater eller supper.
Overrask med spennende rundstykker
Eller prøv en av disse oppskriftene på mer klassiske rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på scones
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Hairy Bakers' Lønnesirupscones
Fremgangsmåte
- Rykende fersk fra den aktuelle tv-serien "The Hairy Bakers" som sendes på BBC Lifestyle, får du her oppskriften på Dave Myers og Simon King sine grove lønnesirupscones, med valnøtter og kjernemelk.
- Bland sammen melet, havregrynet, det sammalte melet og sukkeret. Tilsett bakepulver og salt. Kna inn smøret i biter til deigen blir "klumpete". Vend inn valnøttene.
- Bland kjernemelken med lønnesirupen. Rør blandingen inn i de tørre varene til den setter seg til en deig.
- Ha litt mel på arbeidsbenken og klem ut deigen til den er ca 3 cm tykk. Del deigen i passende sconesbiter med en deigkutter, eller pepperkakeform.
- Sett sconesene på et smurt stekebrett. Stek dem i en varm ovn på 200 grader, i ca 10 minutter.
- Disse scones blir høye og luftige og smaker fantastisk med dryppende smør og lemon curd (sitronkrem) mens de fortsatt er varme.
Tips: Selvhevende mel er ikke vanlig i Norge, men du lager det lett ved å tilsette 3 ts bakepulver og en god klype salt til 300 g hvetemel.
Siden kjernemelk (biprodukt av smørkjerning) ikke er et kommersielt produkt i Norge, kan du bruke skummet kulturmelk for å oppnå samme syrlighet.
Overrask med spennende rundstykker
Eller prøv en av disse oppskriftene på mer klassiske rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på scones
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig