Potet- og purreløksuppe, servert med sprøstekt spekeskinke og grønnsaker
Fremgangsmåte
Potetene skrelles, og legges i vann for koking. Purren snittes på langs og vaskes godt. Skjær det grønne av, og kutt opp det hvite i skiver, og kok sammen med potetene. Legg det grønne fra purren til side så lenge.
Poteter og det hvite på purren kokes til det er helt mørt. Sil av væsken. Kjør så potetene og purren i food-processor til det er glatt og fint. Forvell den grønne delen av purren i kokende lettsaltet vann til det har fått en fin grønnfarge, og er mørt (ikke kok for lenge, for da blir det brunt og ikke grønt). Hell så den glatte potet og purreløkpuréen tilbake i kjelen, tilsett fløte og kraft, slik at suppa får en fin og ikke for tynn konsistens. Kjør så det grønne i food-processor til det er glatt, og bland dette sammen med resten av suppa like før servering.
Fennikelen deles på langs i strimler og vaskes. Skjær squash og paprika i strimler, ca 8-10 cm lange. Forvell grønnsakene lett i kokende vann, og avkjøl Legg tre skiver med spekeksinke etter hverandre på benken Legg strimlene med grønnsaker oppå, og rull sammen til en "pølse", slik at grønnsakene stikker ut på hver side. Varm stekepanna til medium varme, og stek rullene med spekeskinke og grønnsaker til de er gyldne. Del dem i to på midten, og de er klare til å anrettes i suppa.
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her finner du mange flere deilige supper
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 309.00 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Helstekt kalvefilet med stekte poteter
Fremgangsmåte
- Kalvekjøttet: Vend kjøttet i finhakket timian, salt og pepper. Brun kalvefileten med smør og olje i en panne. Stikk inn et steketermometer og etterstek i ovn på 175 °C i ca. 15 minutter, avhengig av tykkelsen på fileten. Når steketermometeret viser 62 °C er kjøttet rosa. La filetene hvile i 15 minutter før de skjæres opp.
- Grønnsakene: Vask grønnsakene og skjær dem i staver eller terninger. Fres dem lett i smør i en middels varm panne og dryss over salt og nykvernet pepper.
- Poteter: Beregn 2-3 poteter per person avhengig av hvor store de er. Vask potetene godt og del dem i båter. Ha dem over i en langpanne, gjerne kledd med bakepapir for å spare oppvask. Hell over litt olje, salt og urtekrydder. Stek potetene på 225 °C i ca. 15 minutter. For ekstra sprø poteter kan man bruke varmluft de siste minuttene. Potetene stekes mens fileten hviler.
- Sausen: Skrell og finhakk sjalottløken, fres den blank i smør i en varm panne med høye kanter. Hell over kalvefond og champagne. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Sil sausen og ha den tilbake i pannen eller i en kjele. Tilsett maisenna utrørt i litt kaldt vann og kok opp under omrøring. Visp inn crème fraîche og smak til med salt og pepper.
Tips:
Mens fileten står i ovnen, kan du gjøre klar potetene. Når du tar ut kjøttet og lar det hvile, setter du inn potetene i stekeovnen. Mens potetene steker og kjøttet hviler lager du sausen og grønnsakene. Det vil sive ut noe kjøttkraft når kjøttet hviler, det kan du med fordel helle over i sausen da det gir kjempegod smak.
Her finner du mange oppskrifter med kalv
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
91 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
Kalvestek til begjær
Fremgangsmåte
Gni steken med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
Skrell grønnsakene og del løken i båter og gulrøttene i biter.
Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt. Sett steken inn i forvarmet ovn på 175° C. Etter ca. ½ time helles 5 dl vann i formen.
Etterfyll vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken.
Når termometeret viser 62° C er den rosa inni. Ved 70° C er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
Server steken med samme tilbehør som fileten.
Tilbehør:
Pommes Anna, rødvinsaus og aspargesbønner smaker fortreffelig til.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Smakfull kalveragu
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger og brun det i smør i en panne. Ha over i en stor gryte og dryss over salt og pepper.
Rens småløken og brun den lett i pannen før den tilsettes gryten. Strø over hvetemel og tilsett hvitvin, fond/kraft, de hermetiske tomatene, tomatpuréen og urtene. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 minutter.
Rens vårløk og aspargesbønnene. Skjær vårløken i skiver, bønnene kan deles i to eller brukes hele. Tilsett i gryteretten og la det småkoke i ca. 15 minutter.
Sprøstek baconet. Smak til med salt og pepper og dryss over sprøstekt bacon og revet parmesan rett før servering.
Raguen kan serveres med ovnstekte poteter, kokte poteter og/eller godt brød.
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
Flambert kalvefilet
Fremgangsmåte
- Rens og kok grønnsakene lett. De skal fortsatt ha tyggemotstand.
- Kok båndspaghetti etter anvisning på pakken.
- Del fileten i fire biffer, krydre og stek dem fint brune i smør.
- Trekk panna vekk fra platen og la biffene hvile 3-4 minutter.
- Ta dem ut, sett panna på god varme, og legg biffene tilbake.
- Flamber ved bordet når gjestene har satt seg. Panna må være varm.
- Slå i konjakk, tenn på, og server biffene.
- Hell deretter fløte i panna, rør om, og server sausen.
Tips: Husk å være forsiktig med å flambere ved komfyren da flammene kan slå opp i vifta og antenne fettet i avtrekksvifta.
Mange deilige retter med kalv du må prøve
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 678.00 kr Bestillingsutvalget92 POENG
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 289.90 kr Basisutvalget88 POENG
-
88 POENG
-
84 POENG
Saltimbocca alla Romana
Fremgangsmåte
- Skjær flatbiffen i 8 tynne skiver, ca. 1 cm. Bank schnitzlene forsiktig flate med bredsiden av en kniv eller biffbanker.
- Legg en skive skinke og 1-2 salvieblader på hver av schnitzlene. Fest med tannstikker.
- Smelt 2 ss smør i en panne. Legg i schnitzlene og stek dem 2-3 minutter. på hver side. Dryss litt salt og pepper over kjøttet, ta det opp og hold det varmt under lokk.
- Kok pannen ut i hvitvin. Rør 2 ss smør inn i sausen. Smak til med salt og pepper. Legg schnitzlene tilbake i pannen og varm dem.
Server schnitzlene med St. Anna-bønner, saus og olivenbrød.
Flere oppskrifter på saltimbocca finner du her
Andre deilige oppskrifter med kalv
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
-
81 POENG
Carpaccio med andelevermousse
Fremgangsmåte
Pakk indrefiletstykket inn i plastfilm og legg i fryseren en time før den skal brukes. Finn frem en svært skarp kniv. Ta bort plasten og skjær den halvfrosne fileten i så tynne skiver du klarer.
Det er lett å få "frostskader" siden kjøttet er så kaldt, men det gjelder å ikke gi opp. Fordel utover to store tallerkener. Varm en stekepanne og rist solsikkekjernene i tørr panne til de begynner å ta farge. Avkjøl.
Legg andelevermoussen i små kuler/terninger jevnt fordelt utover carpaccioen.
Fordel parmesanflakene (bruk gjerne ostehøvel), kapers, solsikkekjerner og fiken over kjøttet.
Pisk sammen dressingen og drypp over carpaccioen. Fordel deretter litt pyntesalat utover.
Dryss over Maldon-salt og server samme med godt brød.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Jordbærsorbet
Fremgangsmåte
- Kok opp vann og sukker mens du rører til sukkeret har løst seg opp.
- La det småkoke i et par minutter. Avkjøl.
- Rens jordbærene og mos dem med en gaffel eller i en food processor. Rør inn sitronsaft og champagne/eplenektar og sukkerlake.
- Hell sorbeten over i en plastboks eller serveringsbolle. Sett i fryseren.
- Rør i sorbeten av og til for å knuse iskrystallene.
- Frysetiden er ca. 4 timer, noe lengre tid hvis man bruker alkohol.
- La sorbeten tine litt i kjøleskap før den anrettes, gjerne som kuler, på et serveringsfat.
- Pynt sorbeten med sitronmelisse eller mynte.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
81 POENG